Duntántúli szakácskönyv

droszler | 2007. november 09 18:57:53 | kultúra |
Kattintson a képere !
A VAS MEGYEI OLVASÓKÖZÖNSÉGHEZ!

I. A vasszilvágyi Magyar Nyugat Könyvkiadónál ( www.magyarnyugat.hu ) november közepén jelenik meg

ALSÓSZOPORI NAGY FERENCNÉ:

DUNÁNTÚLI SZAKÁCSKÖNY




címû elfeledett remekmûve, a magyar gasztronómiai irodalom klasszikusa, amely utoljára 1926-ban, Szombathelyen látott napvilágot.


Az a Vas megyei érdeklõdõ, személy vagy intézmény, aki vagy amely legkésõbb december 10-éig a kiadótól megrendeli a 2950 Ft-os könyvet, mindössze 2500 Ft-ért juthat hozzá még karácsony elõtt! Legalább 2 példány rendelése esetén átvállaljuk a kézbesítés költségét.

5 példány feletti rendelés esetén további kedvezményeket adunk.




Alsószopori NAGY FERENCNÉ:
DUNÁNTÚLI SZAKÁCSKÖNYV


Magyar Nyugat Könyvkiadó, Vasszilvágy, 2007.
A reprint kiadás utószavát írta: dr. Tasnádi Gábor.
145x208 mm, 2+352+12+6 (ebbõl 5 színes) oldal. A színes táblaborítót rajzolta: Hornyák László.
ISBN 978-963-87612-2-4
Bolti ára: 2950 Ft

A magyar gasztronómiai irodalom gyöngyszeme, könyvárverések keresett ritkasága Alsószopori Nagy Ferencné Dunántúli szakácskönyve. 1906-ban jelent meg elõször. Harmonikusan keveredik benne az egészségesebbé reformált magyar konyha a meghonosodó franciás jellegû ételekkel, bécsi s más külföldi hatásokkal – mégis „a fõzés módja és jellege színmagyaros benne”. Utolsó, 1926-os kiadása ezernél több kipróbált, sikeres ételreceptet tartalmaz: fõképp dunántúli polgári konyhákban, falusi kúriák tûzhelyein, vadászházaknál sütött-fõzött finomságokat, ugyanakkor az egyszerûségükben is nagyszerû paraszti eledelek sem hiányoznak. A sokszínûség némelyik ételféleségen belül is bámulatos, a szilvás gombócnak például öt változata szerepel...
Ma is népszerû ételek mellett páratlan, régi ízek, elfeledett specialitások kelnek új életre. Ennek a legteljesebb kiadásnak – eredetileg a szombathelyi Pannonia Sajtóvállalat publikálta – a jelen kötet a reprintje, amelyet, stílszerûen, a vasszilvágyi Magyar Nyugat Könyvkiadó tesz most közkinccsé. Nem múlandó értékû, napjainkban is kitûnõen használható szakácskönyvvel gyarapítva ételkultúránkat.
(Dr. T. G.)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.