Modern reneszánsz

droszler | 2008. június 01 19:44:33 | kultúra |
Reneszánszt idézõ kortárs mûvészeti alkotásokból nyílt tárlat a körmendi városi kiállítóteremben. A festmények, grafikák, szobrok és más mûvek Szenteleki Gábor, Körmenden született mûvész barátainak, ismerõseinek munkái.



A reneszánsz volt a hívószava a kiállításnak, amelyen kortárs mûvészek mutatkoznak be alkotásaikkal – szándékuk szerint a fél évezreddel ezelõtti korszakot megidézve. Valamennyien a Körmenden született Szenteleki Gábor barátai, jó ismerõsei, de nagyon különbözõ mûvészek. Ahogy a tárlat szervezõje megnyitójában mondta: sokféleségükben is van néhány közös nevezõ - a figurativitás és az elbeszélõ elõadásmód mellett a rendkívül alapos, precíz szakmai tudás. Bár némelyiküket témaválasztásában is foglalkoztatja a reneszánsz, elõdeikhez inkább szemléletmódjukban kötõdnek.

Szenteleki Gábor festõmûvész

"Nagyon emblematikusak ezek a munkák, tulajdonképpen némelyikük egyszerre megidéz olyan reneszánsz toposzokat vagy olyan ikonná nemesült mintákat, amik egyértelmû kapcsolatok, sok pedig kötõdik egy olyan formarendszerhez, antik formarendhez, ami pedig a reneszánsszal ilyen összefüggésben hozza össze, hiszen a reneszánsz is az antik formarendhez és formakultúrához nyúlt vissza."

A nagyszerû szakmai tudás és az újat keresõ, kísérletezõ hajlam egyszerre jellemzi például a tárlat szobrait. Fémbõl és viaszból készült alkotások, andezitbe faragott portré, kõmaszkok formálódtak óriási mûgonddal a mûvészek kezei között. Elek Imre édesapjáról készített portrét lehunyt és nyitott szemmel, ezeket lefotózta és egy viaszszoborral együtt állította ki, amelybe üvegszemet ültetett. Ezzel a tekintet mélységét is megpróbálta visszaadni.

Elek Imre szobrászmûvész

"Tulajdonképpen engem ebben a munkában az érdekelt, hogy maga az emberi élet pulzálása, ciklikussága, ahogy lehunyja a szemét, pislog, hogy jelenhet meg egy installáción belül, az hogy a lehunyt szemû portré, a nyitott szemû, megint lehunyt szemû, az életnek ezt a kis lüktetését próbáltam átvinni, tulajdonképpen egy meditatív út az élet és a halál tárgykörén belül."

A precíz és részletezõ módszer a festményeken is tettenérhetõ, csakúgy mint a játékosság. Marton Zsolt grafikái a leonardói anatómia-tanulmányokat idézik, csak éppen amerikai mesefigurák segítségével. A nagy szellemmel való kontraszt ellenére a szokatlan ötletbõl szeretnivaló munkák születtek. A tradíció valamennyi mûvész számára fontos, még a legújszerûbb megközelítésekben is helye van. A csúcstechnika segítségével dolgoz fel vallásos témákat Mátrai Erik, aki egy sorozat egyik darabját, saját találmányát, egy videoikont hozott el a kiállításra.

Mátrai Erik festõmûvész

"Ez egyszerûen csak egy kis LCD-monitor, egy fadobozban, amin én tulajdonképpen iknok másolatát készítettem el elõször, aztán itt ennél már kicsit szabadabban fogtam föl a dolgot, tulajdonképpen ezek mozgó ikonok, modern technikával készült képek. Én azt szeretem ebben a mozgóképben, hogy nem egy pillanatot tudok megjeleníteni vagy nem képregényszerûen kell megjelenítenem, hanem egy történetet is bele tudok tenni ezekbe a video-loopokba, ismétlõdésekbe."

Az újat eresõ, de a hagyományohoz is visszanyúló, mesteri minõségre törekvõ alkotók sorába illeszkedik a tárlatot megszervezõ Szenteleki Gábor maga is.

Szenteleki Gábor

"Visszakutattam, felelevenítettem a reneszánsz, késõ-reneszánsz, manierista, barokk nyelvezetet, metódust, amit átdolgoztam, átgyúrtam úgy, hogy ezen meg tudjon szólalni ma egy munka. És az én idehozott munkáim is ezt a problémát járják körül. Hogy hogy lehet úgy egy mûvet megfesteni, elkészíteni, hogy az egy olyan minõséget célozzon meg – majd kiderül, hogy sikerült-e -, ami már csak a puszta jelenlétével is egy többletet hordoz és egy közlési forma."

A kiállító mûvészek között van minden újra fogékony, igazi reneszánsz alkat, tanítómester, aki köré valóságos iskola szervezõdött, és olyan is, aki egyszerre több mûvészeti ágban alkot. Aki munkáikat látja, talán maga is felfedezi a kortárs mûvészetben megnyilvánuló tendenciák és az egyik leggazdagabb kultúrájú korszak, a reneszánsz kapcsolódási pontjait.

Tanai Ibolya



Forrás: Pro 28 Stúdió

A kiállításnyitó képei >>>itt


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.