Gyermekkori lelki betegségek

droszler | 2003. március 04 21:49:45 | körmendi hírek |
Nő a problémás estek száma

Sándorné Bogáth Margit pszichológus, pszichoterapeuta, a Zala Megyei Önkormányzat Idősek Otthona, Módszertani Otthon igazgatója volt az előadó a Gyermekjóléti Szolgálat február havi rendezvényén, amin a város és a városkörnyék gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó szakemberei vettek részt.
Az előadó a gyermekkori szorongásról és depresszióról tartott előadást, meghatározta a két lélektani jelenség fogalmát, fajtáit. Az ember félelem nélkül születik a világra a tudomány jelenlegi állása szerint. Természetesen a születés, mint első trauma kiválthat olyan félelmet, ami egész életre rögzül. A félelmektől úgy lehet megszabadulni, ha ezeket sikerül oldani, tárgyiasítani, elbagatellizálni. A szorongások az évek során rakódnak le, és azok a félelmek okozzák, melyek tárgyiasítatlanok maradtak.
A félelem és a szorongás mellett egyre többen szenvednek napjainkban különböző fóbiáktól. A fóbia valamilyen félelem rögzülése, olyan érzés vagy indulat, ami negatív érzést vált ki bennünk. Ma már sok gyerek kerül pszichológushoz iskola fóbia miatt. Az okai között az elvárásoktól, a megszégyenítéstől való félelem szerepel. Volt olyan joghallgató, aki hat év alatt mindössze három félévet tudott emiatt elvégezni az egyetemen. A gyógyulásához vezető terápia ugyancsak másfél évig tartott.
A gyermekek szorongásának jelei között szerepel a köröm rágás és az éjszakai fogcsikorgatás. Növekszik a gyerekek által elkövetett öngyilkosságok száma is. Náluk az ehhez vezető folyamatok gyorsabban játszódnak le, mint a felnőtteknél.
A depresszió sem kíméli a gyermekeket. Szakemberek segítségére van szükség a gyógyításához, ugyanúgy, ahogy a különböző függőségek - drog-, játékszenvedély- , kezeléséhez is. Egyre több alsó tagozatos általános iskolás is dohányzik.
Az előadás végén Sándorné Bogáth Margit megígérte, hogy még a tavasszal ismét eljön a Gyermekjóléti Szolgálathoz, hogy erről a témáról bővebben is szóljon.

Csihar Tamás
Rábavidék 2003


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.