Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

droszler | 2008. június 22 20:02:41 | közérdekü |
Újra itt a nyár, tervezzük az utazást belföldre, külföldre. Annak érdekében, hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úticélunk higiénés, járványügyi helyzetérõl, a kötelezõ és ajánlott védõoltásokról, valamint a helyi szokásokról is. Összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeirõl és a megelõzés lehetõségeirõl olvashatnak.

Az ún. „utazási hasmenés” az utazók jelentõs részének teszi lehetetlenné az utazás élvezetét. A megbetegedés okai az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák, melyek gyomor-bélrendszeri fertõzést okoznak.

Ezeket a mikrobákat a sütés, fõzés, forralás elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthetõ minden frissen készült, forrón tálalt étel. A késõbbi langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodnak, így a több óráig szobahõmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók a vízben, a belõle készült jégkockában, pasztõrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, süteményekben, fagylaltban, továbbá a legyek is terjeszthetik.

Különösen veszélyeztetett a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idõsek és betegek. Számukra rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is ajánlott az alábbi tanácsok betartása.

Mit tegyen?

Utazás elõtt tájékozódjon az adott ország és a leendõ szálláshely higiénés viszonyairól, és arról, hogy a csapvíz iható-e.

A hazánkhoz hasonló magas higiéniai szintû országokban, ahol a csapvíz iható, az élelmiszerellátás biztonságos, különösebb elõvigyázatosság nem szükséges.

Ha a csapvíz nem biztonságos, vigyen magával vízforralót, vagy vízfertõtlenítésre alkalmas szert.

Ha életkora vagy állapota miatt különösen érzékeny (idõs, gyermek, terhes, beteg) valaki, akkor vigyen magával szükség esetére nem romlandó biztonságos hazai élelmiszert.

Továbbá vigyen magával szappant, vagy kéztörlõ, kézfertõtlenítõ kendõt.

Amilyen gyakran csak tud, mosson kezet szappannal. Csak tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.

Rossz higiénés körülmények között, az evõeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkezõ alsó rétegét ne fogyassza el.

Mit egyen, mit ne egyen?

Fogyasszon frissen készült, forrón tálalt ételt! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.

A több órán át langyosan tárolt, elõre elkészített ételek azonban veszélyesek lehetnek. A legyek által „látogatott”, nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadja el.

A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, fõzd meg, vagy hagyd ott”!

A saláták, elõre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.

Ne fogyasszon nyers, vagy alig hõ-kezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A fõtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.

Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezõek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetõen tájékozódjon helyi lakosoktól.

Ne fogyasszon ismeretlen eredetû jégkrémet, fagylaltot!

Ne fogyasszon pasztõrözetlen tejet, tejterméket!

Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába!

Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja! Soha ne igyon utcai csapból, szökõkút vizébõl!

A palackozott italok, ha Ön elõtt nyitják fel, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak. Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett, fertõzött lehet.

Mit tegyen megbetegedés esetén?

Már elõzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védõoltás, vagy betegségmegelõzõ célzattal gyógyszer szedése.

Egyéni és meghatározott úti-célra vonatkozó részletes tájékoztatást a háziorvosától, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézeteitõl, és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától (Budapest IX., Gyáli út 2-4.) kérhet.

Készüljön fel egy esetleges bélfertõzésre, kérjen orvosától erre vonatkozóan tanácsot, esetleg vigye magával a javasolt gyógyszert. A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Az élelmiszer, víz eredetû megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendezõdnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek- és antibiotikum szedése nem indokolt, sõt késleltethetik a gyógyulást. Amennyiben azonban a tünetek két-három nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, valamint hányás és/vagy láz kíséri, orvoshoz kell fordulni. Amennyiben ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer szedését meg kell kezdeni.

Legfontosabb már az elsõ tünetek megjelenésétõl kezdve a folyamatos folyadék- és só-pótlás. Hasmenéskor a felerõsödött bélmozgások miatt a szervezet víz-kiválasztása fokozódik, és a bél víz-visszatartó zavara révén az ásványi anyagok a híg széklettel kiürülnek a szervezetbõl. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat egyaránt.

A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következõ recept alapján könnyen elkészíthetõ oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon 1-2 dl-t (két év alatti gyermek ½ -1 dl-t.).

Ha utazás során vagy hazatérés után bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ne felejtse el megemlíteni, hogy merre járt, ez ugyanis segíti az esetleges megbetegedés idõben történõ felismerését, a kezelés hatékonyságát.

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.