Slágertéma lett a lakóparkterv

droszler | 2007. szeptember 07 11:50:34 | körmendi hírek |
Körmend - A nyári szünet után teljes gõzzel láttak munkához a városi képviselõk. Mindjárt az elején össze is vitatkoztak. A téma egy levél volt, amit láttak is, meg nem is.

Napirend elõtt Köbli József, a Rábaparti Fórum képviselõje kért szót. Egy korábbi vagyongazdálkodási pályázatra hívta fel a figyelmet, amelynek kapcsán kapott egy levelet. Mint mondta, errõl több információval nem szolgál, de a levél nyomán van néhány kérdése a jegyzõhöz: miként lehetséges, hogy a pályázatban kiírt, 12 milliós ingatlan egyesek szerint 40-nél is többet ér? Elképzelhetõ, hogy alulbecsülték? Mert ha így van, fonta tovább a szót a képviselõ, akkor fennáll a vagyonvesztés lehetõsége. A jegyzõnõ, dr. Stepics Anita, válaszában kifejtette: két ingatlanról van szó. Az egyiket 11,4 millió, a másikat 17,1 millió forint, plusz áfával hirdették meg, szakértõi becslés alapján. Sokan érdeklõdtek, az egyik kft. 25 milliót kínált. Így felmerült az a gyanú, hogy a szakértõ nem jól becsült, ezért kértük a pályázat felülvizsgálatát. Az is kiderült, hogy az érintett ingatlanok esetében gondok akadtak a bérleti szerzõdéssel is. De ez, mint a jegyzõnõ célzott rá, nem egyedi eset, a tiszta jogi viszonyok hiánya meghiúsíthatja a sikeres pályázatokat. Aztán váratlanul visszakérdezett a köztisztviselõ: Képviselõ úr, ezek után vállalta volna az eladást? Ha a helyzet tisztázódik, újra kiírjuk a pályázatot. Végül nehezményezte, hogy Köbli József nem tájékozódott elõre . Ekkor Czvitkovics Gyula alpolgármester tett fel kérdést a fórumos képviselõk felé fordulva: Látta ön, látták önök azt a levelet, amit az önkormányzat küldött az önnek levelet író cégnek? A válasz: nem. A vitát Bebes István polgármester zárta, eképpen: Ezek a megkeresések megpróbálják kedvezõtlen színben feltüntetni az önkormányzatot.

A közgyûlés további menetét is az ingatlanügyek, egészen pontosan a lakásépítések, ezek lehetõségei határozták meg. E témakörben szólították a testület elé a soproni székhelyû Goldschmidt 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. képviselõit, akik elõvezették ajánlatukat. A cég saját beruházásban vállalná, hogy a Kauz réten 41-61 négyzetméteres alapterületû társaslakásokat emelne, önkormányzati hozzájárulás nélkül. Az önkormányzat azzal segítené elõ az építkezést, hogy a telket jelképes áron, négyzetméterenként egy forintért értékesítené a megcélzott vevõkörnek. Az építtetõ, más teendõk mellett, vállalná, hogy telekhez jutás esetén felkutatja a vevõkört és segíti azok építõközösségbe való tömörülését. Legkésõbb jövõ év végéig építené fel a házakat a városban. A cég szerint minimum 25, maximum 96 lakás emelése jöhet szóba. A vevõket az önkormányzat jelölné ki, a lakások építési költsége körülbelül 195 ezer forint lenne négyzetmétereként. A kft. képviselõje elmondta, hogy már több hasonló építkezésük volt, Sopronban 96 lakást adtak át.


A tájékoztató után kérdéseket tettek fel Pusker Zsolt ügyvezetõ igazgatónak. Aki többször is hangsúlyozta: csak akkor jöhet szóba az építkezés, ha megfelelõ számú érdeklõdõ akad. Ez azért érdekes, mert a határozati javaslatban már megnevezték a lehetséges vevõkört: helyi köztisztviselõk, közalkalmazottak, rendészeti dolgozók, fiatal házasok, elsõ lakásra gyûjtõk. Egy képviselõi vélemény szerint nincs tradíciója Körmenden a lakóparkszerû építkezésnek, mások a helyi vállalkozók érdekeit említették. Ha egy helyi vállalkozó hasonlót szeretne megvalósítani, akkor neki is meg kell adnunk az esélyt , hangzott el. Mások a spekuláció kivédésérõl érdeklõdtek. A válasz: a lakás az önkormányzat tulajdonában marad, amíg az elidegenítési tilalom le nem jár. Nem adható, vehetõ spekulációs céllal. A képviselõk végül 14 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták az elõterjesztést.


Szerzõ: Kozma Gábor

Forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.