Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2007. július 13 14:35:19 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzatának 2007. július 12-ei rendkívüli ülésérõl.

Társulási megállapodás

Körmend Város Önkormányzata társulási megállapodást kötött 9 községi önkormányzattal ( Szarvaskend, Döröske, Magyarszecsõd, Molnaszecsõd, Egyházashollós, Magyarnádalja, Pinkamindszent, Vasalja, Nagymizdó ) az alapfokú nevelési-oktatási feladatok ( általános iskola ), és az óvodai nevelés 2007. szeptember 1-tõl kezdõdõ közös ellátására.
A társulások megkötésének szükségességét a költségvetési törvény kényszeríti ki. A kistelepülések nem tudják produkálni a törvényben meghatározott tanulói létszámot, így normatív finanszírozásuk ellehetetlenülne. Ehhez hozzáadódik, hogy a teljes normatív támogatási összeg sem fedezi a tényleges nevelési-oktatási költségeket, így még nehezebb helyzetbe kerülnének önálló mûködtetés esetén a községi önkormányzatok. Ezért is kezdeményezték a társulás létrehozását a fent említett önkormányzatok polgármesterei. Körmend számára is hoz elõnyöket a közös fenntartás, hiszen ez által a meghatározott gyermeklétszámok minden esetben biztosítottak, a társulási formában történõ mûködtetést pedig további kiegészítõ normatív támogatással díjaz a költségvetés. Ezért Körmend valamennyi általános iskoláját és óvodáját a társulás keretein belül fogja mûködtetni. A pedagógiai szakszolgálattal kapcsolatban már a korábban megkötött megállapodás szerint mûködnek együtt a települések.
A társulási megállapodás szerint Molnaszecsõdön, Egyházashollóson, illetve Szarvaskenden továbbra is mûködne óvoda, mégpedig a Mátyás Király Utcai Óvoda tagintézményeként. Magyarszecsõdön általános iskolai alsó tagozat lesz, mely a Somogyi Béla Általános Iskola tagintézményévé válik.
A társulás neve Körmendi Mikrotérségi Közoktatási Intézményfenntartó Társulás. A feladat és hatásköröket Körmend város Önkormányzata, illetve szervei gyakorolják a megállapodásban rögzítettek szerint. Nyitott kérdésként az intézményi étkeztetés költségviselése, illetve annak menete maradt, melyet 2007. augusztus 31-ig határoznak meg a Társulás tagjai.

Közoktatási hátralék rendezése

A közoktatási feladatok ellátásának tényleges költségei miatt Kemestaródfa 587.521 Ft tartozást halmozott fel az elmúlt években, melyet ez év december 31-ig kellett volna megfizetni Körmend Város Önkormányzatának (májusban döntött errõl a képviselõ-testület). Szájer József Kemestaródfa polgármestere július 9-ei levelében elismerte tartozásukat, kiegyenlítésére azonban 4 éves részletfizetési lehetõséget kért, mert költségvetésükbõl nem tudnák ezt az összeget elõteremteni.
Több községi önkormányzat is „hasonló cipõben járt” – a májusi döntés 6 település esetében rendezte ezt a kérdést - , s közülük Kemestaródfa tartozása kevésnek mondható, ennek okán a Pénzügyi Bizottság nem támogatta a részletfizetési kedvezmény lehetõségének megadását. Bebes István polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a kistelepülések alacsony költségvetése miatt ekkora összeg kigazdálkodása is gondot jelent. A Pénzügyi Bizottság véleményét is figyelembe véve a határozati javaslatban szereplõ 4 év helyett 3 éves futamidõre (2009. december 31-ig) tett javaslatot, melynek keretében az idei évben a tartozás 1/5-ét, 2008 illetve 2009-ben pedig egyaránt 2/5-ét kellene törlesztenie Kemestaródfának. A képviselõk egyhangúlag támogatták a javaslatot.

Csökkenõ technikai létszám

Nyugdíjazások miatt csökkent a takarítók száma az iskolákban, s a képviselõ-testület döntése alapján az így kialakult létszámmal kell a feladatokat ellátni a továbbiakban ( Kölcsey 4 fõ, Olcsai 4 fõ, Somogyi 5 fõ ). A fûtés és karbantartás ellátására határozott idejû munkaviszonnyal foglalkoztatott dolgozók jogviszonya is megszûnik a határozott idõ lejártával a döntés értelmében. Az adminisztratív-gazdasági munkakörben foglalkoztatottak létszáma is csökkent (nyugdíjazás, jogviszony megszûnése miatt), ezeket a feladatokat a Kölcsey Utcai Általános Iskolában valamint az Olcsaiban 1-1 fõ, a Somogyiban 2 fõ ( sportcsarnok, uszoda mûködtetés ) fogja ellátni. Ezzel együtt feladatok kerülnek át az iskolákból a Pénzügyi Gameszhez, melynek létszámát 10 fõben határozták meg a képviselõk.

Eredménytelen közbeszerzés

A város 8 közintézményének ( Kölcsey és az Olcsai Általános Iskola, a Mátyás király utcai és a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda, Bölcsõde, Zeneiskola, valamint az Idõsek Gondozási Háza ) fûtéskorszerûsítésére, és az új rendszer mûködtetésére folytatott le közbeszerzési eljárást a Közbeszerzési Bizottság. A beérkezési határidõig 3 pályázat érkezett, ebbõl 2 pályázót hiánypótlásra kellett kötelezni, melyet csak egyikük teljesített. A legelõnyösebb ajánlatot tevõ Cothec Energetikai Üzemeltetõ Kft. ajánlata sem volt összhangban a rendelkezésre álló forrásokkal, így az eljárást eredménytelennek nyilvánította a képviselõ-testület.
A Szemünk Fénye program keretében is lenne lehetõség a fûtéskorszerûsítésre – a szállítók központosított közbeszerzés keretében lettek kiválasztva - , a Caminus Zrt ajánlata azonban nem tartalmazta a mûködtetés költségeit, melyre ajánlatot kért az önkormányzat, ez azonban nem érkezett meg a testület üléséig. A képviselõk felhatalmazták a polgármestert további - több szempont szerinti - tárgyalások folytatására.

Sebességmérõ kihelyezése

A Generali Biztonságért Alapítvány a Lassíts az Életért Program keretében sebességmérõ berendezés telepítésének ajánlatával fordult az Önkormányzathoz. Elsõsorban iskolák, óvodák környékére telepítik a berendezéseket. Üzemeltetése, karbantartása ajánlatuk szerint 2 éven keresztül az Alapítvány feladata lenne, azt követõen pedig a városé. Szintén az önkormányzatot terhelné az áramellátás megtervezésének, engedélyeztetésének, kiépítésének, valamint áramellátásának költsége is. A képviselõk támogatják a sebességmérõ felállítását, amennyiben valamennyi költségét viseli az Alapítvány. A Rendõrség álláspontja szerint a nevelési-oktatási intézmények környékén nem indokolt felállítása, a temetõ környékét javasolják inkább. A Városfejlesztési és Turisztikai Bizottság hatáskörébe utalták a képviselõk a sebességmérõ helyének meghatározását, amennyiben vállalja az alapítvány annak valamennyi költségét.

Vis-maior támogatás igénylése

A World Proteins Kft körmendi telephelyén történt tûzeset kapcsán az Önkormányzat pályázatot nyújt be a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által meghirdetett vis-maior keretre. A pályázatban a védekezési költségek ill az önkormányzati vagyonban keletkezett károk összegét lehet visszaigényelni. Ennek alapján kevéssel több mint 7,5 mFt érvényesíthetõ, amibõl a vis-maior igény 5,25 mFt.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.