Szentgotthárd - Mogersdorf közvetlen összeköttetés

droszler | 2008. január 04 20:09:54 | Várható időjárás |
86 év után ismét szabad a határ a Hunyadi úton át


Magyarország tényleges schengeni csatlakozásának napján hivatalosan is megnyitották a Szentgotthárdot és Mogersdorfot összekötõ utat. Különösebb külsõségek helyett a történelmi napot üdvözlõ szavak mellett forralt borral köszöntötték egymást a két település vezetõi és lakói.

Már nem kell Rábafüzes felé venni az irányt Szentgotthárdról Mogersdorf felé. A trianoni döntés kettévágta, ’56 forradalma néhány napra ismét átjárhatóvá tette, de igazából hazánk uniós tagsága és tényleges schengeni csatlakozása tette újra járhatóvá ezt az utat.

Pochán Miklós /Szentgotthárd alpolgármestere/:
„1956. november 3-án ezen az úton kilenc évesen toltam öcsémet gyerekkocsiban ki Ausztria fele, amikor az ellenforradalomnak nevezett forradalom idején el kellett innen távoznunk, el kellett hagynunk az országot. Soha nem gondoltam volna, hogy ezt a pillanatot megérem, és szabad emberként, szabad állampolgárként ezen az úton végigsétálhatok.”

Már pedig ettõl a naptól akár gyalog, akár kerékpárral, autóval vagy épp munkagéppel, szabadon járható ez az út.

Josef Korpitsch /Mogersdorf polgármestere/:
„86 év után megértük azt, hogy közvetlenül, határellenõrzés nélkül közlekedhetünk Szentgotthárd és Mogersdorf között, örülök ennek a napnak, amely új lehetõségeket biztosít számunkra, hogy erõsítsük a két település együttmûködését.”

Hogy ez nem üres frázis, és az együttmûködésnek valóban vannak konkrét eredményei, ezt megerõsítette egy friss hírrel Szentgotthárd környezetvédelemért felelõs alpolgármestere.

Bugán József /Szentgotthárd alpolgármestere/:
„A múlt héten a mogersdorfi önkormányzat testületileg elutasította a heiligenkreuzi hulladékégetõ helyszínét. Kimondta a testület – nem 100%-ban, de kimondta többséggel – hogy nem értenek egyet azzal a szándékkal, hogy Heiligenkreuzba telepítik ezt az óriási kapacitású hulladékégetõt.”

A dermesztõ téli hidegben magyarok és osztrákok forralt borral és friss péksüteménnyel köszöntötték a régi út új átjárhatóságát.


Németh Zsolt


gotthardtv.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.