Mától Tűztoronymozi Sopronban

droszler | 2008. július 25 20:33:33 | kultúra |
Ma kezdõdött meg Sopronban a Tûztoronymozi elõadássorozata. A szabadtéri elõadásokat a város jelképeként ismert Tûztorony tövében tartják, és a programokra várják az európai filmmûvészet két Oscar-díjas kiválóságát, a magyar Szabó Istvánt és az osztrák Stefan Ruzowitzkyt.

Két Oscar-díjas rendezõvel
Ruzowitzkyt július 29-én látják vendégül Sopronban, amikor levetítik A pénzhamisítók címû filmjét németül, magyar felirattal. Szabó István augusztus 1-jén látogat az Ikva-parti városba, s a Redl ezredes címû filmjét láthatja a közönség, mondta az ötletgazda fõszervezõ, Klaus Sommer, Sopronban élõ, burgenlandi idegenforgalmi szakember.

Osztrák és magyar filmkülönlegességek
Augusztus 2.-ig, esténként két olyan filmet láthat a közönség, amely elsõsorban Ausztria és Magyarország kultúrtörténeti különlegességeit tárja a nézõk elé. Klasszikusokat és az osztrák, valamint a magyar filmmûvészet legújabb alkotásait mutatják be, de vetítenek némafilmeket élõ zongorakísérettel, és a két ország archívumainak anyagaiból is mûsorra tûznek ritkaságszámba menõ válogatásokat.

Program napi tematika szerint
A programot napi tematika szerint állítják össze. Péntek este Sopron áll az érdeklõdés középpontjában. Továbbiakban téma lesz az Osztrák-Magyar Monarchia, illetve a bor és a filmek kapcsolata.

"Ismeretlen Burgenland"
De egy egész estét tölt be az "Ismeretlen Burgenland" program is, melynek vendége a burgenlandi rendezõ Wolfgang Murnberger lesz. Bemutatásra kerül Murnberger „Menny és pokol“ / „Himmel und Hölle“ címû alkotása valamint Kurt Steinwendner „Menekülés a nádasba“ /Flucht ins Schilf“ címû, 1953-ban készült filmje.

Több nyelven, feliratozással
Az alkotásokat eredeti nyelven, valamint német, magyar vagy angol feliratozással vetítik.

Augusztus 2.-ig
Az augusztus 2-ig nyitva tartó Tûztoronymozit a budapesti Osztrák Kulturális Fórum, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a soproni önkormányzat, továbbá a burgenlandi tartomámyi kormány és a Magyar Turizmus Zrt. támogatja.

bõvebben a burgenland.ORF.at-n

Tûztoronymozi


Forrás: www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.