Évente újítják meg a bérleti szerződést

droszler | 2007. szeptember 04 10:02:19 | körmendi hírek |
Körmend (kor) - Nagy figyelmet keltett a Bástya utcai, piaci alapú bérlakásépítés. A beruházó újabbakat tervez. Tény, hogy a 24 lakásból már 20 elkelt. A bérlõk majd megvehetik otthonukat.

Döntött az az ad hoc bizottság, amely a piaci alapú bérlakásokra kiírt pályázatokat bírálta el a napokban. A Körmend-Bérlakás Ingatlanfejlesztési és Beruházási Kft.- nek feladata volt, úgy építsen bérlakásokat, hogy azok ne terheljék jelentõsen az önkormányzatot, segítsék a fiatalok, esetünkben a pályázók gyors lakáshoz jutását, és ösztönözzenek a takarékoskodásra. Ennek szellemében járt el az építtetõ, amelynek képviseletében dr. Bognár Zsolt tájékoztatott. Mint mondta, a konstrukció elõnye, hogy egyetlen fillér nélkül és azonnal lakáshoz juthat a sikeres pályázó. Takarékoskodnia kell, így a 13 éves futamidõ során, számításuk szerint már a 10. év tájékán összejöhet a bérelt lakás ára. Vagyis saját tulajdonába kerül az, amiben addig is lakik. További elõny, hangsúlyozta Bognár Zsolt, hogy a bérlakásra hitelt vehet fel a bérlõ, így kellõ takarékossággal tényleg van esélye kipengetni a milliókat. Bebes István polgármester azt emelte ki, hogy az állam lassú, de biztos kivonulása a lakáspiacról újabb megoldások keresésére készteti az önkormányzatokat. Olyan konstrukció kell, amely megfizethetõ. Mi annak tartjuk a piaci alapú bérlakásépítést.

A bérleti szerzõdést évente felülvizsgálják, érdeklõdnek az elõtakarékosság állásáról. Érdemes számolnia a bérlõnek, hogy valójában mennyit is fizet majd. A piaci alapú lakbér havonta több tízezer forint, s ez nem számít bele a takarékoskodásba. Így a futamidõ végén nem biztos, hogy nagy lesz a különbség az eleve hitelbõl induló és piaci alapú, elõtakarékos modell között. Az utóbbi kétségtelen elõnye, hogy azonnal lakhat a bérlõ. Márpedig a legtöbb érdekelt számára ma ez a döntõ. A takarékoskodás nyomán lakásához juthat majd a bérlõ

Szerzõ: Kozma Gábor
forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.