Rába-nap Szentgotthárdon

droszler | 2008. február 22 22:32:17 | Rába szennyezés |
Rába-nap Szentgotthárdon 2008. február 22.


A Rába-parti Fórum Egyesület február 22-én tartotta "Rába-nap 2008" elnevezésû programját Szentgotthárdon. A rendezvény házigazdája a Pannon Kapu Kulturális Egyesület volt. A fórumon a Rába-parti települések polgármesterei, civil szervezetei, az Õrségi Nemzeti Park és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviselõi vettek részt. A Pro Natura St. Gotthard elnökségi szinten képviseltette magát.
A rendezvényt Köbli József, az RpFE elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy a Rába folyó megvédése, természetes állapotának megõrzése és helyreállítása, valamint turisztikai, gazdasági fejlesztése csak az önkormányzatok és a civil szervezetek együttes erõfeszítésével lehetséges.
Pándi László, a Vadkacsa Leányfalui Gyermek Víziflotta Egyesület képviselõje a Felsõ Rába-menti Turisztikai Régió 2007.évi eredményeirõl tartott beszámolót (3 napos szemétszedési akció, tájékoztató táblák kihelyezése, stb.)
Varga Gábor, az RpFE tagja bemutatta a "Kalandos Rába-part, élõ folyó" c. pályázatukat. A számos fejlesztést tartalmazó projektet a Régiófókusz KHT készíti. Sikeres pályamû esetén óriási beruházások valósulnának meg a Rába folyó mentén, pl. a magyarlaki kikötõnél halászház, kalandpark, tanösvény, pallóút, mászófal; Püspökmolnárinál esõbeálló, halformájú szökõkút, kandeláber; Körmendnél pallóút, gyermektábor kialakítása, hajójavító mûhely, valamint a fõépület zárttá tétele szerepel a tervek között.
Sztanity László, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai alelnöke ismertette a szövetség 2008. évi Rábát érintõ elképzeléseit és az együttmûködés (központi lap mûködtetése, vízimentés fontossága) lehetõségeit.
Dr. Szentirmai István, az ÕNP munkatársa a Rába "kincseire" - a folyó és környezetének növény- és állattani értékeire, valamint a folyóvíz hasznosításának lehetõségeire (ökoturizmus, vendégek bevonása a természetvédelembe, minõségi programok igényes vendégeknek) hívta fel a hallgatóság figyelmét.
Woki Zoltán, a PRONAS elnöke egyesülete másfél éves környezetvédelmi tevékenységét mutatta be prezentációval színesített elõadásában. Látványos fotókkal illusztrálta a Rába és Lapincs folyók állapotát, és ismertette a Pro Natura St.Gotthard habzással kapcsolatos észrevételeit, javaslatait. Woki Zoltán hangsúlyozta a határon átnyúló kapcsolatrendszer fontosságát, valamint beszámolt a bécsi Környezetvédelmi Minisztériumban tett látogatásáról is.
Labritz Béla, szentgotthárdi önkormányzati képviselõ Dr. Keresztesi Katalin vizsgálatára hivatkozva elmondta, hogy 11 halfaj pusztult ki a folyóból, és számos faj táplálék híján elvándorolt. Számításai szerint 9,6 millió Ft-os kár keletkezett a tudatos környezetszennyezések miatt, és a "Rába-ügy" jogi útra terelését szorgalmazta.
A térség polgármesterei is felszólaltak egy-egy gondolat erejéig a kerekasztal értekezleten, és a településüket érintõ fejlesztési elképzeléseiket ismertették. Sokan közülük elismerõen nyilatkoztak a PRONAS tevékenységérõl és jövõbeli támogatásukról is biztosították egyesületünket.
A "Rába-nap 2008" rendezvény keretei között ünnepélyesen kiosztották a Felsõ Rába-menti Turisztikai Régió alapokmányát is.

Pro Natura St.Gotthard
2008.02.22.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.