Új utakon Magyarországra

droszler | 2007. december 18 19:13:15 | közérdekü |
A december 21-ei Schengen-csatlakozást követõen a burgenlandi-magyar határ minden pontján lehetségessé válik az átkelés. Autóval ez nem lesz olyan könnyû eset, sok út magyar oldalon a semmiben végzõdik.



137 lehetséges átkelõ pont
Tartományunkban jelenleg 13 hivatalos határátkelõ pont létezik személy- és tehergépkocsik számára. Pár nap múlva ez a szám 137-re fog emelkedni, legyen az makadámút, gazdasági út vagy kétsávos út. Személygépkocsik számára csupán öt újabb határátkelõpont lesz járható.



A forgalom maradjon a fõutakon
A forgalom maradjon meg a fõutakon, el szeretnénk kerülni, hogy egyes alsóbbrendû utak kerülõúttá váljanak a tehergépkocsik számára, nyilatkozta Thomas Perlaky, Burgenland Közlekedési Kordinátora.



Öt új átkelõ autók számára
Gépjármûforgalom a Féltorony/Halbturn, Füles/Nikitsch, Németlövõ/Deutsch Schützen, Beled/Bildein és Nagysároslak/Moschendorf határátkelõkön lesz lehetséges.
Fertõmeggyesen/Mörbisch továbbra sem lehetséges autóval átkelni a határon, a községi tanács "behajtani tilos" táblával látta el az utat.



Üröm az örömben
Így az öröm mellett némi üröm is vegyül a december 21-i schengeni határnyitásba, ugyanis a magyar oldalon sokakat elkeserít, hogy az osztrák fél mindent elkövet azért, hogy gépkocsival ezután is csak az eddigi határátkelõkön lehessen átjutni Ausztriába.



Nagy ünnep a magyaroknak
Remélem, azok a problémák, amelyek ma még némi feszültséget okoznak, rövid idõn belül rendezõdnek, jelentette ki Szájer József, az Európai Parlament képviselõje. December 21. ünnep számunkra, hiszen nem is olyan régen még mûszaki, korábban pedig aknazár volt az osztrák–magyar határ mentén, tette hozzá Szájer.



Nem tér ki a közlekedésszabályozásra
A schengeni szerzõdés arra nem tér ki, hogy egy-egy tagország saját felségterületén miképp szabályozza a közlekedést.



bõvebben a burgenland.ORF.at-n


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.