Hulladékégető engedélyezési folyamata a finisben

droszler | 2008. július 17 17:26:04 | Rába szennyezés |
A heiligenkreuzi hulladékégetõ elsõfokú engedélyezési folyamata kezd a végéhez közelíteni.
A beruházó környezetvédelmi hatástanulmányát és az ellenvéleményeket figyelembe vevõ szakértõi állásfoglalást a Burgenlandi Tartományi Kormány készíti el saját szakembereivel és felkért külsõ szakértõkkel.

A BEGAS legújabb közleményében abból indul ki, hogy a burgenlandi kormány a projektet környezetvédelmi szempontból megfelelõnek fogja értékelni.
A szakvéleményt 2008.július 30 - augusztus 28. között lehet nyilvánosan megtekinteni Eisenstadtban és Heiligenkreuzban, errõl magyar nyelvû fordítás is készül. Az osztrák zöldek nehezményezik, hogy ezt éppen a legnagyobb szabadságolások idõszakára idõzítették.

2008. szeptember 16-án és 17-én tartják a nyilvános közmeghallgatást Oberwartban (vásárcsarnok), ahol bemutatják a tervezett projektet és a szakértõi állásfoglalást. A rendezvényen való részvételhez, hozzászóláshoz, vélemény nyilvánításhoz elõzetes regisztráció szükséges.
Az itt elhangzott érvek és ellenérvek alapján - várhatóan néhány héttel a közmeghallgatás után - dönt véglegesen a Burgenlandi Tartományi Kormány, amely hét tagból áll. A tartományfõnök és helyettese, továbbá öt tartományi tanácsos.

Az Ausztriában szeptember 28-ra kiírt parlamenti választások miatt a hulladékégetõ témája nagy valószínûséggel a pártok kampányában is szerepelni fog.

Amennyiben Burgenlandban engedélyezik a beruházást (nagy a valószínûsége), akkor már csak egy fellebbezési lehetõség van, a bécsi környezetvédelmi szenátushoz (Umweltsenat). Erre minden bizonnyal sor kerülne, így a legvégsõ döntésre újabb hónapokat kell várni.

Kapcsolódó hír, hogy az osztrák zöldek és civilek szeptember 12-én egy nagyszabású rendezvényt terveznek Mogersdorfban "5 vor 12" címmel, azaz 5 perccel 12 elõtt, utalva a közelgõ döntésekre. Zenés programok és a beruházást ellenzõ szervezetek beszédei váltják egymást, a rendezvényre meghívták a PRONAS-t is.

A PRONAS sajnálatosnak tartja, hogy az osztrák és magyar környezetvédelmi miniszter találkozójára, politikai konzultációra és a konzultációs testület felállítására még mindig nem került sor, pedig azt már hat hete hivatalosan bejelentették.

Pro Natura St.Gotthard 2008.07.16.

Forrás: http://burgenland.orf.at/stories/292047/
Bürgeraktiv, BIGAS civil szervezetek kiadványai


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.