Versírói pályázat

droszler | 2007. november 04 19:20:43 | kultúra |
A Magyar Írószövetség a Petõfi Szülõház és Emlékmúzeummal közösen, az Országos Petõfi Sándor Társaság és Kiskõrös Város Önkormányzata VERSÍRÓI pályázatot hirdet.

Pályázni Petõfi Sándor és Arany János költõi és magánemberi kapcsolata alapján barátság témájú kéziratokkal lehet. Azt remélik a kiírók, hogy a kortárs költõk körében - a kortárs képzõmûvészekhez hasonlóan - rangot jelent a zarándokhelyként gyakran látogatott kiskõrösi múzeumban jelen lenni. Pályázni kézzel írott verssel lehet. Ezzel az a célunk, hogy a pályázó kortárs költõk kézírásiból egy kéziratgyûjtemény alakuljon ki a három egymást követõ évben meghirdetett pályázat során, amit a múzeum majd meg fog jelentetni. (2005-ben a Világosságot!, 2006-ban a XIX század költõi címû vers alapján írtunk ki pályázatot.)

A kézírásokból kiállítást tervezünk szilveszter délutánján, ahol a három díjazott átveheti a kiírók egységesen felajánlott 50-50 ezer forintos díját, amit szakmai zsûri ítél oda.

A pályázattal kapcsolatos elvárás mindössze annyi, hogy a vers kapcsolódjon a kiválasztott téma alapján akár költõi, akár emberi barátsághoz vagy a barátságot összetartó, mûködtetõ morális magatartáshoz.

Pályázni olyan terjedelmû verssel lehet, ami egy 50x70-es keretben bemutatható.

A zsûri dolgát megkönnyítendõ kérjük, hogy a kézírás mellé a gépelt változatot is mellékeljék!

A munkák beérkezési határideje: 2007. december 3. a múzeum címére:

Petõfi Szülõház és Emlékmúzeum

6200 Kiskõrös, Petõfi tér 5.sz.

(információ: petofiszulohaz@vitae.hu, 06-78-312566/ 06-20-4574006)



Petõfi szülõvárosában 1998 óta minden évben egész napot kitevõ kulturális programokkal emlékezünk a költõ születési évfordulójára. Azt szeretnénk, ha ehhez a kicsit missziós kultuszápoláshoz a mai magyar irodalom kiválóságai is csatlakoznának, hiszen Petõfi sokak költõi példaképe is, és ezzel hozzájárulnának a tartalmas irodalmi ünnephez.

A program délután azzal kezdõdik, hogy az aktuális év január elsején Magyarországon született gyermekek megkapják a várostól ajándékba a nevükre kiállított, üzleti forgalomban nem kapható Petõfi-kötetet. Ezt kiállítás-megnyitó követi pályamunkákból, illetve itt adjuk át a díjakat is. Ezután színpadi elõadás Petõfihez vagy korához kapcsolódóan, majd egy XIX. századi – lehetõleg évfordulós – hírességek kedvelt ételeibõl összeállított szilveszteri menüt vezet fel egy szakavatott néprajzos, irodalmár vagy a kulináris szokások ismerõje. Éjfélkor az ünneplõk együtt (fáklyákkal) kivonulnak a szülõház elé, ahol köszöntõ és a polgármester serleges fogadalomtétele (országos kuriózum) után átsétálunk az evangélikus templomba, és a rövid ökumenikus liturgia után mindenki megtekintheti az eredeti keresztelési anyakönyvet.

Azért kérjük a verseket kézírással, hogy a kéziratfaló számítógépek elõl kimenekítve kialakulhasson a legismertebb magyar költõ születési helyén egy kortárs kéziratgyûjtemény is.






A pályázat kiírói nevében eredményes pályázást kívánva köszönettel és tisztelettel:



Dr. Vasy Géza a Magyar Írószövetség elnöke

Dr. Oláh Pál az Országos Petõfi Sándor Társaság elnöke

Domonyi László Kiskõrös város polgármestere

Kispálné dr. Lucza Ilona múzeumigazgató


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.