Csinálj mozit magadnak!

droszler | 2008. június 08 18:09:49 | kultúra |
CinemArt Filmfesztivál
Csinálj mozit magadnak!
www.cinemartfilmfesztival.hu

24 órás filmes vetélkedõ a digitális technika felhasználásával.


Ma már bárki vásárolhat magának digitális filmfelvevõ kamerát. A HandyCam elterjedésével, és a hozzá –sokszor ingyenesen letölthetõ- vágóprogramokkal megnyílt bárki elõtt a filmkészítés lehetõsége. Mindez persze veszélyekkel is jár, hiszen a filmkultúra, a filmnyelv ismeretének hiányában a szakma felhígulhat. Természetesen a kreativitás sok mindenre gyógyír. A fesztivál célja, hogy amatõr és profi filmeseknek nyújtson bemutatkozási lehetõséget rendezett körülmények között úgy, hogy a filmkészítés értékeit mindenki szem elõtt tartja.

A feladat egyszerû. Egy teljes nap leforgása alatt saját technikával (kamera, mikrofonok, lámpák, számítógépek, vágóprogramok, jelmezek, stb. – kinek mire van szüksége) készítsenek a csapatok maximum 3 perces filmet. A szabályokat a versenybizottság állapítja meg, ezeket mindenkinek be kell tartania, ám a többi már a filmkészítõkön -elsõsorban a kreativitásukon- múlik.

A neves filmes szakemberekbõl, és filmhez közel álló szaktekintélyekbõl álló zsûri egyszerre „díjazza” a kreativitást, az ötletet és a „filmes eszközök” használatát, a feladat végrehajtását értékeli – saját belátása szerint. Nem minden esetben a „legtökéletesebben kivitelezett” mû a nyerõ!

A versenyzõ stábok egyszerre kapják meg a feladatot, 24 órájuk van arra, hogy azt végrehajtsák, és az elkészült mûvet (mûveket) DVD formátumban átadják a versenybizottságnak.

A versenykiírók által meghatározott színnek, mondatnak, helyszíneknek, témakörnek (jobb szóval: motívumnak) minden filmben szerepelnie kell. Más és más „mondatot”, „témakört” („motívumot”) illetve „színt” kapnak a versenyzõk – pontosabban húznak véletlenszerûen egy „kalapból”. A helyszínek minden csapatnak ugyan azok. Ezekre a „kitétekre” több okból is szükség van. Egyrészt nem tudnak a csapatok elõre készülni, hiszen a helyszínen kapják meg a feladatot, másrészt ezzel nehezítik a kiírók a feladatukat, (lehet kreatívnak lenni), harmadrészt a verseny során kialakul egy olyan egység, melynek segítségével a zsûri döntése is könnyebbé válik. (Ugyan azt –vagy legalábbis nagyban hasonló- feladatot ki, hogyan hajtja végre).

A fent megnevezett kritériumok mindegy, hogy milyen formában jelennek meg a filmben, ám meghatározó szerepûnek kell lenniük. Elég, ha csak egy pillanatra látszódik a szín, a helyszín, de az észrevehetõ legyen. A téma megjelölés sem szentírás, szólhat másról a film, de a „motívumnak” –például szerelem- meg kell jelennie. A kötelezõ mondatnál is ez a helyzet. El lehet mondani, de lehet feliratozni is, lehet grafika egy falon a háttérben –ez az alkotókra van bízva- a lényeg, hogy megjelenjen a filmben.

Természetesen a megadott pontokon túl más színek, helyszínek, mondatok, stb. is megjelenhetnek a filmekben, azok száma nem meghatározott.

A személyi feltételekrõl (rendezõ, operatõr, vágó, színészek, stb.) és a forgatáshoz, vágáshoz szükséges technikáról a stáboknak maguknak kell gondoskodniuk. A „stáb” létszáma nincs meghatározva.

A csapatoknak maguknak kell gondoskodniuk a stáb elhelyezésérõl. Ehhez a szervezõk segítséget nyújtanak. A versenyközpont közelében található Hotel reményeink szerint kedvezményesen biztosít szobát a CinemArt Filmfesztivál résztvevõi számára. (Jelenleg szervezés alatt.)

Az esetleges igények, és a várható csapat-, valamint létszám felmérése miatt kérjük, hogy a versenyen részt venni kívánó stábok mielõbb küldjék el a fesztivál email címére a honlapról letölthetõ elõjelentkezési lapot.

Ahhoz, hogy fel tudjuk mérni mennyien szeretnének szobát/ágyat bérelni feltétlen szükséges az elõjelentkezés.

A verseny helyszíne:
Szolnok, Hild tér, Aba-Novák Kulturális Központ

A verseny idõpontja:
2008. augusztus 16. (szombat) – 2008. augusztus 17. (vasárnap)

A verseny menete:
Elsõ nap 09:00 csapatok érkezése, jelentkezési lap kitöltése
(szombat) 10:30 megnyitó
11:00 feladatok meghatározása (boríték bontás)
Forgatások megkezdése

(természetesen a késõbb érkezõ csapatok bármikor bekapcsolódhatnak a játékba, ám nekik –érkezésüktõl függõen- annyival kevesebb idejük marad a megvalósításra.)

Második nap 09:00-11:00 az elkészült filmek átadása
(vasárnap) 11:30 zsûrizés
19:00 díjkiosztó, és a filmek nyilvános levetítése

A verseny díjazása:
Értékes nyeremények.

Nevezési díj nincs!
Elõnevezés a szálláshely igények felmérése miatt van!

Érdemes elõjelentkeznie (nem kötelezõ) azoknak is, akik nem igényelnek szálláshelyet, de maga az „elõjelentkezés megléte” nem feltétele a versenyre jelentkezésnek.

Hasznos információk és letölthetõ anyagok a hamarosan elkészülõ www.cinemartfilmfesztival.hu oldalon megtalálhatók és letölthetõk lesznek.

Elérhetõség:
Palatino Bt.
Szolnok 5000, Jubileum tér 2. I/1.
info@cinemartfilmfesztival.hu (– hamarosan élõ cím)
www.cinemartfilmfesztival.hu (– hamarosan élõ oldal)

Skultéty József fõszervezõ
30/9380-131
skultety.jozsef@chello.hu – (már élõ cím)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.