Parkolásidíj-fizetés mobiltelefonnal

droszler | 2008. május 08 20:07:21 | Várható időjárás |
Budapest és 17 vidéki város után mostantól Szombathelyen is lehet mobiltelefonnal fizetni a parkolásért. A hívás vagy az sms-küldés 15 forintba kerül a díjon felül. A rendszerhez kapcsolódó településnek azonban csak az elektronikus intézés feltételeit kell megteremteni. A szolgáltatást nyújtó cég arra számít, hogy jövõre az autósok 6 százaléka választja ezt a fizetési módot a jelenlegi 3 helyett.



Nem kell az aprópénzt keresgéli, elég egy telefonszámot felhívni vagy egy sms-t küldeni – mától így is lehet fizetni a parkolásért Szombathelyen. A városnak mindez nem került pénzébe. Csupán csatlakozniuk kellett az egységes nyilvántartási rendszerhez, amelyben az autósok adatait tárolják. A parkolóõrök is ezzel tudják ellenõrizni: fizetett-e az autós.

Márkus István egységvezetõ, SZOVA Zrt. (Szombathelyi Vagyongazdálkodási Zrt.)

"Nekünk három gépünk is rá van csatlakozva a rendszerre, tehát utólag is meg lehet nézni, hogy akár ön vagy valaki milyen, bizonyos rendszámú autóval vagy inkább most már azt mondom, telefonszámon mikor, hol parkolt."

A város a parkolási díj 10 százalékát fizeti majd jutalékként a szolgáltatónak. Egyelõre arra számítanak, hogy az autósok 1-2 százaléka választja ezt a fizetési módot. Az arány csak Budapesten éri el a 3 százalékot. A cégnek eddig 50 ezer regisztrált ügyfele van.

Szalai Erika vezérigazgató, EME Zrt. (Elsõ Mobilfizetés Elszámoló Zrt.)

"Szombathellyel együtt 19 városban mûködik Magyarországon az EME-nek a parkolási rendszere, mégpedig a közterületi fizetõparkoló övezetekben, tervezzük, hogy a közeljövõben zárt téri parkolásra is lehetõség lesz, hogy mobilfizetéssel egyenlítse ki a parkoló a számláját."

A rendszert 3 mélygarázsban építik ki Debrecenben, legközelebb pedig Szentendrén vezetik be a mobilparkolást.

Tanai Ibolya



Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.