Könyvbemutató Iváncon

droszler | 2007. május 20 13:59:58 | kultúra |
A becsület politikája.


A becsület politikája – ezt a címet kapta a Sigray Antal életérõl szóló könyv, Békés Márton munkája, amelyet Iváncon mutattak be. Sigray Antal gróf, aki a század elsõ felében királypárti politikusként vált ismertté, ebben a faluban született. Birtokának ez a település volt a központja, a család egykori kastélyépületei ma is állnak.

Gyarmati Tiborné polgármester, Ivánc

"Mi itt, akik Iváncon élünk, mi tudjuk a község épületeit, hogy melyiket építtette Sigray. Gyönyörû szép templomunk, kastélyépület, egészségház és sorolhatnám, hogy mit hagyott ránk. Hát egy ilyen embert nem kell tisztelni?"

Az ötezer holdas ivánci birtokon virágzó gazdálkodás folyt. A gróf erdészházat építtetett, s amerikai mintára lovasbázist alakított ki. Õ maga is több derbyt nyert Naplopó nevû, híres lovával. Az egykori téglaégetõben sok falubelinek adott munkát, községházát és korszerû egészségházat építtetett, s a fõúri birtok villanytermelõ agregátora a települést is ellátta árammal. A politika gyakran szólította a fõvárosba, és számtalanszor járt külföldön - mindvégig a királyság visszaállítása érdekében tevékenykedett, elõbb IV.Károly visszatérését támogatta, majd fia, Habsburg Ottó hatalomra kerülését igyekezett elõkészíteni.

Békés Márton történész

"A fennálló kereteket megõrizve továbbfejlesztõ, fontolva haladó, biztonságos, kiszámított, az emberek jólétére odafigyelõ, nem forradalmi és nem totalitárius jobboldali, határozottan is hangsúlyozom, jobboldali konzervatív - konszolidált, nem szélsõséges - politikus volt, aki (…. ) végig kritizálta a nácikat, a kommunistákat is természetesen - nagyon fontos hozzátenni -, és királypárti politikus volt, tehát a Habsburg-ház trónhoz való jogát védte egész életén keresztül."

Sigray meggyõzõdése volt, hogy a monarchia a becsületen alapul, s hogy egy a népével együttérzõ, szociálisan érzékeny uralkodóaz ország javát szolgálná. Nézetei Vas vármegyében nagy népszerûségnek örvendtek, a körmendi kerületben egymás után ötször választották képviselõnek, így a két világháború között mindvégig tagja volt a nemzetgyûlésnek. Amerikai felesége családjának köszönhetõen külföldi politikusokkal is kapcsolatot tartott. Ismeretségét igyekezett az ország érdekében hasznosítani. Mindent megtett, hogy csökkentse a trianoni döntés okozta veszteséget.

Békés Márton történész

"Mikor fõispán lett Vasvármegyében, és olyan nagyjából másfél-két éven keresztül fõkormánybiztosa négy, a legnyugatibb négy vármegyének, akkor Sopronban õ volt a fõtárgyaló, és ahogy én a levéltárban utánanéztem, amit találtam - egyébként minden megvan -, ebbõl én merem állítani, és viselem ezért a felelõsséget, hogy a soproni népszavazás lebonyolításában, egyáltalán a nyugati országoknak információk adása, pl. angol újságoknak nyilatkozott, természetesen angolul, méghozzá jó angolsággal, szerepe volt ebben, igen, tehát ezt többek között neki is köszönhetjük. Ez biztos."

A Sigrayról szóló könyv a Magyar Nyugat Kiadó gondozásában jelent meg. A politikusról és az emberrõl eddig nem készült hasonló összefoglaló mû. Szerzõje, a 23 éves történész, másfél évig kutatta a Sigrayról fellelhetõ dokumentumokat, és beszélt mindazokkal, akik ismerték vagy õseik révén másféle emlékeket õriznek a grófról. A 94 éves Bözsi néni Iváncon szolgált a gróf lánya mellett.

Bartik Lajosné

"Karácsonykor egy szoba tele volt cipõvel, ruhával, mindennel, a kegyelmes asszony horgolt, kötött, és a cselédgyerekeknek adták ajándékba. Mi pedig, aki bent dolgozott, mert én benn voltam, közvetlen velük voltam, mi aztán kaptunk beiglit, pénzt kaptunk, mind a karácsonyfa elõtt voltunk, mint személyzet. 42:51 -Tehát törõdtek az alkalmazottakkal, a gyerekekkel.- Nagyon, én igen szerettem ott lenni. Sokszor belegondolok, hogy jó lett volna velük elmenni Amerikába, mert elvittek volna."

A család ugyanis a háború után Amerikában telepedett le. Sigray Antalt a németek még 1944. márciusában letartóztatták, és a mautthauseni koncentrációs táborba vitték. A lágerbõl szabadulva már nem tért vissza Iváncra, családjával együtt New Yorkban élt, két évvel késõbb, 1947-ben bekövetkezett haláláig.

Gyarmati Tiborné polgármester, Ivánc

"Én fontosnak tartottam az õ szellemét felidézni Iváncon, hiszen éppen emiatt is a 90-es évek elején már Sigray-parkot készítettünk, szobrot avattunk, és a Sigray emlékét ápoltuk tovább különbözõ rendezvényeken, és én úgy érzem, hogy a mai nap során eljutottunk egy olyan csúcsra, ami a Sigray életét bearanyozza."

Tanai Ibolya



Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.