Megújul a város

droszler | 2008. április 05 08:03:03 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !Nemrég közmeghallgatást tartottak a polgármesteri hivatalban a Szabadság tér rekonstrukciójáról. A jelenlévõk a fejlesztési terveket is megismerhették.

Bebes István polgármester elmondta, hogy a város pályázatot készít elõ a Szabadság tér teljes átalakítására vonatkozóan. A térrekonstrukciót indokolja egyrészt a kastélyprojekt, amely, ha kiemelt projektként uniós támogatást kap, akkor csak az új térelrendezéssel válik egységes egésszé. Másrészt pedig a térrekonstrukcióval az önkormányzat folytatni akarja azt a munkát is, amit a Vida József utca átalakításával elkezdett. A polgármester ezt követõen bemutatta a fejlesztés elõkészítésében aktívan részt vevõ tervezõket és a koordináló szervezetek képviselõit.

Magyar László okleveles építõ-gépészmérnök ismertette, hogy mit is jelent az Integrált Városfejlesztési Stratégia. Ez azt mutatja, hogy a város az egyes városrészeket milyen ütemben, milyen elképzelések szerint kívánja fejleszteni egy 7 éves ciklusban. A projektet Gazdag örökség - Értékes jövõ címmel nyújtják be, ami kifejezi azt, hogy a gazdaságfejlesztés meghatározó a város életében, e köré építi fel a vezetés a teljes városirányítási, tervezési stratégiáját. Ezen túl komoly szerepet kap a kultúra és a turisztika is, mint megcélzott ágazat.


- A fejlesztési források tekintetében a város elsõsorban központi, regionális, állami költségvetési és uniós forrásokra kíván támaszkodni - tette hozzá. - A projektek elindítása egyúttal katalizálja a befektetõi és szélesebb körû részvételt is.


Láposi Roland várostervezõ az akcióterületrõl tartott elõadást, felvázolva, hogy miért szükséges és milyen alapelvek mentén történt azok kijelölése.


- Az 1. számú akcióterület, azaz a belváros jelenleg 10 projektet tartalmaz - ismertette a szakember. - Ezek a projektek nem egyszerre indulnak, viszont az akcióterületi tervben be kell mutatni, hogy az egyes területeken milyen fejlesztések lesznek. Az elsõ, a kulcspozícióban lévõ projekt a Szabadság tér fejlesztése. Olyan közösségi és közfunkciót lát majd el, amelynek célja a közösségi terek, zöldfelületek kialakítása, továbbá, hogy a kulturális sokszínûség kaphasson teret, amely rendezvényeknek, városi ünnepeknek és más tevékenységeknek is helyt ad.


A projekt mellett tervezett további fejlesztések: a régi városháza, a mozi, a volt Rába Áruház épületfelújítása, intézményfejlesztési projektként a Kölcsey utcai általános iskola fejlesztése, a sportcsarnok bõvítése, a Fényes-Korona tömb rehabilitációja, a kastélyban a narancsház és a színház fejlesztése.


Radvány Ilona vezetõ projektmenedzser hangsúlyozta, hogy az európai uniós források igénybevételére milyen feltételek mellett lehet pályázni. A stratégiát és az akcióterületi tervet követõen össze kell állítani a pályázati dokumentációt, aminek részleteirõl tartott tájékoztatót.


- A 2007-2013 között a település-rehabilitációs fejlesztések területén egyrészrõl a regionális operatív programoknak az igénybevételével lesz lehetõsége a városoknak forrásokat bevonni - mondta. - Másrészrõl egyre erõsebben kell hogy építsenek a városi fejlesztések a magántõke ál- tal megvalósuló projektekre. A városfejlesztési stratégia szolgálja az alapját a magánberuházásoknak, magánfejlesztések elindulásának.


Rápli Pál fõépítész elmondta, hogy a város fõtere a város arca, egy fénykép saját magáról, hogy mit szeretne örökül hagyni az utókorra, a következõ nemzedékre. A legutóbbi, 2003-as közmeghallgatás óta újabb tanulmánytervek születtek annak érdekében, hogy ezt az arcképet megfessék az utókor számára.


- A fõtér teljes felújítására és a térfalak rendezésére vállalkozott a város - fûzte hozzá. - A tervpályázati eljárás eredményképp a díjazott pályamû szerzõje Sólyom Miklós és Társai, akiknek vezetésével egy szakértõi tervezõgárda kapott felkérést az engedélyezési tervek elkészíté- sére. A terv szép szintézise mindazoknak, amit elképzeltek: egy nagyvonalú díszburkolatos térrõl van szó, aminek a zöldelemei biztosítják a túlélést, a fokozatos átalakulást, és utat nyitnak új építészeti elemek elé is (szabadtéri színpad, mélygarázs). Az Immaculata-szobor és környéke is megújul. Méltó környezetben megmaradna a most felújított Kossuth-szobor, és a volt bírósági épület is szép környezetet nyer.


Voltak még hozzászólások a közmeghallgatáson parkolási helyzettel, valamint a tér egyes épületeinek, belsõ tereinek felújításával kapcsolatban is, ugyanakkor úgy látták a résztvevõk, hogy a pályázat sikere esetén a már felújított Vida utcával együtt vonzó városközpont alakulna ki Körmenden. A fõtér teljes felújítására és az adott térfalak rendezésére vállalkozik a jövõben a város



Szerzõ: Bajdó Bettina
Forrás: www.vasnepe.hu




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Fő tér rekonstrukció előtt  2008. március 22 10:48:02

     · Közmeghallgatás  2008. március 14 10:52:26



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.