Ausztriában is habzik a Rába

droszler | 2008. január 27 19:40:42 | Rába szennyezés |
Kattintson a képere !A Pro Natura St.Gotthard (PRONAS) Civil Összefogás január 25-én több fényképet kapott Ausztriából, amelyeken az volt látható, hogy a Rába kb. 40 km-el a határtól, Feldbachban is erõsen habzik. A képek a bõrgyár feletti szakaszon készültek, így a Boxmark feldbachi és jennersdorfi gyárai ezt a szennyezést nem okozhatták.

A PRONAS másnap felkereste a helyszínt és már kisebb, de hasonló habosodást tapasztalt, amelyekrõl fényképeket készített. Tudomásunk szerint ez az elsõ alkalom, hogy jelentõs mértékû habosodásról készültek sokkoló fényképek a Rába osztrák szakaszán. Ezzel megdõlt az a sokat hangoztatott osztrák állítás, miszerint a Rába Ausztriában nem habzik.

Egyre gyanúsabb a Greenpeace által jogosan kifogásolt wollsdorfi bõrgyár, bár kissé érthetetlen, ha már október közepe óta bizonyos elemekbõl (pl. króm, foszfor) a megengedettnél jelentõsen több a gyári kibocsátás, miért nem jelentkezett már korábban ilyen nagy mértékû habosodás, mint az elmúlt napokban ? A fent nevezett anyagok bár egyértelmûen károsak, de nem a fõ habképzõk. Érthetetlen továbbá, az osztrák vízügyi hatóságok miért nem vették észre ezt a szabálytalanságot több hónapon keresztül, és miért nem intézkedtek már korábban ? Ugyanez elmondható az osztrák civil szervezetekrõl is.
Kissé furcsa, hogy helyettük egy magyar civil szervezetnek már nem csak az országhatár közelében, hanem Ausztria belsejében is vizsgálódnia kell.

A PRONAS véleménye szerint mind Ausztriában, mind Magyarországon túlzottan a Boxmark bõrgyárakkal foglalkoztak és más szennyvízkibocsátók nem kerültek olyan mértékben a látókörbe, mint az indokolt lett volna. Az ipari szennyezõk mellett még a nagyobb osztrák települések kommunális szennyvíz kibocsátása is szóba jöhet.
A PRONAS kíváncsian várja az osztrák illetékesek reagálását és intézkedéseit.

Szomorú, hogy a Rába Szentgotthárdon kívül hosszabb ideje a nicki gátnál is erõsen habzik, akárcsak a Lapincs már több hónapja. Több vizsgálat ellenére, szinte egyik területen sem látható elõrelépés az okok kiderítésében.

Pro Natura St.Gotthard
2008.01.26.

További képek


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.