OEP: fizet is, nem is

droszler | 2007. május 25 13:59:25 | körmendi hírek |
Körmend (kor) - A Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Egészségügyi Kft.-t sem kerülik el a változások, de az tény, hogy az intézmény jobb helyzetben van más kórházakhoz képest.

Az a cél az intézményben, hogy egy hónapon belül maradjon a várakozási idõ


Az Országos Egészségpénztár tavaly megszüntette a sürgõsségi befogadó hely mûködésének finanszírozását. A tevékenység ellátásához a tárgyi és személyi feltételek adottak Körmenden, fenntartása szakmailag indokolt, ezért nem szüntették meg ezt a tevékenységet. Mi több, továbbra is saját forrásból fedezik mûködtetését. A járóbeteg szakellátás területén a betegszám 20,8 százalékkal, a konzíliumok száma 4,7 százalékkal csökkent. A gondozóban ellátottak száma viszont jelentõs, 13,8 százalékos növekedést mutatott. Tavaly decembertõl a betegellátás az ISO minõségügyi rendszer szerint történik, s ez a betegellátás minõségének folyamatos javulását szolgálja.

A körmendi kórházban 14 orvos alkalmazotti, míg 48 orvos vállalkozói jogviszonyban gyógyítja a betegeket. A szakdolgozók közül 105-en állnak alkalmazotti viszonyban a kft.-vel. Dr. Németh Attila, az intézmény vezetõje nemrég szóbeli tájékoztatójában kitért azokra az egészségügyben lezajlott jelentõs változásokra, amelyek a kórházat is érintik. Mint mondta, a kormány jelentõsen csökkentette az aktív ágyak számát, ugyanakkor növelte a krónikus és rehabilitációs ágyszámokat. Ez a körmendi kórházat is érintette, az aktív ágyak száma 77-re csökkent, a rehabilitációs ellátás ágyszáma 45, míg a krónikus ellátásé 20. Az aktív ágyak régiós felosztását ismerve óriási eredménynek számít az, hogy a kórháznak sikerült az aktív ellátást fenntartani, s mátrix rendszerben továbbra is helyet ad a szülészetnek. A finanszírozási rendszer viszont erõs korlátokat szab, így folyamatos kontroll alatt mûtenek, hónap elején a tervezéseknél tartalékolnak az akut ellátások elvégzéséhez. Az engedélyezett számon felüli beavatkozásokat ugyanis nem finanszírozza az OEP, ami a kórház mûködését veszélyeztetné. A krónikus ellátás terén biztosított kereteket egyelõre nem tudták teljes mértékben kihasználni, erre is gondot fordítanak a jövõben.


Az egészségügyben végrehajtott változások miatt csökken a foglalkoztatottak száma. A megyében a leépítés 10-40 százalékos is lehet, ezzel szemben Körmendre inkább a létszámbõvülés a jellemzõ. Az intézményben fõként arra koncentrálnak, hogy az állandó orvoslétszám mellett speciális feladatok ellátására is legyen lehetõség eseti, illetve vállalkozási szerzõdés keretében. A közeljövõben kialakulnak a várólisták: Körmenden arra törekednek, hogy ez egy hónapon belül maradjon. A vizitdíjak bevezetésével kapcsolatban komoly panasz nem merült fel, tette hozzá tájékoztatójában Németh Attila.

Szerzõ: Kozma Gábor

Forrás: http://www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.