Középkori időutazás

droszler | 2008. április 21 08:30:11 | körmendi hírek |
Körmend - Középkori idõutazást tehettek mindazok, akik szombaton ellátogattak a Batthyány kastély udvarára. A reneszánsz forgatagban Mátyás király és Beatrix királyné, valamint udvartartásuk is megjelent.

A Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár tavaly pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közmûvelõdési és Szakmai Kollégiumához, ezen nyertek egymillió forintot, s emellett a város is hozzájárult a reneszánsz programok megvalósításához még egy millió forinttal. A rendezvénysorozat április ötödikén indult útjára a központ és a Csaba József Honismereti Kör szervezésében. Akkor jelmezkészítéssel és elõadással kezdõdtek a programok, betekintést adva a reneszánsz élet mindennapjaiba. A fiúk Mátyás király fekete seregének jelmezeit, a lányok pedig Beatrix királyné udvarhölgyeinek díszes ruháit készítették el, melyben a szombati rendezvényen fogadták a királyi párt.

A reneszánsz évi programsorozat második eseménye szombat délelõtt tízkor kezdõdött a városi kiállítóteremben. Hej, tulipán, tulipán... címmel nyílt virágkiállítás a falak között. Helyi virágkötõk, virágárusok színesebbnél színesebb kompozícióit tekinthették és vásárolhatták meg a látogatók. A megnyitó után dr. Szabó István, a Nemzetközi Clusius Szövetség magyarországi elnöke Clusisus és a reneszánsz növényvilág címmel tartott különleges elõadást az érdeklõdõknek. Délelõtt fõként a fiataloké volt a fõszerep, mivel a színházteremben regionális gyermeknéptáncos bemutatót tartottak. Ezalatt a várudvar átváltozott a Matthias Rex Hagyományõrzõ Egyesület segítségével, s a középkori táboréletet tárta a látogatók elé. Az egyik sarokban egy játszótér is helyet kapott, így akinek kedve volt, az kipróbálhatta, hogy milyen érzés kalodába tenni a fejét, de sisakban és páncélban akár meg is küzdhettek egymással a bátor harcosok. Délután háromra teljesen benépesült a várudvar, rengetegen várták a királyi párt érkezését.


A színpadon a királyné udvarhölgyei és a király fekete seregének apró lovagjai álldogáltak türelmesen. Amíg mindenki a nagy eseményre várt, addig dobszó, s zászlóforgatás szórakoztatta a közönséget, majd törvényhirdetés következett.


- Budáról érkeztem törvényt hirdetni, remélem, szavamat mindenki megjegyzi - hangzott fel hirtelen a mondat, melyre mindenki felkapta a fejét. - Szent György havának 19. napján, azaz a mai napon, Mátyás király és Beatrix királyné Körmendre érkezik, ezért a város apraja-nagyja gyülekezzék a kastély udvarán. Aki ezt a parancsot megszegi, az mézben hempergettessék meg és méhek õrizésére ítéltessék.


A fenyegetõ szavak után az összegyûlt tömeg együtt kiabálta a Vivát a királynak, éljen az igazságos! mondatot, majd a Batthyány lovasbandérium tûnt fel a kastély udvarán, mögötte pedig díszes hintón érkezett a várva várt vendég. Elõször Beatrix királyné szállt le a hintóról, egy maszkos alakkal, majd mindketten a színpadra siettek, ahol kiderült, hogy nem Mátyás király sétál a királyné jobbján, hanem csak az udvari bolond érkezett meg. Miután az apró csínytevés leleplezõdött, Mátyás király is elõkerült a tömegbõl. Az Igazságos rögtön helyet is foglalt a trónján, majd a város bírája, Bebes István polgármester átadta neki Körmend kulcsát.


- Királyom, életem és a városom a kezedbe ajánlom - hajtotta meg fejét a polgármester. - Bár a kulcs kissé rozsdás, de ennek ellenére kérlek, segítsd a városom az elõttünk álló úton.


A bírói gesztus után többen, a népmesékbõl ismert alakok is tiszteletüket rótták le a király és királyné elõtt. Eljött például az igazmondó juhász, aki az aranyszõrû juhát feketére cserélte le, de itt volt a boros leány is, aki a lyukas korsót is megfoltozza, ha a király kifordítja neki. Mátyás király a Kinizsi sört is megkóstolhatta, melyet stílusosan egy malomkõrõl kínáltak neki, de azt az ágyút is megszemlélte, mellyel egykor Bécs büszke várát lõtték. Kutyákat is mutattak Mátyásnak, mivel úgy hírlett, hogy hamarosan Budán lesz kutyavásár. Miután oly sokan fejet hajtottak a királyi pár elõtt, eskütétel következett, melyben mindenki megfogadta, hogy idén a várost hûen szolgálja, s a király minden parancsát követi.


A fogadalom után a király és a királyné úgy döntött, hogy udvartartásával együtt megnézi a várost, így hát aki tehette, az hintóra és szekérre szállt, s elindult a felvonulás. A várudvartól a Mátyás király utcáig tartott a menet, melyet sokan gyalog is elkísértek. A félórás séta után a várudvarra visszatért, megfáradt menetet zsíroskenyér és langalló várta, hogy a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes esti mûsorára mindenki visszanyerje erejét.


Tóth Judit fõszervezõ elmondta, hogy a reneszánsz programok nem értek véget, a királynak és a királynénak még fontos szerepe lesz ebben az évben. Legközelebb júniusban, Szent Iván éjszakáján látogatnak el a városba, hogy lakodalmat üljenek.

Forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.