Nemmel fogok szavazni

droszler | 2003. április 06 08:18:49 | körmendi hírek |
El lehetne indulni egyedül is

Molnár Károly, a Szkítia könyvkereskedés vezetője beszélgetésünk elején kijelentette, hogy soha nem volt semmilyen párt tagja, és a jövőben sem kíván egyikbe sem belépni.

- Elmész 12-én szavazni?

- Természetesen, és természetesen nemmel fogok szavazni, mert semmi jót sem látok az Európai Unióhoz való csatlakozásban. Egyik unióból éppen, hogy kiestünk, és most menni akarunk a másikba. Talán el lehetne indulni egyedül is, nem szükséges mindig valahová tartozni.

- Szerinted ez itt Közép-Európában elképzelhető, hogy ne tartozzunk sehová?

- Tudom, hogy rossz a hasonlat, de Svájc is Európa közepén van, és még sem tartozik sehová. Az osztrákok is megbánták a közvélemény kutatások alapján a csatlakozást.
Szerintem igen szavazatból lesz több, de az emberek belátható időn belül, akár hónapok alatt rá fognak jönni, hogy rosszul döntöttek. Elolvasva olyan közgazdászok, politológusok írásait, akik nem nagyon szerepelhetnek a médiákban - például Molnár Tamás professzor, Csáth Magdolna, Giday Erzsébet -, véleményére gondolok, ami homlokegyenest ellenkezik azzal, amit a propaganda hangoztat, és amit a tévében látunk. Ezeknek a reklámoknak a színvonala azt mutatja, hogy az unió pártiak nem az értelmes emberekre apellálnak, mert ezek a reklámok egy másik réteghez szólnak. A csatlakozás előtt inkább felvilágosító kampányt kellene folytatni, mint ahogy más országokban az erre szánt pénzt megfelezték, és az ellenzők és a támogatók így egyenlő eséllyel mondhatták el a véleményüket. Az a szlogen, hogy "nyomás befelé," elég link szöveg a tét nagyságához képest.

- Mennyire kíváncsiak ezekre az írásokra az emberek?

- Szerencsére egyre többen, és ezeket a könyveket a környezetükben is próbálják terjeszteni. Ennek ellenére már nincs reális esély arra, hogy a többség véleménye megváltozzon.

- Ha az ország igent mond a csatlakozásra, akkor szerinted az egy újabb negatív sorsfordulatot jelent hazánk történelmében?

- Nem ennek nevezném, hanem csak elmarad az a nagy pozitív változás, amire az emberek számítanak. Ez lesz a legnagyobb baj, mivel a mostaninál negatívabb a helyzet már nem lehet. Olyan emberektől tudom, akik közel vannak a tűzhöz, hogy a magyar tárgyaló küldöttségben volt olyan idegen nyelveket nem tudó ember, aki nem tette fel a fejhallgatót, mivel azt mondta, hogy ennyi szöveget úgy sem lehetne végig hallgatni. A magyarok tehát azt sem tudták, hogy miket írtak alá.

- Hogy látod, mekkora a vásárlóid körében a csatlakozás támogatottsága?

- Itt nem szoktak hazudni az emberek, tehát körülbelül 80%-uk fog nemmel szavazni.

- Mit értesz azon, hogy nem hazudnak?

- Elég érdekes dolgok történnek, például múltkor nem cdsak, hogy nem zártam be a bolt ajtaját, de tárva-nyitva hagytam, és nyugodtan ebédeltem otthon. Egyszer csak megszólalt a telefonom, két vevő hívott, hogy jöjjek ide, mert megnézték a lemezeket és a könyveket, már választottak is, és fizetni szeretnének. Idejöttem, és megköszöntem, hogy vigyáztak az üzletre.

Csihar Tamás
Rábavidék
XIV. évfolyam 6. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.