Kiállítás ajánló

droszler | 2007. május 24 17:10:53 | kultúra |
A VÁRFOK GALÉRIA 2007. JÚNIUSI KIÁLLÍTÁSI PROGRAMJA
2007. május 31. – június 30.


VÁRFOK TEREM (Várfok u. 14.)
Françoise Gilot kiállítása
2007. MÁJUS 31. 18 óra
A kiállítást megnyitja: Pataki Gábor mûvészettörténész


A világszerte ismert és elismert festõmûvész, Françoise Gilot (1921) francia értelmiségi családban született, öt éves kora óta fest. Jogi tanulmányokat követõen a mûvészi pályát választotta élethivatásául. 1941 és 1942 között az éppen Párizsban tartózkodó Rozsda Endre mûtermében vesz festészet-órákat a magyar mûvésztõl. Françoise Gilot-t Magyarországon a Várfok Galéria képviseli, és 1999-óta immár negyedik alkalommal rendez neki kiállítást. Gilot korai képei leginkább Matisse hatásáról tanúskodnak, Matisse életöröm-festészete szívódik fel leginkább mûveibe – a ragyogó, tiszta színek és a vonalak öncélú játéka közötti egyensúly számára kezdettõl fogva uralkodó elv marad. A mûvésznõ 1943-ban ismerkedett meg személyesen Pablo Picassóval, amely ismeretség egész életére meghatározó maradt. Françoise Gilot 1946-tól kezdõdõen 1954-ig Pablo Picasso élettársa lesz, közös gyermekeik Paloma és Claude Picasso. Gilot autonóm mûvészi világot épített ki Picasso mellett: a kubisztikus absztrakció játékos-rajzos megoldású változatát képviseli. Gilot alapvetõen kolorista festõ, amit északi származásával magyaráz. Olyan északi õ, akit lenyûgöznek a déli világ színei, fényei. Emellett pedig a struktúra, a rajz kutatása foglalkoztatja.

Munkáiban egyfajta minimalizmusra törekszik: igyekszik spórolni az eszközökkel, a legtöbbet mondani a legkevesebb elemmel. Számára a festészet a csend mûvészete, ‘szökés a szabadságba’. Miután színes korszaka egyfajta csúcspontra jut 1954 körül, ezután a finom átmeneti tónusok, a szürke árnyalatai, a rózsaszín fény foglalkoztatják leginkább. Munkásságára úgy tekint, mint véget nem érõ zarándoklatra, amelynél nem az úticél, hanem az odavezetõ út bejárása a fontos. Françoise Gilot Franciaországban és az Egyesült Államokban él, s mindeközben az École de Paris legjobb festészeti hagyományait alakítja tovább, hozzáadva a maga fantáziagazdag életmûvét. A mostani kiállításon legújabb munkáit tekinthetik meg az érdeklõdõk.


A kiállításmegnyitón a mûvésznõ személyesen is jelen lesz, ezért a sajtó munkatársait megkérjük, hogy ha szeretnének interjút készíteni vele, jelezzék ezt a galéria munkatársainak (Jánosi-Halász Rita, Entz Sarolta) idõpont egyeztetés végett. E-mail: galeria@varfok-galeria.hu / T: (06 1) 213 5155.



XO TEREM (Várfok u. 14.)
Gyõrffy László Két kurátor köldökzsinórra leselkedik c. kiállítása
2007. MÁJUS 31. 18 óra
a kiállítást megnyitja: rieder gábor mûvészettörténész

Gyõrffy László az elmúlt öt évben a Mutánsok I.-II.-III. c. trilógia formájában fejtette ki elképzeléseit a portréfestészet mai pozíciójáról. A három festménysorozat Gyõrffy esztétikai programjának (hibridizálás) kifejtése volt, ami a digitális képalkotás és a klasszikus festészeti tradíciók összeolvadását jelentette egy-egy képen belül. Az illúziókeltõ ábrázolást megtörõ „illúzióromboló” effektek a kép kétféle természetét tudatosították a befogadóban, a dimenzióváltások pedig elvezettek egy ismeretlen, irracionális tartományba, ahonnan mindennapi félelmeink és szorongásaink törnek a felszínre.

Aktuális kiállítási anyagában erre az irracionális területre fókuszál. Gyõrffy mûvészetében 2003-tól fontos szerep jut a festészettel párhuzamos grafikai tevékenységnek, melyek az intellektuálisabb festészeti vonalhoz képest inkább az „ösztön-én zsigeri motivációit” térképezik fel. Radikálisan narratív megközelítésben tárják fel a létezés rettenetét és abszurditását az emberi test romló állapotain keresztül, segítségül híva az apokaliptikus metszetek, az orvosi ábrák, és a képregények, animációk világát.

A kiállítás, és a központi olajkép címe: Két kurátor köldökzsinórra leselkedik. A cím jól kifezezi a kiállítási anyag gyakran kritikus hangvételû, fekete humorban bõvelkedõ, nyomasztó atmoszféráját.

A 9 változó méretû, olaj-vászon kép, és a 22 db A4-es méretû vegyes-technika grafika a fentebb felvázolt montázs-esztétika jegyében születik, a legkülönbözõbb helyekrõl származó képi forrásokból, irodalmi és filmes élményeket is felhasználva.

Ezen a szürreális és felkavaró tárlaton a Gyõrffyt ez idáig foglalkoztató kérdések (érzelmi és biológiai katasztrófák, genetika, halál, önreprezentáció stb.) mellett olyan témák kapnak helyet, mint a szexuális konfliktusok, válás, alkohol- és gyógyszerfüggõség.









www.varfok-galeria.hu
galeria@varfok-galeria.hu
Nyitva tartás: keddtõl-szombatig 11-18
1012 Budapest Várfok u. 14.
Tel./fax: +36 1 213 5155


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.