Mogersdorf elutasítja a hulladékégetőt

droszler | 2008. március 01 20:45:31 | Rába szennyezés |
Mogersdorf képviselõtestülete egyhangúlag elutasította a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégetõt. Az 1.200 fõt számláló település Heiligenkreuz-cal szomszédos és különösen a Deutsch-Minihof, Wallendorf településrészei lennének közel a tervezett hulladékégetõhöz.
Ausztriában Mogersdorf az elsõ település, amely határozatot hozott a hulladékégetõ ellen. Ez annak a folyamatnak a része, amely az egyre nagyobb elégedetlenséget jelzi nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában is. A közelmúltban három stájerországi fürdõ és az õket tömörítõ Thermenland Steiermark ökológiai õrültségnek nevezte a tervezett beruházást, de már az osztrák orvosok is felemelték a szavukat. A burgenlandi Zöld Párt, az FPÖ és a BIGAS civil szervezet hosszabb ideje ellenzi a tervezett létesítményt.
A Pro Natura St.Gotthard (PRONAS) Civil Összefogás tavaly több száz hulladékégetõ ellenes szórólapot helyezett el a mogersdorfi postaládákba és több lakossági fórumon hívta fel a figyelmet a hulladékégetõ veszélyeire.
Mogersdorfot sok közös történelmi emlék köti össze Szentgotthárddal. Amit a magyarok szentgotthárdi, azt az osztrákok mogersdorfi csatának neveznek, hiszen a törökök elleni híres csata valójában a két település közötti területen zajlott, és a szövetséges csapatok fõhadiszállása a mogersdorfi Schlösselberg tetején volt. Itt található az a 15 m magas emlékkereszt, amely immár 6 éve a Szentgotthárdi Csata Emlékfutás fordítópontja.
A schengeni határnyitás napján avatták fel a közvetlen közúti összeköttetést Szentgotthárd és Mogersdorf között, amely jelképesen is kifejezi, a két település egyre közelebb kerül egymáshoz. Több közös terv szerepel a kapcsolatok, különösen a turizmus fejlesztésére.
A PRONAS ezúton mond köszönetet Mogersdorf lakosságának, polgármesterének és valamennyi képviselõjének a közös ügy határozott támogatásáért.

Pro Natura St.Gotthard
2008.03.01.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.