Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2008. május 20 22:32:20 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzatának 2008. május 19-ei rendkívüli ülésérõl.

Elõ-akcióterületi terv

A Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által kiírt „Városközpontok funkcióbõvítõ megújítása a nem megyei jogú városokban” címû pályázaton való indulásról már korábban döntött a Képviselõ-testület, a „Körmend, Szabadság tér rehabilitációja” címen benyújtandó pályázattal. A Képviselõ-testület áprilisi ülésén fogadták el az Integrált Városfejlesztési Tervet (IVS), erre épülve készült el az Elõ-akcióterületi Terv, mely az adott terület fejlesztését megalapozó megvalósíthatósági tanulmány. Mindkét dokumentum megléte elõfeltétele a pályázat benyújtásának, melynek határideje 2008. május 26.
Az elõ-akcióterületi tervnek több általános célt is kell tartalmaznia, melyek közé tartoznak a városi, a gazdasági, a közszféra, és a közösségi funkciók erõsítése, és ún. soft jellegû célok.

Városi funkció erõsítésének céljai:
Az Óváros és környéke akcióterületi mûemléki épületeinek, építészeti és természeti értékeinek megóvása és megõrzése. A közösségi terek és közterületek minõségi javításával színhely, aktív társadalmi színtér teremtése a lakosság, a turisták, a teret használók számára, amely városképileg meghatározó és szimbolikus, helyi identitást is erõsítõ tartalommal bír. A közbiztonság és a gyalogos közlekedési zónák – sétáló felületek növelése kiemelt cél, valamint a parkolók használatának racionalizált használata.

- Közterek, parkok, játszóterek, közösségi terek, települési zöldfelületek felújítása, bõvítése, kialakítása, minõségi utcabútorok elhelyezése

- Közvilágítás energiatakarékos korszerûsítése

- Közlekedési fejlesztések: gyalogos zónák, sétálóutcák kialakítása; forgalomcsillapított közlekedési övezetek kialakítása; parkolók bõvítése és kialakítása; kerékpártározók kialakítása;

- Térfigyelõ rendszerek kiépítése

- Térítés ellenében használható parkolók bõvítése és kialakítása, felszerelése

- Az akcióterületen található a település életében meghatározó jelentõségû, köztulajdonban lévõ tárgyi, építészeti, mûemléki értékek értékmegõrzõ felújítása, fejlesztése, (új) funkcióval történõ felruházása, a mûemlékhez méltó épített környezet kialakítása (környezõ épületek, közterületek átalakítása).

Gazdasági funkció erõsítésének céljai:
A gazdasági funkciók fejlesztésének célja a gazdasági szereplõk bevonásával olyan új vagy meglévõ kereskedelmi és szolgáltatási egységek létesítése, illetve minõségi javulása, amelynek révén a városhasználók a már meglévõ szolgáltatások mellett újabb szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Fölérendelt célként a fenntarthatóság részére minõségi szolgáltatások elérését teszi lehetõvé. Körmend belvárosában az alábbi gazdasági funkciót erõsítõ tevékenységek valósulnak meg jelen akcióterületi fejlesztés jegyében:

- KKV-k által igénybevett 1995 elõtt épült kereskedelmi központ (500 m2-ig ill. 20 üzletig), kereskedelmi központ, „bevásárló utca” mint speciális megjelenési forma külsõ felújítása, korszerûsítése (átalakítása),

- KKV-k által tulajdonolt és/vagy üzemeltetett kiskereskedelmi egységek és szolgáltatók által használt épület, épületrész külsõ felújítása, korszerûsítése

Közszféra funkció erõsítésének céljai:
A közszféra ügyfélbarát szolgáltató funkciójának erõsítését támogató fejlesztések elvégzése, amely a városképi környezetbe illeszti a közszféra mûködési helyszínéül szolgáló épületeket.

- Polgármesteri Hivatal épületének külsõ felújítása

- Polgárõrség épületrészének külsõ felújítása

Közösségi funkció erõsítésének céljai:
A közösségi funkciók célja a helyi identitás, közösségformálás és a belsõ kohézió felerõsítésének célját szolgálják. Olyan kulturális, és közösségformáló programok, és rendezvények számára kell helyet biztosítani, amelyek képesek kielégíteni egy fenntartható társadalmi összetétel igényeit.

- Kulturális, mûvelõdési központ, színház épületének külsõ felújítása, átalakítása, bõvítése; helyiségek, belsõ terek kialakítása alapmûködéshez szükséges eszközök beszerzése (új építés nem támogatható)

- Múzeum, kiállító terem épületének külsõ felújítása, átalakítása, bõvítése helyiségek, belsõ terek átalakítása (új építés és eszközbeszerzés nem támogatható)

Soft jellegû célok:
Ezen célok a fejlesztési célok háttér információit és a fejlesztési projektekhez kapcsolódó humánerõforrás fejlesztési, társadalomfejlesztési, valamint turisztikai-idegenforgalmi attrakciók megteremtéséhez járulnak hozzá.

- A helyi kötõdést és büszkeséget erõsítõ akciók szervezése, tartalomfejlesztés és az információ terítése, különös tekintettel a fiatalabb generációkra

- Integrált településfejlesztési tevékenységekhez kapcsolódó helyi társadalmi akciók megszervezésének és eszközigényének támogatása

- Városfejlesztéshez kapcsolódó általános képzések tartása

- Környezettudatosság népszerûsítése – fenntarthatóság és esélyegyenlõséghez és fenntartható fejlõdéshez kapcsolódó képzések és kapcsolódó elõadások, akciók

- Városmarketing és kommunikációs terv megalkotása, kiadvány és tájékoztatási akciók

Szabadság tér rehabilitáció I. ütem ismertetése

Városi funkciót erõsítõ tevékenységek:
A városi funkció célja az élhetõ városrész megteremtése az épített és természeti környezet minõségi fejlesztésével, megóvásával.
• Szabadság tér rekonstrukciója
A jelenleg parkolóként üzemelõ Szabadság tér a város fõtere. Az Önkormányzat célja, hogy a térnek valóban belvárosi funkciót adjon. Ennek révén kerül sor zöldterületek, sétálóövezetek kialakítására, utcabútorok, köztéri alkotások, szökõkút kihelyezésére.
A Szabadság tér átalakításához kapcsolódóan az átépítési munkák során érintett közvilágítási kandeláberek eltávolításra kerülnek és helyükre a városképbe illeszkedõ, energiatakarékos közvilágítási rendszer kerül kiépítésre. Az esélyegyenlõség érdekében a világítás a gyengén látóknak is segíteni fog a tájékozódásban. A tér átalakításnál szem elõtt tartják a mozgáskorlátozottak érdekeit, valamint a kivitelezési munkáknál kiemelt hangsúlyt fordítanak a hátrányos helyzetûek bevonására. A rekonstrukció során Körmend fõ terének közterületi zöldfelületek és járófelületek, szökõkutak, és a rendezvény tér funkcióját ellátó közterületi teresedés, az utcabútorok, a közvilágítás és a szelektív hulladékgyûjtõ pontok, valamint a gyalogos közterületekhez kapcsolódóan közterületi parkolók kerülnek kialakításra. Az új kialakítás lehetõvé teszi a közpark, és a díszburkolattal ellátott felület aktív közösségi használatát, rendezvény térként való hasznosítását, és a Mária-szobor méltóbb környezetben való megmutatkozását. Akadálymentesen lesz megközelíthetõ a térrõl az összes épület.
• Városháza mögötti térrész rendezése
A városháza mögötti térrész rendezésének a célja a közterület zöldfelületeinek és közlekedési felületeinek felújítása és szerves összekapcsolása a Szabadság térrel. Itt kerül kialakításra a város nyilvános illemhelye is.
A Szabadság tér és a Városháza mögötti térrész rendezése révén gyalogoszónák kerülnek kialakításra. A zónák kiépítése nem okoz zöldfelület csökkenést.

Gazdasági funkciót erõsítõ tevékenységek:
A gazdasági funkciók fejlesztésének célja a gazdasági szereplõk bevonásával olyan új vagy meglévõ kereskedelmi és szolgáltatási egységek létesítése, illetve minõségi javulása, amelynek révén a városhasználók a már meglévõ szolgáltatások mellett újabb szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Fölérendelt célként a fenntarthatóság részére minõségi szolgáltatások elérését teszi lehetõvé. Körmend belvárosában az alábbi gazdasági funkciót erõsítõ tevékenységek valósulnak meg jelen pályázat keretében:
• régi Városháza épületének külsõ felújítása
A Kölcsey Ferenc és Vida utca sarkán található, elhanyagolt állapotú szolgáltatóház külsõ felújítása a bérlemény bérlõinek bevonásával. A felújítás révén a sétálóutca mentén a Szabadság tér megújított épített környezetében lévõ kereskedelmi és szolgáltatóegységek arculatváltása várható.

Közszféra funkcióit erõsítõ tevékenységek:
• Polgárõrség épületrészének külsõ felújítása (régi városházában)
A Kölcsey Ferenc és Vida utca sarkán található, elhanyagolt állapotú szolgáltatóház külsõ rekonstrukciója, a bérlemény bérlõinek bevonásával és a Polgárõrség épületrészének felújítása. A felújítás révén a sétálóutca mentén a Szabadság tér megújított épített környezetében lévõ kereskedelmi és szolgáltatóegységek arculatváltása várható.
• Polgármesteri Hivatal épületének külsõ felújítása I.ütem
A Polgármesteri Hivatal tömbjének felújítása, mely elsõ szakaszában az épület külsõ felújítására terjed ki. A felújítás célja, hogy a megújított térhez megfelelõ épített és városképileg rendezett környezetben mûködjön a város egyik legnagyobb közforgalmat és látogatószámot elérõ közigazgatási egysége.

Soft jellegû projekt elemek leírása
Az Önkormányzat az akcióterületi terv keretében un. „soft” jellegû tevékenységeket is meg kíván valósítani. Ezek a tevékenységek a városfejlesztési projekt kapcsán a lakosság, a civil szféra részére segítséget nyújtanak a közösségformálásban, környezettudatosság erõsödésében és a helyi identitás erõsödésében. Az ilyen jellegû közösségi tevékenységek hozzájárulhatnak a városfejlesztés eredményeinek hosszú távon történõ társadalmi – környezeti fenntarthatóságához.

A Képviselõ-testület határozatban fogadta el az Elõ-akcióterületi Tervet.

A köztéri rehabilitáció (park, közösségi tér, utak, járdák, közmûfejlesztés) mellett min. 40%-ban kell szerepeltetni a köztértõl eltérõ más funkciót is. Ezek: gazdasági-közösségi funkcióként a régi városháza felújítása, valamint a hivatali épület felújítása. Utóbbira nem volt fedezet biztosítva, ezért a elõkészítõ munkákra (vázlattervek, koncepcióterv) a pályázat beadásához 720.-eFt-ot, további tervezésre, amennyiben pozitív elbírálás alá esik a pályázat az engedélyezési tervdokumentációhoz 3.840.-eFt-ot, kiviteli tervdokumentációhoz 3.840.-eFt-ot biztosítottak a képviselõk egyhangúlag.

A Képviselõ-testület a "Körmend, Szabadság tér rehabilitáció I.ütem" megvalósításával egyetértett, pályázni kíván a NYD Operatív Program keretében megjelent "NYDOP-2007-3.1.1/A Városközpontok funkcióbõvítõ megújítása a nem megyei jogú városokban" címû pályázaton. A beruházáshoz szükséges sajáterõt a következõ éves ütemezéssel jóváhagyta, és költségvetésében évenként szerepelteti.

Kattintson a képere !

Nagyításhoz klikk a táblára


Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testülete felhatalmazta a polgármestert a pályázat benyújtására.


Pályázatok

CÉDE pályázatok


A Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács április 15-én jelentette meg pályázati felhívását az „Önkormányzati fejlesztések támogatása területi kötöttségek nélkül (HÖF CÉDE)” címmel. A támogatási keret közel 817 mFt, s az önkormányzati feladatellátás színvonalának javítását eredményezõ fejlesztések támogatására lehet felhasználni.
Egy település több pályázatot is beadhat, a városok esetében pályázatonként maximum 20 mFt támogatás nyerhetõ el. A támogatás mértéke max. 60 %, s a szükséges önerõ biztosításáról mellékelni kell a Képviselõ-testület határozatát.
A képviselõk három projekt benyújtásáról döntöttek (prioritási sorrendben) a szükséges önrész biztosításával: A Hunyadi utcai lakótelkek elõ-közmûvesítése (víz-szennyvíz), melynek összköltsége közel 30 mFt (önrész 12 mFt); az Arasz utca új szakaszának megépítése, melynek összköltsége kevéssel 3 mFt felett van (önrész 1,2 mFt); a 2008. évi csatornázások, melynek összköltsége 70,8 mFt (önrész 50,8 mFt).
A pályázatok július 15-ig bírálja el a Fejlesztési Tanács.

Megújulhat a Vasútállomás épülete

Szintén a A Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács írt ki pályázatot „Kisléptékû pontszerû kisvárosi fejlesztések” címmel, melynek keretében intézményi, szolgáltató épületek felújítására, a település életében meghatározó jellegû épületek felújítására lehet pályázni. Maximálisan 50 mFt nyerhetõ egy projekten belül, a támogatás a beruházási költség maximum 90 %-a lehet.
Körmend életében jelentõs szerepe van a vasúti forgalomnak, ami a tervezett fejlesztésekkel tovább növekedhet. A vasútállomás épületének felújítása indokolt, melyre a kezelõ GYSEV Zrt. részérõl is – a vonalszakasz fejlesztése mellett – elhatározás van. A pályázat keretében természetesen csak megkezdeni lehetne a munkálatokat, mely a fõépület külsõ homlokzati felújításának I. ütemével vehetné kezdetét. Ennek összköltsége 55,1 mFt, melyhez a Képviselõ-testület határozatával biztosította az 5,51 mFt önrészt.

Ingatlanvásárlások

A rendkívüli ülés keretében két ingatlan megvásárlásáról is döntöttek a képviselõk. A Fényes – Korona tömbbelsõként ismert épületegyüttes rehabilitációjáról már korábban döntött a testület, a funkcióváltást és a városkép megújítását szolgáló tervek részeként kerül sor a Rákóczi u. 10. sz. épület (Pászthory ház) megvételére. A két tulajdonos közül az egyikkel sikerült egyelõre megállapodni, így az önkormányzat 50 %-ban lesz az ingatlan tulajdonosa elsõ lépésként, de folytatódik a tárgyalás az ingatlan másik tulajdonosával is.
A másik ingatlan a Thököly u. 44/A sz. épület, mely a Szociális Szolgáltató és Információs Központ szomszédságában van. A szociális infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése érdekében döntött a Képviselõ-testület az ingatlanvásárlásról, összefüggésben a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által kiírt „Szociális infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése” c. pályázati lehetõséggel. A pályázat keretében önkormányzati tulajdonú ingatlan felújítására, bõvítésére lehet pályázni, a maximálisan elnyerhetõ támogatás 60 mFt, pályázati önrészként 20 %-ot (max. 12 mFt) kell biztosítani. A pályázat ingatlanvásárlást nem támogat. Az épület a felújítás után alkalmas lesz a „Szociális Szolgálattervezési Koncepcióban” megfogalmazott további feladatok ellátására (fogyatékosok nappali ellátásának férõhelybõvítése, térségi feladatok ellátása). Az ingatlan vételára 13 mFt, melynek kifizetésére kamatmentesen két részletben kerül sor (2008. június 30, ill. 2009. június 20-ig.). A pályázat teljes körû elkészítésére 350 eFt +ÁFA összeget biztosítottak a képviselõk a felhívásra jelentkezõ ACCES Value Kft részére. A pályázati önrész biztosítása érdekében a benyújtás elõtt újra napirendre kerül a téma.

Összevonás

A Képviselõ-testület februári rendkívüli ülésének keretében döntött arról, hogy kezdeményezi az alapfokú mûvészetoktatás feladatellátásának egy intézményen belüli ellátását. A szükséges szakértõi, intézményi, szülõi közösségek véleményét beszerezve 13 igen 2 nem és 2 tartózkodás mellett döntött a testület arról, hogy a Körmendi Zeneiskola önálló mûködése megszûnik, 2008. július 1-tõl a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény tagintézménye lesz. A Zeneiskola továbbra is a régi helyén mûködik majd, az intézményvezetõ Sabáli László igazgató úr részére pedig címzetes igazgatói címet adományoz a fenntartó 2008. július 1-tõl.

Tagintézmény megszüntetése

A Mátyás Király Utcai Óvoda és Bölcsõde tagintézményeként mûködõ Szarvaskendi Tagóvoda gyermeklétszáma a 2008/2009-es nevelési évtõl a költségvetési törvényben meghatározott, a kistérségi közoktatási támogatás igénybevételéhez elõírt gyermeklétszámot nem éri el. A Körmendi Mikrotérségi Intézményfenntartói Társulás társulási megállapodásának megfelelõen a három érintett önkormányzat (Szarvaskend, Döröske, Nagymizdó) nyilatkozott arról, hogy a megszüntetési tervet tudomásul veszi, és tekintettel a kialakult finanszírozási helyzetre egyetértenek vele. A szakértõi vélemény szerint a tervezet a törvényi elõírásokra tekintettel készült, a „Társulási megállapodás”-ban foglaltak szerint jár el. A gyermekek elhelyezésére 2 lehetõséget is biztosít, egyrészt a Mátyás Király Utcai Óvoda és Bölcsõde intézményében, vagy más településen (pl. Molnaszecsõdön) mûködõ (tag)óvodában, errõl az érintett gyermekek szülei jogosultak Az intézményi közösségek, szülõi munkaközösség a tagóvoda megszüntetésének okait megértették, ugyanakkor a tagóvoda alkalmazottainak továbbfoglalkoztatását kérték. Utóbbira nincs lehetõsége a fenntartónak, így az érintett 3 fõ közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését kell kezdeményeznie a megfelelõ felmentési idõvel. A Szarvaskendi Tagóvoda megszüntetésére 2008. július 1-ei dátummal kerül sor.

Országzászló felállítása

A Rába-parti Fórum Egyesülete kereste meg Körmend Város Önkormányzatát annak érdekében, hogy segítse a 75 évvel ezelõtt felállított országzászló újbóli felállítását eredeti helyén. A tevékenység összefogására megalakult a Körmendi Országzászló Bizottság, melynek tagjai: Farkas József, Körmend elsõ polgármestere; Bebes István jelenlegi polgármester; Németh Zoltán esperes, körmendi plébános; Szabadi István református lelkész, Szolga Tõkés Sándor evangélikus lelkész; Dr. Nagy Zoltán, a Savaria Múzeum igazgatója; Dr. Kóta Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara Medievisztikai Tanszékének vezetõje; Szigetiné Fasching Katalin, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke; Köbli József, a Rába-parti Fórum Egyesület elnöke, és Landherr Péter, az egyesület tagja.
A Rába-parti Fórum egyesület vállalta az országzászló (köztéri mûalkotás) felállítását, a zászló(k) elkészíttetését, és a terület folyamatos gondozását. A munkálatok összköltsége hozzávetõlegesen 3 mFt, melybõl 1,5 mFt szükséges az országzászló felállításához, s ugyanennyi az utólagos munkálatokhoz (földtömörítés, kovácsoltvas kerítés, környezet végleges kialakítása). A Képviselõ-testület 750 eFt támogatást biztosított a Körmendi Országzászló felállításához, melyet a Körmend Múltja, Jelene, Jövõje Alapítvány számlájára utal. Az országzászló 1933-as felállítása során is vélhetõen jelentõs szerepe volt a közadakozásnak (nincs róla pontos adat), melyre most is szükség lenne, ennek kezelésére is az alapítványt kérik fel. A mûemlék felállítása miatt a Millenniumi Emlékoszlop áthelyezésére is sort kell keríteni, melynek új helye a Könyvtár és a Posta közötti belsõ tér lenne. Az áthelyezéssel kapcsolatos teendõk intézését magára vállalta a Rába-parti Fórum Egyesület.
Június 13-a 19.00 óra az avatóünnepség tervezett idõpontja, melynek kapcsán felvetõdött képviselõi kérdés annak tarthatóságára vonatkozóan. Bebes István polgármester szintén azt javasolta, hogyha bizonytalan az összes munkálat (országzászló felállítása, Millenniumi Emlékmû áthelyezése) befejezése a tervezett idõpontra, akkor október 6-ára, az 1933-as felavatás napjára kellene tenni az avatóünnepséget. Köbli József az egyesület képviseletében elmondta, hogy a szervezés már hónapok óta folyik, és meggyõzõdése, hogy minden kész lesz a tervezett idõpontra.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.