Művésztelep 2007

droszler | 2007. augusztus 20 11:17:38 | kultúra |
Öt ország tíz mûvésze alkot a 6. Nemzetközi Mûvésztelepen



Ebben az esztendõben is a Szlovén Kulturális és Információs Központ adott otthont a nemzetközi mûvésztelepnek, ahol öt ország tíz képzõmûvésze alkot és töltik el hasznosan fennmaradó idejét. A bevett szokás szerint ezúttal is a központ gazdagodik a találkozón megalkotott mûvek egy részével.

Koránt sem a megszokott képet mutatja a Lipa konferenciaterme. A széksorok helyén mûvészek alkotnak, ki-ki saját ihletése és kedvenc technikája szerint.
Az esemény elsõ sikerét mégsem õk aratták, hanem Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere, aki a Mûvésztelep megnyitóján olasz, szlovén és francia nyelven is köszöntötte a résztvevõket.

A Magyarországi Szlovének Szövetsége és a Lendvai Vár Galéria szervetésében hatodik alkalommal nyílt meg a szentgotthárdi mûvésztelep, ahol 10 nap alatt nem csak egymással ismerkednek meg a mûvészek, de a várossal és annak értékeivel is.

Hírnök József /elnök, Magyarországi Szlovének Szövetsége/:
„Az idei évben Olaszországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Franciaországból és Magyarországról érkeztek a mûvészek, az a gyakorlat, hogy vannak visszatérõ vendégek, akik már többször voltak itt, és minden évben hívunk újakat is.”

Az idén szobrászok nélkül, de elismert, kiváló festõk részvételével folyik a munka, ami más, mint otthon, a saját mûteremben.

Dolán György /Szlovákia/:
„Közös alkotás folyik, egy mûteremben. Megnézzük egymás munkáit, sok esetben egymást inspiráljuk, és ahhoz, hogy az ember továbblépjen, ezekre a baráti kapcsolatokra, kollegiális, mûvészi kapcsolatokra mindig szükség van.

A tíz nap alatt elkészült képekrõl összeállítanak egy katalógust, és az itt megszokott hagyomány szerint minden alkotó két mûvét felajánlja a szervezõknek, melyekbõl novemberben nyílik kiállítás.


Németh Zsolt

GotthárdTV


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.