Megint habzik a Rába

droszler | 2008. január 25 18:12:27 | Rába szennyezés |
Horgászok jelezték csütörtökön reggel a Pronas Civil Összefogás képviselõinek, hogy intenzív habzást észleltek a Rába-gátnál, illetve az alatt, ahol lelassul a víz.

Foltok a folyón
A Rába folyó partszakaszánál két-három négyzetméteres, összefüggõ foltok is úsztak, számolt be róla Pénzes Tibor, a Pronas tagja.

A Boxmarknál nincs rendkívüli esemény
Az ausztriai Boxmark, hozzá tartozik a feldbachi és a gyanafalvi/jennersdorfi bõrgyár is illetékeseivel beszélt Woki Zoltán, a Pronas elnöke. Elmondták, náluk nem történt semmi rendkívüli esemény.

Nem a Boxmark a felelõs
A Greenpeace nemzetközi környezetvédõ szervezet feltételezése szerint a napokban a Rábán tapasztalt ismételt habzásért nem a korábbi szennyezõ, a Boxmark bõrgyár, hanem a wollsdorfi üzem e felelõs. Állításukat az osztrák környezetvédelmi minisztérium adataira alapozzák.

Határérték-túllépések
Mint írják a tárca honlapján közzétett dokumentum szerint a wollsdorfi bõrgyár 2007. októbere óta drasztikusan megnövelte az általa kibocsátott szennyvíz károsanyag-koncentrációját. Bizonyos anyagok, például a króm esetében ez a megengedett érték tizenkétszerese, a szerves anyagok esetében 50 százalékos, a foszfornál és a nátriumnál kétszeres a határérték-túllépés.

Még nem tudják az okát
A hatóságok még nem tudják, honnan érkezett újra szennyezõdés a Rába magyarországi szakaszára.

A vízügyi szakemberek csütörtök délután vizsgálták meg a folyót. Szentgotthárdnál még mindig habzik a víz, de már nem annyira, mint reggel. Bentebb, Csörötneknél, Körmendnél és Ikervárnál tiszta volt a folyó. Az osztrákok és a magyarok is mintát vettek a vízbõl, a vizsgálatok eredményei jövõ hétre várhatóak. Az osztrák hatóságok felvették a kapcsolatot a Rábánál lévõ bõrgyárakkal, de az üzemeknél nem történt semmi rendkívüli.

Utószûrõk nyártól
Ugyanakkor csak nyárra várható az elsõ úgynevezett utószûrõ üzembehelyezése a feldbachi bõrgyárnál, amely a kiáramló szennyvizet szûri majd meg. Az utószûrõk kiépítése része volt az osztrák és a magyar környezetvédelmi miniszter tavaly nyári megállapodásának, amelyet a Rába habzásának megfékezéséért kötöttek.

A Greenpeace szerint a wollsdorfi bõrgyár is részese annak a stájerországi projektnek, amelynek keretében a bõrgyáraknak 350 ezer eurót ítéltek oda a Rába szennyezésének megállítására.

forrás: http://www.orf.at

Minden, ami 2002-tõl itt megjelent >>>itt<<<


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.