Válaszra vár mindenki

droszler | 2007. június 11 09:33:37 | kosárlabda |
Kattintson a képere !Körmend - Egy egész város, legalább egy fél megye aggódik a körmendi kosárlabda jövõjéért. Az elmúlt napokban, hetekben csõdközeli anyagi helyzetrõl, veszélybe került elsõ osztályú tagságról, távozó játékosokról szóltak a hírek. Ám Körmend polgármestere, Bebes István szerint jó esély van arra, hogy a történet, ha nem is happy enddel, de megyugtató módon záruljon.

Az egész magyar kosárlabda-társadalom hüledezve szemlélte a körmendi csapat szezonvégi remeklését. Fõként, hogy az alapszakasz hajrájában már nyílt titok volt, hogy a klub hónapok óta adós a játékosok fizetésével - nem is beszélve a csapatot sújtó sérüléshullámról. A fényesen csillogó ezüstérem azonban csak ideig-óráig terelte el a figyelmet a klub súlyos anyagi gondjairól. A jövõ most bizonytalan a Rába partján, de mint azt Bebes István, a város polgármestere, a klubot irányító ideiglenes ügyvivõi testület tagja kifejtette: egyáltalán nem reménytelen.

- Nem tagadom, nehéz helyzetben vagyunk - fogalmazott a város elsõ embere, az 1987-es körmendi bajnokcsapat tagja, Bebes István. - Az ideiglenes ügyvivõi testület hosszú hetek óta éjt nappallá téve azon dolgozik, hogy legyen jövõje a körmendi kosárlabdának.




- Mi is a probléma tulajdonképpen?


- A drukkerek vélhetõen elsõsorban az anyagi részletekre kíváncsiak. Azt hadd szögezzem le, hogy az APEH felé fennálló tartozásunkat a szponzori pénzekbõl folyamatosan törlesztettük. A tervek szerint június végéig 10 millió forint körüli elmaradásunk lesz az adóhatóság felé - ez az összeg kezelhetõnek tûnik. A játékosok, az edzõk, a különbözõ beszállítók felé megközlítõleg 40 millió az elmaradásunk - velük is folyamatosan tárgyalunk az átütemezésrõl. Összesen tehát körülbelül 50 millió forintról van szó. Lehet, hogy ezt az összeget meghallva néhányan elmosolyodnak, egy tehetõsebb csapat, egy nagyobb város önkormányzata talán gond nélkül kifizetné. Azonban Körmend a maga 12 ezer lakosával éves szinten 11 és fél millió forinttal támogatja a kosárlabdát, ennél több pénzt egyszerûen nem lehet kisajtolni a büdzsébõl. A jelenlegi helyzet pedig további nehézségeket okoz, gondolok itt a pénzüket a bizonytalanba nem szívesen adó szponzorokra, vagy éppen a jövõjükért aggódó játékosokra. Nehéz így tárgyalni.




- Mi a helyzet a játékosokkal? Ki megy, ki marad?


- A hétvégén - a külföldön tartózkodó Mujanovics kivételével - minden játékossal leültünk, megbeszéltük azokat az alapelveket, amik alapján rendezzük a feléjük fennálló tartozásunkat, valamint megtettük az ajánlatunkat a következõ szezonra. A visszajelzések kedvezõek, azt hiszem, hogy a csapat zöme maradni szeretne. Nevekkel azonban addig nem szolgálhatok, amíg a játékosok alá nem írták a kontraktust - kértek és kaptak ugyanis gondolkodási idõt. Hivatalosan senki nem jelentkezett be nálunk egyetlen játékosért sem. Azt azonban tudjuk, hogy a Fürstenfeld szeretné leigazolni Leslie-t. Az amerikai fiúnak - aki egyébként Berkes professzor szerint teljesen felépül a sérülésébõl - mi is megtettük az ajánlatunkat, neki kell eldöntenie, hogy milyen körülmények között akar kosarazni. Tudjuk azt is, hogy Fodor Mártonnak van külföldi ajánlata. Már dolgozunk a szakmai stáb kialakításán. A vezetõedzõi posztra például Zsebe Ferenc az egyik jelöltünk, de segítõt is szeretnénk találni az edzõ mellé.




- Arról hallani, hogy egy esetleges tulajdonosváltás megoldaná az anyagi problémákat.


- Nem tagadom, tárgyalunk az esetleges új tulajdonosokkal, vannak ugyanis jelöltek. A napokban próbáljuk új alapokra helyezni a körmendi kosárlabdát, tiszta, rendezett tujadonviszonyokkal, úgy, hogy bizonyos százalékig a város is tulajdonosa legyen a klubnak. Amint a részletekrõl megegyeztünk az érintettekkel, rögtön a nyilvánosság elé állunk. Ha a terveink sikerülnek, akkor megszûnik a bizonytalanság. Akár három szakaszra is oszthatnám a körmendi kosárlabda történelmét. Volt egy aranykorszak, aztán jött az átalakulás szakasza, ami tulajdonképpen most kell hogy befejezõdjön, és reményeim szerint a jövõben egy profi, a mai kor követelményeinek megfelelõ klubról beszélhetünk már. Egy olyan menedzsmentet kell felállítani, amely elsõsorban gazdasági szakemberekbõl áll. Nem tagadom, a terveink szerint új nevek bukkannak majd fel vezetõ beosztásokban. Pontosan meghatározzuk minden egyes edzõ, vezetõ feladatát - lesz, akinek csorbul így a hatásköre. Átlátható viszonyokat teremtünk, a munkájukért felelõsséggel tartozó - adott esetben számon kérhetõ - szakembereket kell alkalmaznunk. Különválasztjuk az utánpótlásképzést és a profi csapatot - ma már minden klubnál így van ez.




- A szurkolók bizonyára minden variációt elfogadnának, csak jövõre is legyen csapatuk.


- Ezt a kijelentést én nem venném készpénznek. Egy olyan csapatnak, amely háromszoros bajnoknak, hatszoros kupagyõztesnek vallhatja magát, mindig bizonyítania kell. A mi bevételünk jelentõs - és biztos - részét a belépõjegyekbõl, a bérletekbõl befolyó pénzek adják. Nem biztos, hogy akkor is tele lesz a csarnok, ha mondjuk a 10-12. hely környékén szenved a gárda. Tudnak segíteni a szurkolók is: ha például 3000 bérlet elkelne szezonkezdésre, akkor jelentõs többlettel kezdhetnénk a következõ bajnokságot. Persze tudom, hogy ennyi ember nem fér be a csarnokba, de ez komoly, kézzelfogható segítség lenne a számunkra. Az is bizakodásra ad okot, hogy a szponzorok, a támogatók sem távoznak, hanem megvárják, hogy rendezõdik-e a helyzet. Az biztos, hogy kisebbfajta csodára lenne szükség, hogy a körmendi kosárlabda a megszokott színvonalon mûködjön a következõ évben, de hát tudjuk jól, a Somogyi Béla iskola csarnokában jónéhányszor történt már csoda. Ígérhetem, legkésõbb a hónap végéig minden kérdésre választ tudunk majd adni. Kedden 19 órakor pedig szurkolói ankétot tartunk a színház elõcsarnokában, reményeim szerint akkor már bejelenthetem a drukkereknek azon játékosok nevét, akik Körmenden folytatják pályafutásukat.

forrás: http://www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.