Heiligenkreuz: Josef Pröll kész a politikai párbeszédre

droszler | 2008. június 07 19:46:13 | Rába szennyezés |
Heiligenkreuz: Josef Pröll kész a politikai párbeszédre

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter és osztrák kollégája, Josef Pröll heteken belül személyesen egyeztet a heiligenkreuzi hulladékégetõ ügyének megoldásáról Bécsben, és kész az espoo-i eljárás mellett politikai konzultációt indítani az ügyben. Errõl Oláh Lajos államtitkár állapodott meg az osztrák környezetvédelmi miniszterrel folytatott kétoldalú megbeszélésen csütörtökön Luxemburgban. A konzultációs testületbe a tervek szerint az államtitkárok mellett meghívják a burgenlandi és a szentgotthárdi érintettek képviselõit is. A zöldtárca célja az, hogy elérje: az osztrák fél vizsgálja felül a hulladékégetõ telepítésének helyét és az a határtól távolabb épüljön fel.

A beruházás a magyar álláspont szerint nincs összhangban azzal, hogy a Szentgotthárd-Heiligenkreuzi régió a természeti értékeire, nemzeti parkjára, a biogazdálkodásra és az ökoturizmusra alapozza megélhetését. Magyarország jelenleg az Espooi Egyezmény keretében, az országhatáron átnyúló környezeti hatásvizsgálati eljárásban hatásviselõ félként vesz részt, ennek értelmében az engedélyezõ hatóságnak a magyar álláspontot illetõen mérlegelési kötelezettsége van az engedély kiadása elõtt, hazánknak vétójoga azonban nincs.

„Ezért is van szükség a politikai konzultációra a magyar érdekek érvényesítése érdekében – hangsúlyozta Oláh Lajos államtitkár, hozzátéve, hogy „a magyar zöldtárca mindent elkövet azért, hogy elérje: a hulladékégetõ a határtól távolabb épüljön fel.”


Forrás: www.kvvm.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.