Sajtótájékoztató Heiligenkreuzban

droszler | 2008. március 19 08:38:05 | Rába szennyezés |
A BIGAS és a PRONAS civil szervezetek 2008.március 17-én közös sajtótájékoztatót tartottak Heiligenkreuzban, ahol áttekintették a hulladékégetõ elleni küzdelem legfontosabb eseményeit. A sajtótájékoztatón megjelent több osztrák újságíró, jelen volt a TV2, Duna TV és a Gotthard TV tudósítója.

Egyöntetûen nagy sikerként könyvelte el mindenki a hatástanulmánnyal kapcsolatos állásfoglalásokat, véleményezéseket és az ehhez kapcsolódó eisenstadti demonstrációkat. Példás volt az összefogás az osztrák és magyar civilek között.

Johann Raunikar kifogásolta, hogy a beruházó legújabb szórólapján helytelen állítások szerepelnek és azon nincs feltüntetve a kiadásért felelõs személy vagy szervezet neve. Utalnak a honlapjukra, ott viszont az áll, hogy a honlapon megjelent információk helyességéért nem vállalnak felelõsséget. Elgondolkodtató, hogy a korábban 200.000 tonna/évre tervezett szemétégetõ ma már 325.000 tonna/év kapacitásnál tart, és a beruházó még ezt sem tartja a felsõ határnak.

Christane Brunner kifogásolta, hogy Burgenland tartományfõnöke nem fogadta a bejelentett demonstrálókat, holott az épületben tartózkodott.
A BIGAS egyik tagja ezzel kapcsolatban levelet írt Burgenland tartományfõnökének. Barátságtalannak és udvariatlannak tartja, hogy akkor, amikor Szentgotthárd polgármestere és alpolgármestere is a demonstrálók között tartózkodik, nem jelenik meg személyesen.

Woki Zoltán kiemelte, a beruházó minden ellenvéleményt polemizálásnak és szakmai hozzá nem értésnek állít be, holott az ellenzõk hosszabb ideje konzultálnak elismert szakemberekkel, szakértõkkel, neves környezetvédõkkel. Nem érti azon kijelentést sem, miszerint a beruházó reméli, az elkövetkezõ hetekben minden kifogást és aggályt tisztázni fog. Ezt az elmúlt egy-másfél évben sem tudta elérni, és ez várható a késõbbiekben is.

Az egyik osztrák állatorvos kifogásolta, hogy amíg a legtöbb gyógyszernél hosszan hívják fel a figyelmet az esetleges mellékhatásokra, veszélyekre, addig a beruházó dokumentumaiban egy mondat sem szerepel ezekrõl a hulladékégetõvel kapcsolatban.

A civil szervezetek örvendetesnek tartják, hogy Ausztriában is egyre nõ az ellenzõk tábora, és ez mindenképpen bizakodásra ad okot.

Pro Natura St.Gotthard
2008.03.18.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.