Fejleszthető utak a város mentén

droszler | 2007. június 22 08:27:11 | körmendi hírek |
Körmend - Elkészült a Hegyaljai út mentén épült kerékpárút, mely kettõs szerepet tölt be. Egyrészt töltésként az árvízvédelemért felel, másrészt pedig bicikliútként is használható.

Czafit Csaba, a városfejlesztési és építéshatósági iroda vezetõje elmondta, hogy az út mûszaki átadása a múlt héten megkezdõdött, ezt követi majd a forgalomba helyezési engedélyek beszerzése.

- A Rábán aluli területeken az árvíz ellen a 2004-ben elkészült töltéssel védekezünk, de úgy gondoltuk, hogy ez a töltés egy másik funkciót is betölthetne - fûzi hozzá az irodavezetõ. - Még korábban, a regionális fejlesztési tanács egyik pályázatán nyertünk 16 millió forintot, melyet az önkormányzat kiegészített, így valósulhatott meg a 44 milliós beruházás.


Közlekedésbiztonsági szempontok miatt szét kellett választani a Hegyaljai út kerékpáros és gyalogos forgalmát gépjármûforgalomtól, mivel a városnak ezen a részén az autósok nem mindig tartják be a sebességhatárokat. A munkálatok már befejezõdtek, már a térkõburkolat is rákerült az útra.


- Eredetileg nem térkõburkolatot terveztünk - folytatja az irodavezetõ, - de ez nem jelentett többletköltséget nekünk, s mûszakilag is színvonalasabb megoldásnak tûnt. Késõbb, ha esetleg gond adódna az úttal, akkor a javítása is könnyebb lenne. A gázvezetékek miatt a töltés nyomvonalát az eredetihez képest módosítani kellett, de ez a funkcióját egyáltalán nem befolyásolja.


Az irodavezetõ hozzátette, hogy ezzel a beruházással még nem fejezõdnek be a kerékpárút-fejlesztési elképzelések a városban és a környezõ településeken sem. Tervbe van véve, hogy Nádasd és Katafa felé folytatódna a kerékpárút, mely egy közös projekt lenne a kistérséggel. Ehhez azonban pályázati pénzekre lesz szüksége a településeknek. Azonban nemcsak ebben az irányban terveznek utakat a bicikliseknek: hanem Pinkamindszent, valamint északi irányból Nagykölked, Harasztifalu és Egyházasrádóc felé is szeretnék a késõbbiekben kiépíteni a kerékpárutakat.


- Remélhetõleg lesznek uniós pályázatok, és ott is eséllyel indulhatunk - hangsúlyozza Czafit Csaba. - Terveink között szerepel például egy olyan Pinkamindszentet Güssinggel összekötõ kerékpárút, mely Zalalövõtõl Körmenden, majd Pinkamindszenten át Güssingig tartana. Aztán Ausztriából Szentgotthárdnál térne vissza Magyarországra és az Õrségen keresztülhaladva kapcsolódna a Kis-Balaton melletti kerékpárúthálózathoz. A munkálatok befejezõdtek, s már a térkõburkolat is rákerült az új bicikliútra


Szerzõ: Bajdó Bettina

forrás: http://www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.