Berkes András kiállítása

droszler | 2003. március 07 09:33:39 | kultúra |
Kattintson a képere !
A körmendi Művelődési és Ifjúsági Központ
szeretettel várja Önt és barátait
2003. március 12-én 16 órára
a Városi Kiállítóterembe

BERKES ANDRÁS
festőművész

"ki vagy?"

című kiállításának
megnyitására


A kiállítást megnyitja:
Dr. Czoma László
a keszthelyi Kastélymúzeum igazgatója
Helyszín:
Körmend, Batthyány kastély
A kiállítás megtekinthető:
2003. március 12 és március 26 között
hétfő kivételével naponta 09-12 és 13-17 óráig

Kattintson a képere !

Sajátos szín és jelrendszer, egyéni hangvétel, filozófus tartalom. Ez jellemzi az immár harmad százada a művészi pályán dolgozó Berke András piktúráját. Szintézisteremtő erő, mely mindazt magába építi, ami a művészetben és a filozófiában az utóbbi néhány ezer évben fontos volt. Művészi példaképei között, éppúgy szerepelnek szibéria őskori sziklarajzok, mint a francia impresszionisták, de jelen van a húszadik század síkkonstruktivizmusának tudatos szerkesztettsége csakúgy, mint az expresszionisták felfokozott forma és színvilága. Mindez azonban csak külsőség, köntös, melyben a mondandó - mely nála mindig elsőséget élvez - realizálódik.
Berkes András nem leíró-lefestő művész. Képein látomásait közvetíti, azok részei sajátos filozófiájának. Ennek a filozófiának rendeli alá az elődök minden forma- és szín-leleményét, ősi jelképeket aktualizál, szín szimbolikája szerves része sajátos világképének. Bár ez a kép olykor eklektikusnak tűnik, mégis eléggé sajátos ahhoz, hogy őszinteségét komolyan vegyük. Meditatív alkata a valós anyagi világból egy ezoterikusba emeli műveit, a látvány már rég nem csábítja, mély értelmű, többrétegű műveiben az örökkévalóság felé törekszik. Piktúrája egy fajta sajátos artikulációt jelent, melyben emberlétünk egészét, az emberbe zárt lét teljességét, törvényszerűségeit boncolgatja. Hisz a művészet katartikus erejében. Sajátos jelképeiben, szerkezeteiben a klasszikus erővonalak mentén kozmikus erők feszülnek egymásnak, mely egymásnak feszülést legtöbbször nyers színellentéttel, vad ecsetjárása, tépdesett körvonalai erősítek fel. A tudatosan vad vörös, zöld, kék, sárga foltok ütköztetése segíti asszociációnkat, szín és formadinamizmusa félelmetes. Egyfajta látomásos világ ez, melynek akaratlanul sodrába kerülünk. Az egyszeri látvány rákényszerít, hogy mögötte felleljük a tudatosan belénk táplált tartalmi elemeket, hogy a harmadik évezred humán egyedei e művek segítségével leljenek saját énjükre, s így művészi gondolatai életünk részévé szervesüljenek.

Borbély László
a Magyar Nemzeti Galéria
tudományos főmunkatársa

Önéletrajz

Keszthelyen , 1947. április 12.-én születtem, aszcendensem is ?kos". 68-ban, a Barcsay val való személyes találkozásom, Bükkös part képeinek konstruktív misztikája indított a festői pálya irányába. Egyrészt a realisztikus avantgarde, másrészt az expresszív szürrealisztikus pszihogrammok felé.

Filozófiát, esztétikát, majd 82-től buddhológiát hallgattam. Ifjú koromtól jógázok, a szellem - tudat megcsendesedése 87-től érzékelhető képeimen. A kortárs festészet nem gyakorolt rám hatást, - Van Gogh rajzoló ecsetkezelése, Csontvári nap-ut szín- világa annál inkább. Az igazi festészet termékenység varázslás, témáim sohasem ismétlődnek, az emberi kultúra kimeríthetetlen tárházát fogyasztom. A festés kezdetét meditáció előzi meg, a megtisztult szellem megnyilvánulásai ezek, ?a vászonra rakott képek! A kilencvenes évektől egy sajátos szintézis kezd kialakulni, melyet szakmai-elméleti munkák, írások előznek meg. Lecsendesedik, de nem szűnik meg az expresszív felület, a színek a végsőkig fokozott intenzitása veszi át a kifejezés erejét! A forma másodlagos, a szín melyet a Teremtő energiaként közöl, - gyógyító erejű. Több mint húsz éve tanítok rajzot, festészetet, ezoteriát az iskolai oktatástól a felnőtt képzésig, (jelenleg a Központi Civil Egyetemen is). Képeim megtalálhatók kanadai, egyesült államokbeli, német, olasz, román valamint hazai gyűjtőknél, gyűjteményekben.

Berkes András honlapja


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.