Fejlemények a Rába ügyében

droszler | 2008. június 19 20:30:51 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A felszíni vizek védelmére vonatkozó európai uniós irányelv tervezetébõl kimaradt a Rábát is szennyezõ, a bõrgyárakban használt naftalin diszulfonát, derül ki a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerdai közleményébõl.

Új határérték szabályozást javasolnak
Magyarország üdvözli az új irányelv tervezetet, amely a felszíni vizek hatékonyabb védelme érdekében több mint 30 anyagra - elsõsorban rovarirtó szerekre, vegyipari anyagokra és nehézfémekre - vezet be határértékeket.

Magyar szakemberek is vehetnek mintát
Szabó Imre a szaktárca vezetõje személyesen kíván egyeztetni osztrák kollégájával a Rába akcióterv végrehajtásának gyorsításáról. Az Idén júliusban elõször magyar szakemberek is vízmintát vehetnek a Rába osztrák szakaszán a közös vízminõségi hossz-szelvény vizsgálat során.

Sikerült közös hangot találni
A közlemény utal arra, hogy a Rába sóterheléséért leginkább felelõs füstenfeldi geotermikus erõmû idén végleg beszünteti a termálvíz folyóba eresztését.

A bõrgyárak szûrõ berendezésének 2008-as és 2009-es beszerelésével együtt így jelentõsen javulhat a Rába vízminõsége. Az osztrák és magyar szakemberek még a nyáron közös Rába rehabilitációs projektet indítanak.


Az Európai Unio honlapja

forrs: http://www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.