Japán hajtás, könyvbemutató

droszler | 2008. június 02 11:40:20 | kultúra |
A Kortárs Kiadó, a Fiatal Írók Szövetsége, a FolkEurópa Kiadó,
valamint a Magyar Írószövetség
szeretettel meghívják

L. Simon László
József Attila-díjas író

Japán hajtás


címû kötetének,


valamint a Blaskó Péterrel közös, azonos címû hangos könyvének a bemutatójára.

A kötetet bemutatják: Kalász Márton író, költõ és Mészáros Márton irodalomtörténész

Közremûködnek: Blaskó Péter színész, Jászai Mari-díjas érdemes mûvész Gulyás Dénes operaénekes, érdemes és kiváló mûvész
Zongorán kíséri: Hajnóczy Zsuzsanna

Házigazda Ambrus Lajos

A bemutató helye: a Magyar Írószövetség klubja, 1062 Budapest, Bajza utca 18.

Ideje: 2008. június 3. kedd 18 óra



Könyvheti dedikálások a budapesti Vörösmarty téren:

június 7-én szombaton 15 órakor a Kortárs Kiadó, 16 órakor a Ráció Kiadó, 17 órakor a FISZ standjánál







L. Simon László sokoldalú alkotószelleme középpontjában a lírikus én áll – Japán hajtás címû új könyvét az eddigi költõi életmû summájának tekinthetjük. A versek gondolatkörnyezetén tûnõdve („kép a képben, / vendég a szövegben – / így lett a tekercsbõl könyv”) érezni, hogy minden kettõs értelmezést sugall. A „könyv” egyfelõl mi magunk vagyunk, „margótól margóig tartó” létünk kompendiuma; másfelõl mindezt olyan varázsos könyvmûvészeti kultúra s lelemény körébõl vett kísérletbe kötötte be a szerzõ, hogy e kettõ eredményeképp nem is jöhetett létre más, mint egy költõi világ gyönyörködtetõ összhangja.

„Félbe, majd négyrét hajt bennünket az idõ” – kezdjük szorongva olvasni. S ha közben, mint ma oly gyakran, a kiszolgáltatottságban vélnénk megtalálni létélményünket, a Japán hajtás költeményei olyan lelki és érzéki teljességbe vezetnek, melynek ige-oszlopai a hit, a bizalom, a tudat és a bizonyosság. A Zsoltáros improvizációk egyik tételébõl e költõi világ lényegét, megmaradásának egyik értelmét idézem: „szarvukat megszegem az istenteleneknek, / hogy a jók felkeljenek”.

Kalász Márton





L. Simon László (1972) József Attila-díjas író, szerkesztõ, 2004 óta a Magyar Írószövetség titkára. Legutóbbi, Versenyhátrány címû, kultúrpolitikai tanulmányait, esszéit tartalmazó kötete 2007-ben a Kortárs Kiadó gondozásában jelent meg. Jelen mûvében egy ritkán alkalmazott könyvészeti eljárással, a japán hajtással találkozhatunk, amely a vizuális mûvészetek területén is kalandozó szerzõnek jó lehetõséget teremtett arra, hogy a verseket mögéjük rejtett képekkel, saját készítésû fotóival egészítse ki. A Japán hajtás címû kötettel egy idõben jelenik meg az azonos címû hangos könyv, amelyen L. Simon László verseit a Jászai Mari-díjas, érdemes mûvész Blaskó Péter (1948) adja elõ. A CD-t Dubrovay László (1943) Erkel-, Bartók–Pásztory-díjas, érdemes mûvész zeneszerzõ mûveibõl vett zenei részletek teszik teljessé.

A CD-t a FolkEurópa Kiadó adta ki, a felvétel a Magyar Rádió 13-as stúdiójában készült 2008 májusában. Szerkesztõ: Filippinyi Éva, hangmérnök: Gera Csilla.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.