Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2007. december 22 22:41:08 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !Tájékoztató Körmend Város Önkormányzatának 2007. december 20-ai ülésérõl.

Napirend elõtt
Bebes István polgármester napirend elõtt köszöntötte, és jutalmazta meg Horváth Sándort a Körmendi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét, akit december 16-án – a kisebbségek napja alkalmából - Vas megye Önkormányzatának Közgyûlésén a Vas megye Önkormányzata Szolgálatáért Kisebbségekért Tagozata elismerésében részesítettek. Az elismerésre Körmend város Önkormányzata és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat is javasolta Horváth Sándort, aki sokat tett a roma hagyományok újjáélesztéséért, a helyi önkormányzattal együttmûködve segíti a romák munkához jutásának esélyeit növelõ programokat. Támogatója az Alsóberki FC-nek is, mely lehetõséget teremt a roma fiatalok számára a szabadidõ hasznos eltöltésére.

Ezt követõen két kisebb módosítással, a megszavazott napirend alapján folytatta ülését a Képviselõ-testület.

Rendeletmódosítások
Költségvetés

Negyedik alkalommal módosították a képviselõk az önkormányzat 2007. évi költségvetési rendeletét. Négy nagyobb csoportba sorolhatók a módosítás okai, melyek közül az elsõ a testület által az elõzõ rendeletmódosítás óta meghozott határozatok következtében szükségessé vált (pl. kastély-fejlesztés elõkészítése, épületbontások, létszámcsökkentés végrehajtásához kötõdõ többletkiadások pótelõirányzata, kéményfelújítások, stb) módosítások sorolhatók
Második csoportba tartoznak a központi forrásból érkezett támogatások (pl. létszámcsökkentéssel kapcsolatos egyszeri kiadások támogatása, szociális kiadások támogatása, 13. havi illetmények idõarányos kifizetései, közcélú foglalkoztatás, prémiumévek program, intézményfenntartói társulásból származó többletbevétel).
Az egyéb módosítások sorában említhetõ a választási feladatokra, a támogató szolgálathoz, valamint a Pedagógiai Szakszolgálati feladatokra átvett pénzeszközök. Ide tartozik még a Városgondnokság számára a közhasznú foglalkoztatáshoz a Munkaügyi Központtól átvett támogatás, illetve a szociális foglalkoztatási feladatokkal kapcsolatban az év közben megváltozott finanszírozás miatt csökkentett a támogatás.
A negyedik csoportba pedig az intézmények saját hatáskörben kért és rendezett elõirányzat-módosításai tartoznak. A Képviselõtestület 11 igen és 5 tartózkodás mellett módosította költségvetési rendeletét.


Víz- és csatornaszolgáltatás díjai
A Képviselõ-testület immár rendeletét módosította e tárgykörben, azt követõen, hogy a Vasivíz ZRt. közgyûlése is elfogadta a 2008-as díjtételeket. A vízmérõ átmérõje szerinti alapdíjak változatlanok maradtak:

13-20 mm 200 Ft/hó
25-30 mm 820 Ft/hó
40-50 mm 3400 Ft/hó
80 mm 7800 Ft/hó
100 mm 10000 Ft /hó
150 mm 12900 Ft/hó
200 mm 15500 Ft/hó

Vízmérõ nélküli fogyasztóhely 140 Ft/hó

A fogyasztásarányos vízdíj 207 Ft/m3 lesz a lakosság részére, a nem lakossági fogyasztók számára pedig 248 Ft/m3. A szennyvízelvezetés és tisztítás lakossági díja 343 Ft/m3, míg a nem lakossági 412 Ft/m3 lesz január 1-tõl. A megállapított díjak az Áfá-t nem tartalmazzák.


Helyi természetvédelmi területek védettségének fenntartása
Törvényi változások miatt kellett rendeletet alkotni a képviselõknek ebben a tárgykörben. Körmenden a Dobogó elnevezésû erdõrészletet, valamint a Hunyadi és a Hegyaljai úti védett piramistölgy fasort nyilvánította védetté az egykori Megyei Tanács, ill. az Országos Természetvédelmi Hivatal. A 2007. évi 82. törvény hatályon kívül helyezi az 1989. október 23. elõtt e tárgyban hozott megyei tanácsi, OTT, ill. OTvH határozatokat, rendeleteket. E tekintetben a törvény felhatalmazza az önkormányzatok képviselõ-testületét, hogy ezeket a területeket – az egyébként szükséges eljárások lefolytatása nélkül - rendeletben nyilvánítsa továbbra is védetté. Csák Tamás a Városfejlesztési és Turisztikai Bizottság elnöke ismertette a testülettel, hogy a Közút Kht. kezelésében maradhat a rendelettõl függetlenül a két védett fasor, így ennek költségei továbbra sem a várost terhelik. Az elõterjesztés pedig tartalmazta azt, hogy a Dobogó erdõ országos védettségûvé nyilvánítási eljárás alatt van, melynek zárultával fenntartása az újra létrejövõ Õrségi Nemzeti Parkhoz kerülhet.
A képviselõk egyhangúlag alkották meg a helyi rendeletet.

Közterületek használatának rendje
A Képviselõ-testület utoljára 2005-ben módosította a közterületek használati díjának mértékét, melyet döntésükkel január 1-ei hatállyal átlagosan 5 %-os mértékben növeltek.

Vásárok és piacról
A rendelet szintén 2005-ben lett módosítva, és e területen is infláció alatti, 5 %-os díjfizetési kötelezettség növekedéssel számolhatnak a vásározók január 1-tõl. A helyhasználati engedélyek /helyjegyek/ kiadását a továbbiakban is a Városgondnokság végzi.

Lakbérek megállapítása
Az önkormányzati tulajdonú lakások január 1-tõl érvényes lakbéreinek megállapításakor minimális emelésrõl döntöttek a képviselõk, a lakbértámogatások feltételei nem változnak. Összkomfortos lakások esetén 258 Ft/m2, komfortos lakásoknál 179 Ft/m2, félkomfortos lakások esetén 77 Ft/m2, komfort nélkülieknél 35 Ft/m2, szükséglakásoknál pedig 20 Ft/m2 lesz é bérleti díj. Ugyanakkor elõkészítés alatt van a lakbéreknek a lakás jellemzõihez igazodó bérleti díjmegállapításáról, valamint az ehhez igazodó támogatási rendszerrõl szóló rendelet. Erre törvényi rendelkezések miatt van szükség, megalkotásához azonban alapos elõkészítõ munkákra van szükség, emiatt bevezetése is a késõbbiekben várható.

Térítési díjak a tagintézményekben
Az intézményfenntartói társulás keretében mûködtetett vidéki tagintézményekben is sor került a térítési díjak megállapítására, mellyel kiegészült a városi rendelet. A vidéki intézményekben egy egyházashollósi székhelyû vállalkozás biztosítja az étkezést, így eltérõek a szolgáltatási árak is. A felnõtt ebédek térítési díja 430 Ft/nap lesz január 1-tõl, az Óvodákban 340 Ft/fõ/nap, míg az iskolában a tízórai 70 Ft, az ebéd 220 Ft, az uzsonna pedig szintén 70 Ft lesz naponta.


Tájékoztatók, beszámolók

Intézményi gazdálkodás


A GAMESZ tájékoztatta a Pénzügyi Bizottságot, illetve a Képviselõ-testületet az intézmények gazdálkodásáról, kiadási elõirányzataik felhasználásáról, valamint bevételi elõirányzataik teljesítésének alakulásáról

2007. év elején a Képviselõ-testületet által megfogalmazott cél az volt az intézmények gazdálkodása tekintetében, hogy az intézmények ne lépjék túl a költségvetésben megfogalmazott kereteket. Ez kétoldalú figyelmet igényelt az intézmények és a GAMESZ részérõl. Egyrészt figyelmet kellett fordítani a bevételek teljesítésére, másrészt pedig a kiadások meghatározott kereteken belül tartására.
Az elvárások szerint csak nagyon indokolt esetben kerülhet(ett) sor elõirányzat módosításra. Összességében elmondható – a jelenleg (nov. 30-ig) rendelkezésre álló információk alapján – hogy az intézmények várhatóan megfelelnek az elvárásoknak. A Városgondnokság teljesítése mutat bevételi elmaradást, de az intézmény vezetõje jelezte, hogy két jelentõs munka elvégzését követõen decemberben megtörtént a számlakibocsátás, így várhatóan teljesítik a bevételi tervüket. Év közben csak olyan rendeletmódosításokat hagyott jóvá a Képviselõ-testület, amelyek valóban indokoltak voltak. A teljesség igénye nélkül a lényegesebbek:
szükség volt év közben rendeletmódosításra pl. jogszabályváltozás miatt (a 13. havi juttatást a korábbi évektõl eltérõen nem egy összegben, hanem havi részletekben fizetik júl. hónaptól),
létszámleépítésekkel, illetve intézmények közti létszám-átcsoportosítással kapcsolatos személyi+járulék elõirányzat változások,
szociális ellátásokkal kapcsolatos elõirányzat-módosítások,
a 2007. 09. 01-tõl csatlakozó tagintézmények miatt (3 tagóvoda, 1 tagiskola),
eszközfejlesztési pénzek intézményeknek,
informatikai eszközfejlesztések intézményeknek,
átvett pénzeszközök(fõként pályázatok) miatti elõirányzat-módosítások.

Összességében várhatóan valamennyi intézmény év végi teljesítése az elvárt kereteken belül marad.
Helyes döntésnek bizonyult az intézmények ellenõrzésének erõsítése, amit tükröz az, hogy az elõirányzatoknak megfelelõ a gazdálkodásuk, kisebb eltérések külsõ okok miatt vannak ugyan, de jelentõs javulás következett be a gazdálkodásban. – fûzte hozzá a tájékoztatóhoz Bebes István polgármester. Faragó Gábor a Pénzügyi Bizottság elnöke egyetértett a hozzászólással, és arra kérte a Pénzügyi Bizottság nevében az intézmények vezetõit – megköszönve éves munkájukat -, hogy 2008-ban is hasonló szellemben tevékenykedjenek.

Közbeszerzési beszámoló
Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testülete Szervezeti és Mûködési Szabályzata szerint a közbeszerzések lebonyolítását – a tervpályázati eljárások és a közszolgáltatás ellátására irányuló közbeszerzési eljárások kivételével – a Közbeszerzési Bizottság végzi.

A közbeszerzési eljárások helyi szabályait a Képviselõ-testület által jóváhagyott közbeszerzési szabályzat tartalmazza. A szabályzat értelmében a Közbeszerzési Bizottság évente beszámol a Testület elõtt az adott naptári évben végzett tevékenységérõl
A közbeszerzési eljárások kapcsán ez évben is megállapítható, hogy a helyi vállalkozók – annak ellenére, hogy az ajánlattételi felhívások a részükre minden olyan esetben megküldésre kerülnek, amikor az adott beszerzés a tevékenységi körükhöz kapcsolódik – nem tudnak versenyben maradni más ajánlattevõk megajánlásaival. Ebben az évben csak egy alkalommal nyert el helyi vállalkozó (LINEA BAU Bt.) önkormányzati megrendelést.
A Kbt. rendelkezései nem teszik lehetõvé, hogy a helyi vállalkozóknak elõnyt biztosítson az önkormányzat a közbeszerzési eljárások során.
A közbeszerzési eljárások során továbbra is törekedni kell a minél jobb és alaposabb elõkészítõ munkára. Ennek során
a közbeszerzési tervet az éves költségvetés elfogadását követõen nyomban el kell készíteni;
az egyes beruházások tervezése során törekedni kell arra, hogy a tervek kivitelezhetõek legyenek, és pótmunkák a lehetõ legkisebb mértékben forduljanak elõ
a becsült érték meghatározásakor alaposabban, a piaci viszonyokat még jobban feltárva kell eljárni.
Meg kell jegyezni, hogy 2007-ben sem indítottak jogorvoslati eljárást a Közbeszerzési Bizottság, illetve a Képviselõ-testület közbeszerzések terén hozott döntéseivel szemben, ami kifejezi azt, hogy az ajánlattevõk is jogszerûnek ítélték meg az eljárások rendjét és az azok során hozott döntéseket.

A Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár beszámolója
Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság az írásos anyag ismeretében (mellékelve) 2007. december 10-én hallgatta meg Korbacsics Tibor igazgató úr beszámolóját a Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár 2007. évi tevékenységérõl, mûködésérõl.

Korbacsics Tibor igazgató úr kiegészítésként elmondta, hogy az intézmény mûködésében sok az átalakuló, újszerû feladat. Ugyanakkor megállapította azt is, hogy a Kulturális Központ inkább befogadó, és kiszolgáló tevékenységre képes a jelenlegi viszonyok között. Az állandó feladatok köre is változott, bõvült az elmúlt esztendõben. Megkezdte mûködését a Tourinform Iroda, új helyen, a központi épületben (Berzsenyi u. 11.) kínálja szolgáltatásait az Ifjúsági Pont. A jövõbeli feladatellátás tervezése összefügg a kastély sorsával. Az intézmény költségvetése a realitásokra épült, betartása – remélhetõleg – nem okoz nehézséget. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a 2007. év, hangsúlyozottan a realitás éve volt. Ez a megállapítás a bevételekre fokozottan igaz!
A beszámolóban a könyvtári intézményegység munkájáról is képet kap a fenntartó. A beszámoló tartalmazza a fõbb területeket és fõ mutatókat. Mecsériné Doktor Rozália megfogalmazása szerint, „talán az utóbbi 50 év legkeményebb esztendeje volt, és még nincs vége!” Ellátják a várost, és 46 települést, valamint két kistérség számára mozgókönyvtári szolgáltatást is biztosítanak.
A bizottság a Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár 2007. évi tevékenységérõl, mûködésérõl összefoglalóan a következõket állapította meg:
A beszámoló igyekszik teljes képet adni az intézmény 2007. évi tevékenységérõl. Az év elején az intézmény egy hagyományos felépítésû munkatervet készített, hagyományos költségvetéssel. A rendelkezésre álló keretbõl a beszámolóban elénk tárt éves teljesítményt lehetett elõállítani. A bizottság úgy ítélte meg, hogy elegendõ adattal alátámasztva, hiteles képet kaphatunk mind a Kulturális Központ, mind a Faludi Ferenc Könyvtár 2007. évi munkájáról. A városlakók, az egyes helyi, közoktatási intézmények és a városba érkezõ látogatók egyaránt jó véleményt mondanak a közmûvelõdési és könyvtári intézmény munkájáról. Tudatosan támaszkodik az intézmény a nagy egyesületek munkájára, és számít a városban mûködõ intézmények ünnepi mûsoraira is. Érzékelhetõ a városban mûködõ civil szervezetek irányába történt erõteljes nyitás. A valós igények felmérésére való törekvés még színesebbé teheti az intézmény kínálatát. Az ifjúság részérõl felmerülõ igények kielégítésének feltételeit kell a jövõben megteremteni, melyben elengedhetetlenül nagy szerep hárul az intézmény fenntartójára is. Érdemes lenne a munkaidõ-keret felhasználásának lehetõségeit újragondolni az intézményben annak érdekében, hogy a megfelelõ szakemberek a nap délutáni, vagy esti óráiban is az érdeklõdõk rendelkezésére állhassanak. Az intézmény technikai igényeit megalapozottnak minõsítette a bizottság. Megállapította, nem tartható, hogy a városban ne a Kulturális Központ rendelkezzen a legkorszerûbb hangtechnikai felszereléssel, nem tartható, hogy a város kulturális intézménye ne rendelkezzen rendezvénysátorral.
Az intézmény rendelkezik megfelelõ végzettségû szakemberekkel, akik képesek valamennyi korosztály, valamennyi érdeklõdési kör igényeire reagálni, szolgáltatni. A színházi elõadások fogadásán kívül, gondolni kellene a térség nagyobb városaiban mûködõ színházak kínálatának elérhetõségét is megszervezni.

Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság a Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár 2007. évi tevékenységérõl, mûködésérõl szóló intézményvezetõi beszámolót elfogadta, és elfogadásra javasolta a testületnek. A Képviselõ-testületi ülésen Korbacsics Tibor intézményvezetõ elmondta azt is, hogy naprakész kapcsolatban volt az intézmény a kulturális terület munkáját segítõ Szekeres Gábor vezetõ fõtanácsossal, valamint Szabó Ferenc kulturális és oktatási területért felelõs alpolgármesterrel. Érdeklõdött az iránt, hogy meddig lehet tervezni az intézménynek a Batthyány kastély épületeivel, mert az elvárásoknak csak a lehetõségek ismeretében tudnak megfelelni. Szabó Ferenc alpolgármester hozzászólásában kiemelte, hogy a színvonalas programok mellett, a bevételek és kiadások is egyensúlyban voltak a mûködés során, ami az elõzõ két évben problémát okozott. Bebes István polgármester elmondta, hogy a következõ évben nem várható változás a létesítményekkel kapcsolatban, legkorábban 2009. év végén, 2010-ben várható, hogy a Színházban a munkálatok megkezdõdhetnek. Ugyanakkor a jövõ évi programok sikere érdekében javasolta, hogy már most készítse el az intézmény a kiemelt programok (pl. Körmendi Napok) programtervezetét, mert könnyebb a támogatókat kész tervekkel az eseménynek megnyerni. A polgármester a technikai fejlesztések, és a rendezvénysátorral kapcsolatosan a kistérséggel való együttmûködésben lát kedvezõ lehetõségeket. Szabadi István képviselõ annak adott hangot, hogy sajnálatosan kevesen vesznek részt a város ünnepein (pl. legutóbb okt. 28-án), különösen az értelmiség távolmaradását nehezményezte. A testület egyhangúlag fogadta el a beszámolót.

Bûnmegelõzési és Közbiztonsági Bizottság beszámolója
A Képviselõtestület megtárgyalta és elfogadta a Bûnmegelõzési és Közbiztonsági Bizottság éves beszámolóját.

Körmend Város önkormányzata Képviselõ-testületének 2008. I. félévi munkaterve
A képviselõtestület elfogadta a következõ év elsõ felének munkatervét.

Befektetési ajánlat
A kötvénykibocsátás kapcsán meghatározott pénzösszeg az önkormányzat rendelkezésére áll már, melynek lejegyzése megtörtént. A Képviselõ-testület döntött arról, hogy ebbõl visszafizetésre kerül 23,75 mFt forint alapú fejlesztési hitel, illetve 1,329 mCHF, melynek nyilvántartási értéke 215 mFt. Jelenleg azonban 10 Ft-al alacsonyabb a svájci frank árfolyama, így több mint 13 mFt-al kevesebb összeget kell visszafizetni az önkormányzatnak. Visszafizetésre kerül további 220 mFt likvidhitel.
A fennmaradó 900-920 MFt összeg lekötésérõl is döntöttek a képviselõk, melyre 3, 6 és 12 havi lekötésre kér az önkormányzat ajánlatokat. Egyben felhatalmazták a Polgármestert, hogy a legkedvezõbb lekötési formát – a Bizottsági elnököket, szakmai képviseletként pedig a jegyzõt és a Pénzügyi Iroda vezetõjét bevonva elõzetesen egyeztessen – az önkormányzat nevében megvalósítsa.
Szabó Ferenc alpolgármester javasolta, hogy hozzanak létre egy külön bizottságot a kötvénykibocsátásból származó pénzeszközök felhasználásának folyamatos ellenõrzésére. Szabadi István képviselõ hiányolta, hogy nem tárgyalta a Képviselõ-testület azt a koncepciót, ami a pénzösszeg felhasználásáról szól, ugyanakkor javasolta, hogy a felállítandó bizottságban a Képviselõ-testületben levõ szervezetek pénzügyi képviselete kapjon helyt. Bebes István polgármester szerint a felhasználás koncepciójával nem késtek el, elõször a praktikus lépéseket kell megtenni annak érdekében, hogy az önkormányzat számára a legkedvezõbb lehetõségeket biztosítsák a rendelkezésre álló pénzösszeg segítségével. Januárban lehetõség nyílik a felhasználás megtárgyalására, mely így bekerülhet a költségvetés megfelelõ soraiba is. A lekötés kapcsán meghatározott széles körû – döntési jogkörrel, illetve szakmai tapasztalatokkal rendelkezõ – testület véleménye szerint bizottságnak is megfelel, felesleges ezért még külön bizottságot létrehozni. A döntés értelmében így ez a grémium negyedévente áttekinti a kötvénykibocsátásból származó összeg felhasználását, beruházások folyamatát, s ezek alapján évente írásban is beszámol a Képviselõ-testület felé. A Pénzügyi bizottság szintén áttekinti a negyedéves felhasználást, s ugyancsak elkészíti beszámolóját.


Terembérleti díjak
Meghatározta a Képviselõ-testület a 2008. évre szóló terembérleti díjakat, melyek a 2007. évre megállapított díjakhoz képest 8 %-al nõnek. Az általános iskolákban a számítástechnikai termek ill. a nyelvi labor használatáért 1620 Ft-ot kell fizetni óránként, a számítógépek használatáért pedig egységesen gépenként 216 Ft-ot. Az egyéb tantermek, ill. tornaszoba bérleti díja szintén 1620 Ft/óra. A Kölcsey Ferenc Utcai, az Olcsai-Kiss Zoltán, és a Hunyadi Úti Általános Iskolák tornatermét 2700 forintért lehet igénybe venni óránként.
A Somogyi Béla Általános Iskola sportcsarnokában sportolási célra, edzésekre, sportrendezvényekre 9720 Ft/óra díjat kell fizetni, a helyi sportegyesületek – az elõzõ évihez hasonlóan – 50 %-os díjfizetési kedvezményt kapnak. A kosárlabdacsapat és az utánpótlás-egyesülete támogatásként kapja a díjmentes teremhasználatot.
A sportcsarnokot kulturális, szórakoztató jellegû események kapcsán, amennyiben iskolai rendezvényre ( pl. szalagavató) nem Körmend város Önkormányzata fenntartásában levõ iskola veszi bérbe 21.600 Ft-ot kell fizetni alkalmanként. Koncertek, egyéb szórakoztató rendezvények esetén 54.000 Ft, amennyiben az 5 órát meghaladja a rendezvény, akkor óránként további 9.720 Ft költséggel kell számolnia a bérlõnek. A mobillelátók bérlete a rendezvényhez 27.000 Ft, a mobil linóleumaljzaté pedig 5.400 Ft alkalmanként.
A Polgármesteri Hivatal nagytermét 4.320 Ft-ért, kistermét pedig 2.160 Ft-ért lehet igénybe venni. A helyi civil szervezeteknek és egyházaknak a meghatározott díjak 50 %-át kell megtéríteni rendezvényeik kapcsán.
A Körmendi Kulturális Központ és Könyvtár esetében a nagyterem bérleti díja 2.700 Ft, a klubhelyiségé 1.944 Ft, a Pinceklub esetén pedig 2.160 Ft óránként. A Színházterem használatáért 16.200 Ft-ot, elõcsarnokáért 5.400 Ft-ot, míg a Városi Kiállítóteremért 2.160 Ft-ot kell óránként fizetni. A Körmendi Kulturális Központ kezelésében álló termek óradíjaihoz az Áfa költségét hozzá kell még adni, a város korábbi határozatában meghatározott civil szervezetek viszont továbbra is térítésmentesen használhatják azokat a meghatározott óraszámban.
A bérleti díjak továbbra is tartalmazzák a termek (és adott esetben az ott levõ gépek) használatával felmerülõ közüzemi költségeket, illetve a takarítás díját.
A Biofûtõmûvet a Régióhõ Kft. bérli a várostól melynek bérleti díját 1. 134 eFt/hó összegben határozták meg a képviselõk.
Faragó Gábor a Pénzügyi Bizottság elnöke tolmácsolta a bizottság javaslatát, mely szerint a sportcsarnokban tartott koncertek, nagyrendezvények esetén – pl. a decemberi koncert kapcsán történt rongálások miatt – minimum 100 eFt kauciót kérhessen az intézmény vezetõje. Szabadi István képviselõ pedig a Kulturális Központ esetén javasolta, hogy a „bármilyen célú igénybevétel esetén” kifejezés kerüljön ki a határozati javaslatból. Bebes István polgármester javasolta, hogy a Kulturális, Oktatási és Sportbizottság hatáskörébe utalja a testület annak eldöntését, hogy milyen célokra lehet bérbe venni az intézmény termeit. Mindkét módosító javaslatot elfogadta a Képviselõ-testület.

Közoktatási hátralék
Több települési önkormányzattal sikerült ebben az esztendõben a felhalmozódott jelentõs mértékû közoktatási hátralékok ügyében megegyezni, melyek a normatív finanszírozás és a tényleges ellátás költségeinek különbözetébõl fakadnak. Mostani határozatával további 6 önkormányzattal sikerült megállapodást kötni, melyeknek, ha kisebb összegben is, de szintén tartozásuk állt fent Körmend városa felé. Az önkormányzatok nehéz gazdasági körülményeire, mely a kistelepülési önkormányzatokat különösen sújtotta, a képviselõk biztosították ezeknek a településeknek (Katafa, Ivánc, Nagykölked, Rádóckölked, Harasztifalu, Egyházasrádóc) az 50 %-os fizetési kedvezményt, s hozzájárultak ahhoz is, hogy azokat a kérelmüknek megfelelõ ütemezéssel teljesítsék. Ugyanakkor a határozatban rendelkeztek arról is, hogy – tekintettel a társulásban való mûködtetés kapcsán a településekhez befolyó magasabb normatívákra is – a 2007/2008-as tanévtõl kezdõdõen már nem nyújt további fizetési kedvezményeket a Képviselõ-testület, vagyis a normatíván felüli teljes összeget kell megtéríteniük a közoktatási szolgáltatás ellátásáért.

Pályázatokhoz fedezetnyújtás
A testület novemberi ülésén döntött arról, hogy a „Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztését célzó” pályázaton az arra javasolt intézmények felújításához szükséges tervezési feladatok elindításra kerüljenek, melyre 5.125 eFt a céltartalékból került elkülönítésre. Az elõkészítés során a polgármester, alpolgármesterek, az Oktatási Bizottság elnöke, a közoktatási intézményfenntartó társulásban résztvevõ önkormányzatok képviselõi döntöttek arról, hogy a pályázatra javasolt intézmények közül melyik intézményeket javasolják ténylegesen indítani a pályázaton, melyeknek továbbtervezését is meg kell valósítani. A kiválasztott intézmények a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény A és B épülete, valamint a Batthyányné Coreth Mária Óvoda. A két intézmény tervezései folyamatban vannak, melynek I. fordulójához 1.485 eFt + Áfa, II. fordulójához 485 eFt + Áfa összeget kötöttek le. A pályázathoz azonban szükséges a kötelezõen alkalmazandó rehabilitációs szakmérnök jóváhagyása, aki a tervek átvizsgálása után hagyja jóvá a benyújtandó terveket, valamint az elsõ fordulóban nyertes pályázóknál segíti tanácsaival a továbbtervezést. Ez e két intézmény esetében 180 eFt + Áfa költséget jelent. A pályázat kiírása tartalmilag és formailag is sokrétû és bonyolult, ami indokolttá tette, hogy tapasztalattal rendelkezõ pályázatíró cég készítse el a pályázatot, melyre további 600 eFt-ot szavaztak meg. Nyertes pályázat esetén szükséges a projekttel kapcsolatos koordinációs és adminisztratív feladatok ellátására egy felkészült projektmenedzser alkalmazása, melynek költsége a bekerülési összeg 4 %-áig elszámolható a pályázatban. Errõl is határoztak a képviselõk, s felhatalmazták a polgármestert, hogy a megállapodások megkötéséhez szükséges tárgyalásokat lefolytassa, s a legmegfelelõbb szerzõdõ feleket kiválassza, s errõl tájékoztassa a Képviselõ-testületet.
A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív program keretében pályázatot írtak ki „Városközpontok funkcióbõvítõ megújítása a nem megyei jogú városokban” címmel, melyet január 18 és április 25 között lehet benyújtani. A Szabadság tér rehabilitációjához 80 %-os támogatási lehetõséget lehetne ennek keretében biztosítani, az elnyerhetõ összeg 50 és 540 mFt között lehetséges. A 10 ezer fõ feletti városok esetében – így Körmend számára is – kötelezõ az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) készíttetése, melyhez csatolni kell az Akcióterületi Tervet. Utóbbiban kell alátámasztani a fejlesztés megvalósíthatóságát, és az eredmények fenntarthatóságát. A pályázat költségei között mindkét dokumentáció elkészíttetése a 6 %-os elõkészítési kereten belül elszámolható, melyre összességében 11.250 eFt keretösszeget szavazott meg a Képviselõ-testület. Szintén szükséges a megvalósítás érdekében projektmenedzser(ek) alkalmazása, melyre 5.100 eFt keretösszeget hagytak jóvá. Egyben ugyancsak felhatalmazták a polgármestert, hogy a megállapodások megkötéséhez szükséges tárgyalásokat lefolytassa, s a legmegfelelõbb szerzõdõ feleket kiválassza, s errõl tájékoztassa a Képviselõ-testületet.

Informatikai pályázat
December 18-án írták ki a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében „A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése támogatására” szóló pályázatot, melynek keretében a város általános iskoláinak informatikai fejlesztésére van lehetõség. A pályázat önrészt nem igényel, elkészítésére az INIS Business Kft (Bp) jelentkezett. A cég a pályázat elkészítéséért nem kér ellenszolgáltatást, csak sikeres pályázat esetén igényelnének bruttó 250 eFt-ot. A Képviselõ-testület egyhangúan támogatta a pályázat benyújtását.


Röviden
A képviselõk 600 eFt támogatást szavaztak meg Császár Sándor számára a Mozi jövõ évi mûködtetéséhez.

A nevelési tanácsadási feladatokat a továbbiakban is a BDF Pedagógiai Szolgáltató Központjával kötött szerzõdés keretében kívánja biztosítani a város. A szerzõdés megkötésére felhatalmazták a képviselõk a polgármestert.

Jóváhagyásra került a Körmend és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulás és városi intézmények (Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár, Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda, Szociális Szolgáltató és Információs Központ) közötti eszközhasználati megállapodások.

Elfogadták a város köztemetõiben elvégzett üzemeltetõi feladatokról szóló beszámolót.

Elfogadták a Vagyongazdálkodási és Ingatlanhasznosítási Kft ügyvezetõjének beszámolóját.

A polgármesternek a Vas Megyei Területfejlesztési Tanácsban, valamint a Körmend és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsában végzett II. féléves tevékenységérõl szóló beszámolót szintén elfogadta a testület.


Megtárgyalta és elfogadta a Képviselõ-testület az egyes önkormányzati feladatok társulásban történõ ellátásáról szóló beszámolót.


Elfogadták a képviselõk a Polgármesteri Hivatalra vonatkozó teljesítménykövetelményeket, s meghatározták Körmend város Tûzoltóságának állományára vonatkozó a teljesítményértékelés alapját képezõ kiemelt célokat.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.