Aláírták, indulhat a kutatófúrás

droszler | 2008. március 21 11:09:12 | körmendi hírek |
Körmend (kor) - Féléves érdeklõdés, kölcsönös vizsgálódás és tárgyalás után tegnap aláírták azt a dokumentumot, mely szabad utat biztosít egy 6-8 milliárdos energetikai projektnek.

A Berki vendéglõ nagytermében Bebes István polgármester és Horuczi György, a Pannonplast Polifin Kft. képviselõje a sajtó nyilvánossága elõtt látta el kézjegyével a geotermikus energia széleskörû helyi hasznosítását célzó megállapodást. A városvezetõ ismertette azt az utat, amely elvezetett az aláírásig, a kölcsönös tervezésig. Körmend már korábban is lépett az alternatív energiahasznosításban, létrehozott például egy biofûtõmûvet. De azt is láttuk, hogy a táplálék, azaz a fa ára együtt növekszik a szénnel, olajjal, földgázzal, így tovább kell lépni. Németújvár (Güssing) ebben is jó partnerünk, hiszen ott alternatív energiát használnak az egész város fûtésére. A képviselõ-testület minden tagja elfogadta és támogatja a geotermikus erõmû tervét. Bebes István szerint ha sikerrel járnak a kutatófúrások, amelyek tegnaptól hivatalosan is engedélyezettek Körmenden és körzetében, késõbb kijelölendõ területeken, akkor az új energia komoly leszorító hatással lehet a helyi energiaárakra. Ez utóbbira is reagálva jelentette ki Horuczi György, hogy átlagban húsz százalékkal olcsóbb a geotermikus energia például a földgáznál, és emellett biztonságot ad, hiszen a csõ vége nem külföldön van . Az ügyvezetõ elmondta, hogy feltérképezték az egész Kárpát-medencét, jelenleg Aradon is hasonló projektben gondolkodnak.

A pannon térség kiváló területe a földenergia hasznosításának. Nem kell olyan mélyre fúrni ahhoz, hogy megfelelõ minõségû és mennyiségû matériához jussunk. Huszonhét területet vizsgáltunk háromdimenziós mérésekkel, térképekkel. Több helyen már aláírt megállapodással bírunk. Legközelebb Sárváron írhatjuk alá a kutatásról szóló dokumentumot. De hasonló kontraktusokról van szó Gyõr, Kaposvár, Pécs, Csurgó esetében is.


Az ügyvezetõ szólt a várható beruházási költségekrõl is. A hasznosítás módjától és minõségétõl függõen a megtérülési idõ 2-7 éves határok között mozog, s átlagosan 7-8 milliárdba kerül egy alaperõmû. Ám ha csak fûtõmûrõl van szó, akkor a költség 4-5 milliárd. A legkedvezõbb esetben a hasznosítás háromirányú lehet: távfûtésre alkalmas hõt nyernek, mellette villamos áramot termelnek és adnak el, valamint csõvezetékeken meleg vizet szállítanak a kertészeteknek, vállalkozásoknak, ipari üzemeknek (fafeldolgozók). Bebes István e ponton említette meg, hogy itt nem csupán egy nagyberuházásról van szó. Az új energia megjelenése a körmendiek életmódját, munkakultúráját akár át is alakíthatja. Hiszen olyan szakmák támadhatnak fel, mint a valamikori híres bolgárkertészet, amely messze vitte Körmend jó hírét.


A tájékoztató végén az érdekelt felek ünnepélyesen aláírták a megállapodást, így nyártól elkezdõdhetnek a kutatások amerikai eszközökkel, kínai szakemberekkel. Átalakíthatja a helyi életmódot, munkát a remélt hõerõmû

Forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.