Üvegvitrinek nélkül

droszler | 2007. augusztus 10 08:01:21 | körmendi hírek |
Körmend (bb) - A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumban másfél hónapja látogatható a két, vakoknak és látássérülteknek készült tárlat.

H. Vörös Márta múzeumi mediátor a tárlat nyitásakor elmondta, hogy a kiállítást kifejezetten vakok és látássérültek számára állították össze, de a látóknak is páratlan élményt nyújt. A kiállítás része az Õrvidék a lélek fényében elnevezésû vállalkozásnak, melynek feladata egy olyan turisztikai régió kialakítása, ahol a látogatók megismerhetik a múlt jellegzetes mintáit a fõúri kastélytól a falusi portáig.

- Tíz kiállítási egységet választottunk ki, melyek hûen tükrözik a Batthyány-kastélyban zajló fõúri életet - mondja a mediátor. - Az egyik ilyen a körmendi kincslelet, amelyet 1812-ben találtak meg a kastély parkjában. A 14. századból származó ezüst és aranyozott ezüst edények, tálak a magyar ötvösség kiemelkedõ darabjai, ezek másolatát mutatjuk be a tárlaton.


A vakok és látássérültek számára kialakított helyiségben kiállítottak dombornyomással másolt, Braille-írásra átültetett levéltári dokumentumokat is, Batthyány Ádám díszes buzogányát, Lajos Ernõ rizsporos parókáját és aranygyapjas rendi jelvényét. A III. Károly által adományozott királyi oklevél is megtalálható a tárlaton, s a hozzá tartozó függõpecsét másolatához is hozzáérhetnek a látogatók. Elkészült egy fiktív könyv is, amely a kor könyvkötészetébõl, díszítõelemeibõl nyújt ízelítõt.


- Nagy népszerûségnek örvend a történelmi belváros és a kastély háromdimenziós térképmakettje is - hangsúlyozza a mediátor. - A két speciális tárlatunk (Hunyd le a szemed és láss , és a Mûvészet és kultúra Zsigmond korában ) más-más élményt nyújt a látássérülteknek. A Zsigmond korabeli kiállítás inkább a korról és a használati tárgyakról mesél, míg a Hunyd le a szemed és láss elnevezésû tárlatunk egy kicsit a dolgok mögé enged látni.


A kiállítás másfél hónapja nyílt meg, s azóta is nagy népszerûségnek örvend. Közel kétezren nézték már végig a tárlatot, s közöttük szép számmal voltak vakok és látássérültek. A Vas Megyei Szakosított Otthon lakói is meglátogatták már a kiállítást, de a közép-magyarországi régióból is több alkalommal érkeztek már vendégek.


- A kiállításról hamarosan elkészül egy hangos tájékoztatónk, melyet kiküldünk minden egyesületnek, szervezetnek - teszi hozzá a mediátor. - Ezenkívül pedig augusztus 19-ére elkészülnek a hangos tárlatvezetõink is, melyek annyiban különböznek az általánostól, hogy nem kell a vakoknak és látássérülteknek elsajátítaniuk a készülék kezelését, mivel rádiójelekkel mûködnek. Így ha odaérnek a látogatók a kiállított tárgyhoz, akkor automatikusan elkezdik mondani a tájékoztató szöveget


Szerzõ: Bajdó Bettina

Forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.