Könyvajánló

droszler | 2007. október 02 09:11:37 | kultúra |

„Ma, amikor kezünk annyi téren meg van kötve,
a szellem régióiban ellenben korlátlanul cselekedhetünk,
éppen a nagy kulturális erõfeszítéseknek
van most itt az ideje.”
(GRÓF KLEBELSBERG KUNO)



Kattintson a képere !
A Kortárs Kiadó és a Magyar Írószövetség szeretettel meghívja
L. Simon László

Versenyhátrány


A (kultúr)politika fogságában
címû könyvének bemutatójára.

A kötetet bemutatja:

Fázsy Anikó, a Nagyvilág Világirodalmi folyóirat fõszerkesztõje és Halász János, az Országgyûlés Kulturális és sajtóbizottságának alelnöke

Házigazda: Ambrus Lajos

A bemutató helye és ideje: Magyar Írószövetség, 1062 Budapest, Bajza utca 18. 2007. október 9. kedd 17 óra

A kötettel és a szerzõvel Székesfehérváron is találkozhatnak az olvasók.

Bemutatja: Lezsák Sándor az Országgyûlés alelnöke

Köszöntõt mond: Dr. Balogh Ibolya a Fejér megyei Közgyûlés elnöke

A beszélgetést vezeti: Bakonyi István irodalomtörténész

A bemutató helye: Szent István Mûvelõdési Ház, Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.

Ideje: 2007. október 11., csütörtök 18 óra


Ha Magyarország történetére csak egy pillantást is vetünk Szent Istvántól a legutóbbi idõkig, nemcsak hódító vagy honvédõ háborúkat, szabadságharcokat, forradalmakat és megtorlásokat láthatunk, és nemcsak az államszervezés, a politika, a gazdaság puszta létért való küzdelmének századait, de szembetûnõ az a küzdelem, az az erõfeszítés is, amit kedvezõ és keservesen nehéz idõkben egyaránt legjobbjaink a magyarság mûvelõdéséért kifejtettek.

Egyház és állam, egyháziak és világiak jól tudták, hogy csak vesztes lehet az a nép, de az a hatalom is, amely az oktatás, nevelés, mûvelõdés dolgában leszakad a világtól. Pontosan látták, hogy bármely nép vagy akármilyen államiság jövõjét sem lehet csupán a hadak útján biztosítani.

Mert a külsõ hódítás a történelmi pillanat mûve, amit a következõ pillanat már vereségre és veszteségre is válthat. A belsõ építkezés azonban mindenkor a jövõt szolgálta, és hatása évszázadokban mérhetõ, eredményeit pedig nem lehet kisebb-nagyobb csatákban elveszíteni.

Ezt a belsõ építkezést szolgálja L. Simon László mozgósító erejû tanulmánykötete. Tényfeltáró elemzések, egészséges veszélytudat, cselekvést követelõ programok. A kedvezõ történelmi idõ reményével, esélyével és Platón figyelmeztetésével ajánlom az olvasó figyelmébe: “Ha bölcs és becsületes polgárok lemondanak arról, hogy saját maguk irányítsák a közösség életét, akkor az lesz a büntetésük, hogy ostobák és gazemberek fognak uralkodni rajtuk.”

(Lezsák Sándor)



Az alkotmányban szerepel, hogy a Magyar Köztársaság támogatja a mûvészeti élet szabadságát. Miért nem tisztázták eddig sem a kulturális élet szereplõi, sem a kormányzati oldal résztvevõi, hogy mit jelent ez valójában? Szabad-e kultúrpolitikáról beszélni, vagy csak kulturális politikáról? Mikor beszélünk végre az igazi kérdésekrõl elkerülve az aktuális politika hétköznapi csapdáit?

L. Simon László kötete értékes, mert a szerzõ komoly felelõsséggel nyilatkozik kultúránk jelen állapotáról. Arról ír, ami most nélkülözhetetlen a kultúrában: közös értékeink tisztázásáról.

(Halász János)



L. Simon László tanulmánykötete sajátos idõszakban jelenik meg: a rendszerváltás után több mint másfél évtized elteltével, hosszas elõkészítés és nem kevésbé alapos álcázás után a kormányzati politika nyíltan is zászlajára tûzte “az állam karcsúsításának”, az állami funkciók leépítésének stratégiai programját. L. Simon kötete ebben a helyzetben nem más, mint egyértelmû vészjelzés. Világosan felrajzolja, hogy a kultúraszervezés és a kultúrafinanszírozás területén már egyébként is uralkodóvá vált leépítõ folyamatok milyen következményeket, körülményeket, állapotokat alakítottak ki ebben a stratégiai jelentõségû társadalmi alrendszerben – és éppen ebben áll a kötet jelentõsége. Az írások, elemzések ugyanis félreérthetetlenül figyelmeztetnek arra, hogy a magyar társadalom a rendszerváltás óta alakuló politikai kurzus menetében lassan teljesen magára marad a nemzeti kultúra fenntartásának és ápolásának a feladataival. Az állam közremûködésére, segítségére – részben a felelõs hatalmi pozíciókat uraló politikai cselekvõk inkompetenciája, részben a közösségi érdekekkel ellentétes szándékai miatt – a társadalom már most sem számíthat. Ebben a helyzetben rövid távon a tanulmánykötetben szereplõ és ahhoz hasonló közpolitikai, közösségszervezõ szándékú elemzések, illetve azok megvalósításai adhatnak reményt valamiféle változás megindulására. Reménykedjünk tehát, és bízzunk benne, hogy a kultúra nemzeti stratégiai jelentõségû területén a kötet által megjelenített kezdeményezés követõkre és közremûködõkre talál.

(Gazsó Tibor)





L. Simon László (1972) József Attila-díjas író, szerkesztõ, kulturális szakértõ, 2004 óta a Magyar Írószövetség titkára. Legutóbbi, Hidak a Dunán címû, esszéit, tanulmányait tartalmazó kötete 2005-ben a Ráció Kiadó gondozásában jelent meg.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.