TTT – Tábla Tologató Tárlat

droszler | 2008. április 05 21:05:03 | kultúra |
TTT – Tábla Tologató Tárlat
HANGAY ENIKÕ | REJTETT KERT

Szeretettel meghívjuk Önt a SPIRITUSZ Galéria
Következõ Tábla Tologató Tárlatára,
mely 2008. április 7-én 18 órakor nyílik.


Tájékoztatjuk, hogy az áprilisi Tábla Tologató Tárlattól számítva minden hónap elsõ hétfõjén kerül majd megrendezésre a TTT. A megnyitó után a tárlat az adott hét péntekéig várja az érdeklõdõket, hogy ezt követõen a táblán újra a SPIRITUSZ Galériában kiálító mûvészek alkotásai mutatkozhassanak be vegyes felállásban.

„Rejtett Kert”
Hangay Enikõ fotómûvész alkotásai



Megnyitó: 2008. április 7., hétfõ, 18 óra
Aki õt felelteti: Készman József, mûvészettörténész
(A Tárlat 2008. Április 11-én, pénteken, 19 órakor zár.)


A negyedik TTT alkalmával a SPIRITUSZ Galéria a fotó mûfaját helyezi elõtérbe a táblán. Az Április 7-én nyíló villámtárlat nemzetközi vizekre kalauzolja a jelenlévõket, hiszen a kiállító fiatal fotós egyaránt alkot az Egyesült Államokban és Magyarországon.

Hangay Enikõ az ember és a természet viszonyát kutatja, fotóin mondanivalója indirekt jeleken keresztül teljesedik ki. Apró, emberekhez fûzõdõ nyomok és utalások vezetik szemünket a természetben, illetve a tájakká alakuló városi környezetben. Kert címû sorozatában a városi lakótól karnyújtásnyira lévõ, mégis elérhetetlen zöld oázisokat térképezi fel, miközben a kert mûvészettörténeti szimbólumvilága elevenedik fel a képeken kortárs kontextusba ágyazva. Finom színkombinácók és vonalak által szerkesztett kompozíciók révén ragadja meg a mindennapi jelenségeket, melyek fölött az ember tekintete átsiklana. Mûvei mintha beszippantanák a nézõt egy lassított világba és önmaguk válnának elmélyülést kínáló, üdítõ szigetekké az embert irányító pörgõ események kereszttüzében.

Hangay Enikõ 2001-ben szerezte meg mesterdiplomáját fotómûvészetbõl a Michigan állambeli Cranbrook Academy-n, ezelõtt pedig a New York állambeli Cornell Egyetemen végezte el alapdiplomáit szobrász és fotó szakon. Életét részben az Egyesült Államokban, részben Magyarországon tölti, képei ezért sokszor köthetõk utazásaihoz, mindennapjaihoz.

A 1day1photo internetes fotóblog oldal egyik „szerkesztõmûvészeként” nap mint nap tárja elénk környezetének finom mozzanatait egy fotós lencséjén keresztül, így a verbalitás helyét a vizualitás veszi át a Budapest, New York és Peking városainak pillanatait rögzítõ blogon. Több egyéni és csoportos nemzetközi kiállítás után mûvészetének egy szelete a SPIRITUSZ tábláin kerül a közönség elé Április 11-ig. Hangay Enikõ beszélgetõpartnere Készman József mûvészettörténész lesz, a Mûcsarnok produkciós vezetõje és kurátora.

A január óta havi rendszerességgel jelentkezõ Tábla Tologató Tárlat rendhagyó módon mutat be fiatal alkotókat és azok mûveit. A SPIRITUSZ Galéria, az idén a jubileumi kiállítás-sorozattal nagykorúságát, azaz 18. évét ünneplõ Várfok Galéria gyermekeként kezdte el mûködését 2007 decemberében. A SPIRITUSZ az igényes mûtárgybolt és a galéria funkcióit kombinálva ad lehetõséget fiatal, mûvészi pályájuk elején álló festõk, szobrászok, fotósok és ékszertervezõk számára a bemutatkozásra. A mûvészetbarátok, alkalmi vásárlók és kezdõ vagy már gyakorló gyûjtõk számára a felfedezés örömét nyújtja a nemrég végzett tehetséges mûvészek alkotásai között való böngészés közben.

A TTT havonta egyszer biztosít egy egyedi szerkesztésû, mozgatható felületû táblát egy mûvész számára néhány nap erejéig: a villámtárlat alakalmával együtt látható számos mû tömör, de széles spektrumú képet ad az adott mûvész tevékenyéségérõl. A tárlat lényege mégis a megnyitóban rejlik, hiszen rendhagyó módon a mûvész áll ki alkotásai elé és beszélget „feleltetõjével”, „opponensével”. A Kádár-korszakbeli „Három T” gyakorlatára (Tiltjuk, Tûrjük, Támogatjuk) utal az a tény, hogy a mûvésznek meg kell „védenie” a képeit a közönség elõtt, persze mindezt egy kellemes hangulatú légkörben. A beszélgetés alatt alakalom nyílik bepillantani egy kortás mûvész mûhelytitkaiba és mélyebb betekintést nyerni mûvészi világába.


SPIRITUSZ Galéria
1075 Budapest, Madách I. út 3.
Tel.: 06 30 846 2998
galeria@spiritusz-galeria.hu
www.spiritusz-galeria.hu
Nyitva tartás: Hétfõtõl péntekig 11-19
Szombat, vasárnap zárva


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.