Barrikád interjú Köbli Józseffel

droszler | 2008. június 08 18:12:22 | körmendi hírek |
Interjú Köbli Józseffel a IV. Rába-parti Magyar Ünnep fõszervezõjével, Körmend város képviselõtestületének tagjával


-2006-ban a II. Magyar Ünneppel kapcsolatosan a honlapotokon megjelent írásban azt olvastam, idézem: "nem egy jól bevált sémákra épülõ rendezvénnyel akarják tovább szürkíteni Magyarország fesztiváltérképét" Miben különbözik az Ünnep a magyarországi fesztiváloktól?

-A magyar fesztiválok területén megállt az idõ. Van egy séma, profi szervezõ csapatok döntenek turisztikailag ígéretes lehetõségekkel rendelkezõ helyek között (pl. Balaton-part). Ugyanaz a cég, ugyanazok a fellépõk, lényegében egy utazó cirkuszhoz hasonlítanám az egészet, ahol maximum a bohócok neve változik, de az is a körforgás elv alapján.

-Ez meglehetõsen kritikus vélemény. Szerinted a Magyar Ünnepet nem lehetne áthelyezni fellépõkkel, árusokkal, kulturális mûsoraival együtt egy másik folyó partjára?

-Volt tavaly ilyen felkérésünk, ez kétségtelen, de mielõtt igennel, vagy nemmel válaszolnék, nézzük végig az alapokat, amire építkeztünk. Az elsõ a Rába. Aki itt nõtt fel, egész életének része ez a csodálatos folyó, egyesületünk nevében is viseli a folyót, de nemcsak nevében, mi teszünk is érte (lásd. a 2008.05.24-én lezajlott szemétszedést). Az Ünnep nem egyszeri pénzkaszálásról szól, hanem szervesen illeszkedik egyesületünk környezetvédelmi, turisztikai és kulturális programjába. Az kezdõnap újra felállítandó körmendi országzászlót is nehéz lenne más városokba elvinni.

-Végül is ez egyfajta tradícióteremtõ küldetés?

-Nem használnám a teremtést, hiszen a kezdetek a több száz éves magyar kultúrában gyökereznek. Inkább úgy fogalmaznék, hogy 1990-ig tudatosan tüntették el, 1990 után tudatosan elhanyagolták ezeket az értékeket. A szocializmusban a kiforgatott eszmerendszerrel, azóta meg az Élj a mának! lelki ürességével. Hasonlattal jellemezve ez olyan, hogy találsz utadon egy pusztulófélben lévõ virágot (legyen árvalányhaj) amit elkezdesz öntözni és egy idõ után meghálálva a gondoskodást, erõre kap. Azért azt el kell mondanom, hogy ez egy nehéz, küzdelmekkel teli tevékenység, fõleg, ha erõs az ellenszél. Maradjunk abban, hogy a X. Magyar ünnep után megírom a történéseket remélhetõleg a humor gyõzedelmeskedik, ha mérlegelek egyszer.

-Érdekes, sõt inkább költõi hasonlattal jellemezted ezt a folyamatot. Mégis térjünk át a konkrétumokra. Egy vendég milyen különbségeket fedezhet fel az Ünnep és egyéb fesztiválok között?

-Mindig igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy az egykori Nagy-Magyarország minden részérõl képviselhesse magát hol egy elõadó, hol egy zenekar vagy éppenséggel borfajta. Bízunk abban, hogy az elszakított területekkel történõ kulturális kapcsolattartásunk segít majd gyógyítani a politikai csatározások miatt szégyenteljesre sikeredett népszavazás okozta sebet...

-Gondolod, hogy ha valaki kijön az Ünnepre, megváltozik a véleménye?

-Mi nem valakire készülünk, hanem családokat, különbözõ korosztályokat szólítunk meg. Ha kijön egy család az Ünnepre a nagyapa, apuka bemegy a Borudvarba, a nagymama elviszi az unokákat megnézni Levente Péter vagy a Kolompos együttes mûsorát, anyuka addig meg tudja nézni az árusok kínálatát. Ami a legfontosabb: az esti koncerteken kívül rendezvényeink ingyenesek. Ha megnézed a fesztiválokat, 24 órás jegyszedés van. Lényegében tavaly döbbentem rá, hogy családok már nyaralási lehetõségként viszonyulnak az Ünnephez, üdülési csekk elfogadásáról érdeklõdtek. Itt azért még nem tartunk, de a folyamatos munkának megvan az eredménye, évrõl évre egyre többet tudunk hozzáadni az Ünnephez. Önkormányzati képviselõként nézve, turisztikai lehetõségként is értelmezhetõ az Ünnep. Külön büszkék vagyunk arra, hogy több ezres látogatottság mellett sem történtek erõszakos és tulajdon elleni bûncselekmények, nincs drog, lényegében mi vagyunk Magyarország legbiztonságosabb helyszíne, még ha csak egyenlõre 3 napig is.

-A tavalyi látogatottságot tekintve szombaton ki lehetett volna tenni egy "A Rába-part megtelt" táblát. Rendezvények lesznek a városban is?

-Fábry Sándor barátunk és a Rába ügyben szellemi társunk fellépésére az idei nyitónapon a színházban lesz, a vízparton elég körülményesen tudtuk volna õt szerepeltetni. A kastély parkja inkább nagyobb koncertek rendezésére alkalmas. Persze minden rendezvényszervezõnek vannak nagy álmai, de ezekrõl nem beszélek, mert nem valósulnak meg, vagy elbízzák magukat az elõadók. Vannak terveink egy kisszínpadról, ahol fiatal tehetségeket léptetnénk fel, de ez már csak jövõre realizálódhat. A terjeszkedés egyik formája pedig hagyományos Rába maraton Csákánydoroszlótól Körmend. Itt mindenki megmérettetheti kenu tudását. Lássuk be, ez is egyedivé teszi az Ünnepet.

-A közönség nagy része mégis a zenekarok miatt jön. Az ünnep jellemezhetõ egy -az Egészséges Fejbõrtõl Rúzsa Magdiig- szlogennel? Na most lehet, hogy kicsit pikírt voltam...

-Egyáltalán nem. Az Ünnep elsõ idõszaka az útkeresés ideje volt, mostanra alakult ki ez a családcentrikus koncepció. Mi nem csináljuk a mai magyar közéletben egyre röhejessé váló elhatárolódást, nem zárkózunk el a véleményüket radikális szövegekkel megfogalmazó zenekaroktól, de nyitottunk a populárisabb irányba. Üzenetünket az õ segítségükkel több emberhez el tudjuk juttatni. Sok zenekarnak nyújtottunk fellépési lehetõséget, sajnos mindegyiket nem tudjuk évrõl évre felléptetni. Aki radikálisabb zenei élményekre vágyik, annak éjszakánként a Csónak-kikötõt javaslom. Idén a srácok (sõt idén már lesz egy lány dk is) a negyedszázados nemzeti rockot ünneplik rengeteg zenével és sörrel Zero Tolerancia Club néven.

-Elég meglepõ az is, hogy meg mertetek valósítani minõségi Borudvart egy olyan közegbe, ahol a büdösebbnél kannásabb borok árasztanak el mindent?

-A minõségi borászat a magyar kultúra egyik legfontosabb része, így a kérdés megválaszolt.

-Mi a véleményed az egyre erõsödõ nemzeti érzelmû fesztiválokról? A múltkor említetted, hogy egy fõiskolás ezt a témát választott szakdolgozatának és téged kért meg külsõ konzulensének.

Kissé meglepett a felkérés, lesz mit mondanom, az kétségtelen. A többieknek pedig sok sikert kívánok rendezvényeikre vonatkozóan

-Hogyan fogadták Körmend lakói az Ünnepet?

Minden tiszteletem az övék, az ünneppel járó kellemetlenségeket is megértéssel fogadják. Pozitív véleményüket tükrözi, hogy sokan kilátogatnak hozzánk közülük is. És nem csak kilátogatnak, nagyon sok önzetlen segítséget kapok egyesület tagoktól és külsõsöktõl. Nagyon köszönöm mindenkinek ezt, aki akár fizikai akár szellemi munkájával hozzátett az Ünnep létrejöttéhez és folyamos fennmaradásához.

http://barrikad.hu




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Véradás  2008. május 31 21:43:13

     · IV. RMÜ - MAGYAR BORUDVAR  2008. május 29 19:00:52

     · Országzászló avatás Körmenden?  2008. április 29 18:49:30

     · Megszülettek a Magyar Ünnep legnehezebb döntései!  2008. június 02 18:49:30

     · IV. Rába-parti Magyar Ünnep  2008. május 21 22:44:36

     · Múltidéző forgatag  2007. június 18 10:30:47

     · III. Rába-parti Magyar Ünnep  2007. június 03 21:10:04

     · Sikeres Rába-parti Magyar Ünnep  2006. június 24 20:39:29

     · II. Rába-parti Magyar Ünnep  2006. május 18 08:21:19

     · Eső áztatta ünnep  2005. július 12 10:35:24

     · Magyar Ünnep  2005. június 26 11:49:33



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.