Közmeghallgatás a hulladékégetőről

droszler | 2008. május 16 13:28:24 | Rába szennyezés |
Közmeghallgatást tartottak Szentgotthárdon a rábakeresztúri/ heiligenkreuzi ipari parkba tervezett hulladékégetõ ügyében. A szerdán késõ estébe nyúló meghallgatáson a beruházó BEGAS cég képviselõi is részt vettek.

Elégedetlenek a szentgotthárdiak
Elkészült ugyan a BEGAS által az osztrák engedélyezõ hatóságokhoz benyújtott környezeti hatástanulmány, de annak elkészítési módját, megállapításait a Szentgotthárdon és környékén élõk nem fogadják el.

A tanulmány több pontját is kifogásolják
A közmeghallgatáson elõször Bencsics Attila, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi Vízügyi Felügyelõség osztályvezetõje emlékeztetett arra, hogy a magyar szaktárca hivatalos véleménye szerint - amelyet már meg is küldött az osztrák hatóságoknak - az elkészült környezeti hatástanulmány alapján a létesítmény megvalósítása Szentgotthárd szempontjából több ponton aggályos, az osztrák határon átkerülõ lehetséges szennyezések szempontjából kiegészítésre szorul.

A tanulmányt védõk is szót kaptak
Ezt követõen Martin Kühner, a tanulmány elkészítését irányító egyik szakértõ ismételten nyomatékosította: álláspontjuk szerint a tervezett hulladékégetõ valamennyi az Európai Unióban megkövetelt környezetvédelmi határérték alatt teljesít majd, maradéktalanul betartja az elõírásokat és nem veszélyezteti a lakosság egészségét, nem terheli túl a környezetet.

A szakember többször is érvelt azzal, hogy Ausztriában idegenforgalmi övezetben is mûködnek hasonló hulladékégetõk.

Füttykoncert és dobálózás
A közmeghallgatáson ezután két percben tehették fel kérdéseiket a hozzászólók és ugyancsak két percet kaptak a válaszadók is. Ez utóbbiakról a jelen lévõ magyar és osztrák civilek hangos fütyüléssel és dobolással fejezték ki nemtetszésüket.

Állításuk szerint nem kaptak kielégítõ választ arra sem, hogy vajon honnan származna a szemét, és pontosan mennyi és milyen összetételû lenne az a hulladék amit el akarnak égetni az égetõmûben?

BEGAS válaszok a feltett kérdésekre
A kérdések többségére Martin Kühner válaszolt. Elmondta, hogy az elégetni kívánt szemetet Ausztria területérõl szállítják majd, 80 százalékban vasúton.

Tájékoztatása szerint azért kell a heiligenkreuzi ipari parkba építeni az égetõmûvet, mert ott van kereslet arra a 99 megawattnyi hõenergiára, amelyet a hulladék elégetésével termelni kívánnak, a beruházás pedig közvetlenül 40, közvetve 100 munkahelyet teremt.

Tovább bonyolódik az ügy
Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere azt a kérdést tette fel, vajon megfelel-e a valóságnak, hogy a burgenlandi tartományi önkormányzat a BEGAS tulajdonosi körébe tartozik.

Ha ugyanis így van, akkor szavai szerint összeférhetetlenség áll fenn, és nem lehet elfogulatlan a tartományban végzett hatósági vizsgálat sem.

Politikai ügyként kezelik Magyarországon?
A kérdésre nem érkezett konkrét válasz, de Rudolf Simaindl, a BEGAS kereskedelmi igazgatója szerint a kérdés feltétele is azt bizonyítja, hogy a hulladékégetõ ügyét Magyarországon politikai ügyként kezelik.

www.orf.at

Minden cikk a Rába szennyésrõl és az égetõrõl


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.