Boldog Karácsonyt

droszler | 2007. december 24 15:44:36 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !


Fatér Anita
Karácsonyi ének

Mézeskalács illat lengte be az apró konyhát. Ezüst hajszálai megcsillantak az ablakon bevilágító napsugárban, melyet kontyba rakott. Ráncos arca kisimult és kipirult miközben gyúrta a tésztát. Angyalének szállt a régi lemezlejátszóból.
- Nem énekelsz kicsi madárka? – kérdezte lágy nõi hangján a kalitkában õt figyelõ papagájt. Ám az nyugodtan ette tovább a neki szánt mézeskalácsot.
Felrémlett elõtte a sok emlék. Már hat év is elmúlhatott, hogy férje megvette a papagájt. Õ tanította beszélni és énekelni a madarat, mely meghálálta a gondoskodást és karácsony ünnepén hármasban énekelték a karácsonyi dallamokat. Ám amióta a férje meghalt lakat van azon a pici arany csõrön. Ennek már öt éve. Gyorsan letörölt egy izzadságcseppet a szeme alatt.
Majd odament a lemezlejátszóhoz és betett egy régi ünnepi lemezt, melyet úgy szerettek hallgatni, s a lemezen éneklõkkel együtt dalolni a karácsonyi dallamokat. Ismét a forró sütõbe nézett, nehogy elégjen a finom tészta, melybõl csupa ínycsiklandó sütemény készül az unokák nagy örömére.
Dúdolni kezdte az ismerõs éneket, amit öt évvel ezelõtt közösen énekeltek. Azóta nem is tette fel ezt a lemezt, mert oly fájó volt az emlék. Ám öt év sok idõ. Már csak a boldog órákra gondolt. Az örömteli élményekre, és ezek közé a közös dalolások is bele tartoztak.
A refrént már bátran énekelte:
- Kellemes karácsonyt kívánok én!
Hirtelen valami furcsára eszmélt fel. Elhalkult, fülelt. Elõször azt hitte, hogy elromlott az öreg lejátszó, hisz magas csikorgást vélt hallani. Újból következett a refrén.
- Kellemes karácsonyt kívánok én! – rikácsolta túl a papagáj érces hangján az angyalok énekszavát.
- Megszólaltál pici madárka? – lépett a papagáj kalitkájához. Nem gyõzte kipirult arcáról letörölni a cseppeket. Most már örömtáncot jártak a könnyei. Csilingelve hulltak a padlóra. Majd ismét elindította a régi – régi lemezt. Most már együtt kísérték az angyalkák énekét, miközben kirakta a gõzölgõ friss süteményt az ünnepi asztalra.
Csengetés hallatszott.
- Pici madárka! Megjöttek a vendégek! – indult sebesen a bejárati ajtóhoz.
- Kellemes karácsonyt kívánok én! – rikácsolta az apró madár érces hangján, így üdvözölve a belépõ vendégeket, gyerekeket, felnõttet, s nagymamát.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.