Pal Kepenyes kiállítása

droszler | 2008. március 22 19:54:33 | kultúra |
Sok szeretettel meghívjuk a mexikói magyar származású szobrászmûvész, Pal Kepenyes kiállításának megnyitójára 2008. március 28-án, pénteken, 19 órakor az OCTOGONart Galériába! A kiállítást megnyitja: Sárosdy Judit, mûvészettörténész

Kattintson a képere !
nagyításhoz klikk a képre


A kondorosi születésû Pal Kepenyes világhírûvé vált második hazájában, Mexikóban, ahol több mint fél évszázada él és alkot. Mûvei – önálló szobroknak tekinthetõ ékszereitõl, kisplasztikáin keresztül a monumentális emlékmûvekig – világszerte keresettek és láthatók gyûjteményekben, tereken, terekben és ékszerként viselve, nem egy világhírességen. Hazai köztudatba kerülése mindezek ellenére máig váratott magára, épp tíz éve rendezett Budapest Galériabéli kiállítása nem volt elegendõ ehhez, a folyamatos, hatékony bevezetést az OCTOGONart Galéria vállalta e nyitó kiállítással és többszöri bemutatási alkalmakkal, Pal Kepenyes hazai képviseletével – a 2007-es Budapest ArtFair-en már nagy sikerrel.

Kepenyes szarvasi gyermekévei után Orosházán járt iskolába, késõbb az Iparmûvészeti Fõiskolán tanult, majd két évig a Képzõmûvészeti Fõiskolán – ám miután az 50-es években koholt vádak alapján letartóztatták, 1956-os szabadulása után elhagyta az országot. Párizsban fejezte be a fõiskolát, majd mexikói feleségével Acapulcóban telepedett le. Nemesfémbõl, többnyire bronz-réz ötvözetbõl, ezüstbõl, aranyból, drágakövekbõl készít kontinenseket, áramlatokat, korszakokat magába egyesítõ, kirobbanó erejû, mégis egyéni, karakteres „Kepenyessé” formált alkotásokat: szobraiban a magyar és helyi népmûvészet, az õsi, indián kultúra összefonódik a századeleji nemzetközi avantgárd, a szürrealizmus és a mai, legaktuálisabb, mindent magába szívó mûvészet fejleményeivel. Szobrai sokszínûek és élõk – bizonyos sorozatának, mûtípusainak a „Vivos” nevet adta – olykor szó szerint mozognak, variálhatók, kézbepasszolók, össze- és kicsomagolhatók, térbe függeszthetõk és kiteríthetõk – „érzelmi és gondolati szabadság, a formai és anyagkísérletek korlátlan érvényesülése” jellemzi õket, miközben „ különös energiák, életszerû érzelmi áramok hatnak a szemlélõre” (Bojár Iván András).

Támogató: Mexikói Külügyminisztérium



A kiállítás megtekinthetõ: április 26-ig.



Szívélyes üdvözlettel:




Iványi Bianca
mûvészeti vezetõ

Bojár Iván András
galériás


OCTOGONart Galéria
1012 Budapest, Várfok u. 7-9.
Nyitva: keddtõl szombatig 10-18 óra között

Tel.: 201-6959, 06-209-249-478
www.octogonart.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.