Elérhető a heiligenkreuzi hulladékégető környezeti hatástanulmánya

droszler | 2008. február 02 20:52:11 | Rába szennyezés |
A BEGAS osztrák gázszolgáltató által tervezett heiligenkreuzi szemétégetõ környezeti összeegyeztethetõségi vizsgálatának (UVP) iratai január 30-tól március 13-ig a burgenlandi tartományi kormány hivatalában rendelkezésre állnak.

A Szentgotthárd tõszomszédságában, a határ osztrák oldalán tervezett szemétégetõnek a benyújtott anyag szerint az a célja, hogy árammal és hõvel lássa el a heiligenkreuzi ipari parkban mûködõ Lenzing Fibers vállalatot. A létesítmény különbözõ hulladék anyagot használna fel az energiatermeléshez, áteresztõ kapacitását évi 325 ezer tonnára tervezik. (Ez a mennyiség a BEGAS által tavasszal kiadott magyar nyelvû tájékoztató anyagban még "csak" 200 ezer tonna volt, a Szentgotthárdon tartott lakossági fórumon pedig 240 ezer tonnáról beszéltek...)
A BEGAS közleménye szerint kizárólag olyan hulladék anyag kerülne felhasználásra a termikus erõmûben, amely "nem veszélyes". (A mûanyagok elégetése nyílván ebbe a kategóriába esik.)
Az égetõn kívül elõirányozták egy hagyományos elven mûködõ, kisegítõ kazán felépítését is, továbbá fûtõolaj-, dízelolaj- és benzintárolók kiépítését.

A hulladék anyagokat a magyar területen is áthaladó Graz-Budapest vasútvonalon szállítanák, amelyhez egy, az ipari parkba vezetõ elágazás csatlakozna.
A szemét tárolására szolgáló csarnokok és igazgatósági épületek mellett tervbe vették zajvédelmi fal felhúzását is. A BEGAS-közlemény megemlíti, hogy az UVP keretében minden szóba jöhetõ környezetvédelemi szempontot és hatáslehetõséget figyelembe vettek. Ezt a hatástanulmány egyik záró mondatában összegzik is: "A projektnek nincsenek lényeges határokon átterjedõ környezeti hatásai."
Ezt a kijelentést a PRONAS felháborítónak tartja, fõleg azok után, hogy az osztrák Környezetvédelmi Minisztérium 14 pontban sorolta fel azokat a Magyarországra kiterjedõ hatásokat, amelyeket vizsgálni kell! A PRONAS magyarországi, illetve osztrák, szlovén, német, olasz és EU-s kapcsolatait felhasználva minden törvényes lehetõséggel élni fog, hogy ez a projekt ne valósulhasson meg városunk határában!
A kiadott hivatalos dokumentációk elolvashatók Szentgotthárd város hivatalos honlapján német és magyar nyelven is:
>>>Nyilvánosan megtekinthetõ hatástanulmány

Pro Natura St. Gotthard


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.