Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2008. július 18 14:17:31 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzatának 2008. július 17-ei rendkívüli ülésérõl.


Pályázatok benyújtása szerepelt többségében a rendkívüli ülés napirendjében, melyet egyhangúlag fogadott el a Képviselõ-testület.

Kerékpárutak építése, tervezése
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatot hirdetett a kerékpárutak fejlesztésére, melynek célja a kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tétele, az idegenforgalom fejlesztése, a környezetkímélõ közlekedés és az egészséges életmódot megvalósító beruházás támogatása.
Az 1 milliárd Ft rendelkezésre álló forrásra pályázónként tervezési feladatokra és kivitelezésre is 1-1 pályázatot lehet benyújtani július 31-ig. A tervezésre 50%-os, a kivitelezésre 80 %-os támogatást igényelhetõ, de csak a fõutak mentén építendõ kerékpárutakra lehet a pályázatot benyújtani.
A Képviselõ-testület döntése értelmében Körmend város Önkormányzata a 8. sz. fõút (Rákóczi F. út) melletti kerékpárút kiépítésére a Nefelejcs u.és a Mátyás király u. közötti szakaszon nyújt be pályázatot, melynek tervdokumentációja már elkészült (szintén pályázati forrásból), jelenleg engedélyezési eljárás alatt van. A tervek szerint a kétirányú kerékpáros közlekedést (2 m), és a gyalogosforgalmat (1,6 m) egyaránt lebonyolító 3,6 m széles és közel 1 km hosszú útszakasz kiépítése során a terület vízelvezetése is megvalósításra kerülne. A biztonságos kerékpáros közlekedést szolgáló forgalomtechnikai eszközök elhelyezésének költsége szintén elszámolható a beruházásban. A pályázathoz szükséges 12,9 mFt önerõt biztosították a képviselõk.
A Nefelejcs utca és a Körmend-Horvátnádalja közötti meglevõ kerékpárút felújítás engedélyes tervének elkészítésére szintén pályázatot nyújt be az önkormányzat. A kerékpárút burkolatának állapota és jelentõs forgalma indokolja mind az út szélesítését, mind pedig a burkolat felújítását a 3 km-es szakaszon. Ennek elsõ lépése lenne a tervek elkészítése a pályázat keretében, melyhez a testület 1,5 mFt önerõt biztosított.
A Körmend és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulás nyújt be pályázatot a Körmend 86. sz. fõút mellett Körmend közigazgatási határáig közlekedésbiztonsági célú kerékpárút kiépítésére. Ez a szakasz a Hegyaljai u. mentén megépült kerékpárútról leágazva 182,5 m hosszan kerülne megvalósításra Körmend közigazgatási határáig. A Kistérség az elõzõ évben elnyert pályázat segítségével a szakasz tervdokumentációját elkészítette, jelenleg engedélyezés alatt van. A Képviselõ-testület hozzájárult, hogy a Kistérség benyújtsa a pályázatot, s döntésével biztosította a 3,2 mFt szükséges önerõt.
Tervezésre is fog benyújtani pályázatot a Kistérségi Társulás, mégpedig a 8. sz. fõút Körmend – Egyházashollós szakasza mentén önálló kerékpárút engedélyes terveinek elkészítésére. A Képviselõ-testület ülése megelõzte a Kistérségi Tanács döntéshozatalát, ezért a képviselõk 2 határozatot is hoztak e tárgyban. Mindkét határozatban biztosították a tervezés költségeibõl a városra esõ önrészt, és támogatták a pályázat benyújtását. Amennyiben a tervezett kerékpárút vonalán érintett települések is biztosítják a szükséges önrészt (saját forrásból, vagy kistérségi segítséggel), akkor a tervezés a teljes szakaszra valósulna meg. Amennyiben az érintett települések nem tudják ezt biztosítani, akkor a pályázat Körmend közigazgatási határáig történõ engedélye tervek elkészítésére vonatkozóan kerül benyújtásra.




Szociális infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése.
Májusi rendkívüli testületi ülésén döntött arról a Képviselõ-testület, hogy – összhangban Körmend város és a térség szociális szolgálattervezési koncepciójával – a fogyatékosok nappali ellátásának férõhelybõvítése, valamint a térségi feladatok ellátása érdekében a Szociális Szolgáltató és Információs Központ melletti épületet megvásárolja. A döntés megalapozta a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán való indulás lehetõségét, hiszen a „Szociális infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése” címmel kiírt pályázaton, épület-felújításra, bõvítésre, akadálymentesítésre lehet pályázni az egyes szociális alapszolgáltatásokhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése érdekében, illetve az ehhez kapcsolódó gépek, berendezések, eszközök beszerzésére, modernizálására.
A Képviselõ-testület döntött a pályázat benyújtásáról, melynek összköltségvetése 66,3 mFt, s biztosította a 10 %-os (6,63 mFt) önrészt.


ÁROP pályázat
A Képviselõ-testület júniusi ülésén döntött az államreform operatív program (ÁROP) keretében a hivatalok szakmai munkájának fejlesztésére benyújtható pályázaton való indulásról, melyhez 1,6 mFt támogatást biztosított. A pályázati dokumentáció elkészült, melynek alapján a 8%-os önrész biztosításához 1,74 mFt szükséges. A 140 eFt különbözetet a gazdálkodási tartalék terhére biztosították a képviselõk.

Közcélú foglalkoztatás
Körmend Város Gondnoksága keretében február óta történik közcélú foglalkoztatás, mely a jelenlegi megbízások lejártát követõen 10 fõ esetében 2008 augusztus 31-ig meghosszabbításra kerül. A jelentõs központi támogatással bíró foglalkoztatáshoz (éves központi elõirányzat 6,858 mFt) a június 30-ig történõ igénybevétel alapján történik meg az éves pótkeret meghatározása, mely augusztus végére válik ismertté. Az önkormányzat korábbi döntése alapján 500 eFt elõirányzatot biztosított saját forrásként a közcélú foglalkoztatáshoz, ezt némileg meghaladták (573 eFt) az önkormányzatra jutó kiadások a kifizetések során. Erre, és a központi támogatás pótelõirányzatának következtében várhatóan történõ további foglalkoztatásra tekintettel a képviselõk 500 eFt erejéig biztosítottak elvi keretet a közcélú foglalkoztatás meghosszabbításához. A foglalkoztatás idõtartama, és az önkormányzatra jutó kifizetési kötelezettség a központi pótelõirányzat megismerése után válik pontosan meghatározhatóvá.



A Képviselõ-testület utolsó napirendi pontként az augusztus 20-i ünnepség szónokának személyérõl tanácskozott, s a képviselõk Bebes István polgármestert kérték fel az ünnepi beszéd megtartására.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.