Magyar emlékhely Indiában

droszler | 2008. február 03 18:00:39 | kultúra |
Kattintson a képere ! A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat az Angkor Alapítvánnyal együttmûködve koordinálja Kõrösi Csoma Sándor Indiában található kolostori szobájának felújítását, megmentését.

Dr. Virágos Gábor által vezetett Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat feladatai és stratégiai céljai között szerepel a magyarországi – és a kultúránkhoz köthetõ – határokon túli épített örökség felmérése, állagmegóvása és lehetõség szerinti helyreállítása. Különösen fontos a nemzetközi viszonylatban is jelentõs magyar vonatkozású emlékhelyek felkutatása és megvédése, ezért amikor az Angkor Alapítvány révén értesült a zanglai palota folyamatosan romló, kritikussá vált állapotáról, kifejezte szándékát a magyar emlékhelynek tekinthetõ épü-let megmentésében való részvételre.

Ebben az épületben készítette el Kõrösi Csoma Sándor Tibet történetének, földrajzának és irodalmának leírását, és a tibeti-angol szótár alapját jelentõ elsõ, 30000 szócikkbõl álló szójegyzéket. Ez tette lehetõvé, hogy az egyetemes kultúra szempontjából kiemelkedõ fontosságú tibeti kulturális örökség és a tibeti buddhizmus jelentõségét felismerte a tudományos világ.

A körvonalazódó megmentési munkában a Szakszolgálat vezetõi vállalták az elsõdleges és a kidolgozandó részletes helyreállítási program elkészítését, szakmai koordinálását és felügyeletét, a szükséges mûemléki szakemberek munkájának, és az intézményi háttérnek a biztosítását.
Az Angkor Alapítvány végezné az önkéntesek munkájának szervezését, az adminisztrációs feladatok ellátását.

Az épület állapotának felmérését Irimiás Balázs, a tokiói Waseda Egyetem Építészettörténeti Tanszékének doktorandusz hallgatója és Nagy Olga a Waseda Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének hallgatója végezte, akik 2007 augusztusában magánemberként meglátogatták a zanglai palota épületét. A helyszínen szembesültek a lakatlan épület romos állapotával, Kõrösi Csoma Sándor cellája falán keletkezett repedésekkel.

A helyszíni felmérés alapján készített elsõdleges helyreállítási terv szerint 2008 nyarán az épület további romlását kell megakadályozni és a legfelsõ szinten levõ helységek (szentély és Kõrösi Csoma Sándor szobája) födémét kijavítani, tetõszigetelését kell megoldani.

2008. augusztus-szeptemberre ajánlott munkafolyamatok:
- a helyreállítási terv elkészítésének feltétele az építészeti, geodéziai felmérés elvégzése
- az állagmegóváshoz is szükséges a statikai felmérés, a jelen állapot rögzítése
- a tetõ kijavítását meg kell elõzze a teherhordó vályogfalak és a födémek állapotának vizsgálata, félõ ugyanis, hogy a födém, illetve tetõ megbontása a falak kidõlését is okozhatja
- szükséges a szentély megmaradt berendezésének, szobrainak mûvészettörténeti feldolgozás alapjául is szolgáló felmérése

A helyreállítási munkálatok várhatóan 2009 második felére fejezõdnek be.

A két lelkes egyetemi hallgató példaértékû kezdeményezésében való részvételhez az Alapítvány önkénteseket keres, továbbá lehetõség van az expedíció anyagi támogatására is a személyi jövedelemadó 1%-val vagy más formában.

Forrás: Octogon


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.