Osztrák település a hulladékégető ellen

droszler | 2008. március 03 20:45:31 | Rába szennyezés |
Nagyfalva/Mogersdorf képviselõtestülete egyhangúlag elutasította a Rábakeresztúrra/Heiligenkreuz-ba tervezett hulladékégetõt. Az 1.200 fõt számláló település Rábakeresztúrral szomszédos.



Közel lennének a hulladékégetõhöz
Különösen a Németlak/Deutsch-Minihof, Lapincsolaszi/Wallendorf településrészek lennének közel a tervezett hulladékégetõhöz, közölte Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás elnöke.



Mogersdorf az elsõ település
"Ausztriában Mogersdorf az elsõ település, amely határozatot hozott a hulladékégetõ ellen. Ez annak a folyamatnak a része, amely az egyre nagyobb elégedetlenséget jelzi nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában is", hangsúlyozta Woki.




A stájer fürdõk már vétóztak
Emlékeztetett: a közelmúltban három stájerországi fürdõ és az õket tömörítõ Thermenland Steiermark "ökológiai õrültségnek" nevezte a tervezett beruházást, de már az osztrák orvosok is felemelték a szavukat. A burgenlandi Zöld Párt, az FPÖ és a BIGAS civil szervezet pedig hosszabb ideje ellenzi a tervezett létesítményt.



Szórólapokat osztottak ki
Woki Zoltán elmondta: A Pro Natura St.Gotthard Civil Összefogás tavaly több száz hulladékégetõ ellenes szórólapot helyezett el a mogersdorfi postaládákba és több lakossági fórumon hívta fel a figyelmet a hulladékégetõ veszélyeire.




Történelmi emlékek
Nagyfalvát sok közös történelmi emlék köti össze Szentgotthárddal. Amit a magyarok szentgotthárdi, azt az osztrákok mogersdorfi csatának neveznek, hiszen a törökök elleni híres csata valójában a két település közötti területen zajlott, és a szövetséges csapatok fõhadiszállása a mogersdorfi Schlösselberg tetején volt.



A BEGAS tervezi az égetõt
Az osztrák BEGAS Kraftwerk GmbH közvetlenül a magyar határ mellett, száz méterre Szentgotthárd város határától és csupán 300 méterre az Õrségi Nemzeti Parktól tervezi felépíteni a nagy teljesítményû hulladékégetõt, ahol évente 200 ezer tonna újra fel nem használható hulladékot és szennyvíziszapot akarnak elégetni.

Az égetõ építése 2008-ban kezdõdne, a 30 milliárd forintos összegnek megfelelõ euróba kerülõ létesítmény pedig az osztrák tervek szerint 2010-ben kezdené meg a mûködését.


Nagyfalva/Mogersdorf

forrás: www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.