Mindenkiben sok kérdés van a jövőt illetően

droszler | 2003. április 06 09:42:49 | körmendi hírek |
Gyermekeink érdekében szükséges a csatlakozás

Kovács Jánost, a Magyar Szocialista Párt körmendi szervezetének vezetőjét is arról kérdeztük, hogy miként fog szavazni az április 12-ei népszavazáson.
Igennel fogok szavazni, mivel vannak gyermekeim, és valószínű, hogy unokáim is lesznek. Elsősorban az ő érdekükben gondolom úgy, hogy igennel kell szavazni. Meggyőződésem, hogy ha az előnyeit én pár évig még nem is érzem, ők élvezni fogják.

- Véleményed szerint először inkább EU az előnyeiből vagy a hátrányaiból fogunk részesülni?

- Elég közel élünk a határhoz, sokan átjárnak bevásárolni és dolgozni Ausztriába, tehát olyan előnyei is lesznek számunkra a csatlakozásnak, amik egészen apróságnak tűnnek. Egy egyszerű példa, a határon nem kell aggódni, ha egy üveg sörrel több lesz nálunk a megengedettnél. Természetesen ennél jóval komolyabb előnyökkel jár majd, a belépés az Unióba. Annak ellenére, hogy a határok még megmaradnak, mert a schengeni egyezmény nem lesz érvényes pár évig még Magyarországon. A csatlakozás ellenzőinek propagandájában szerepel, hogy drágább lesz az élelmiszer itthon, mint Ausztriában. Természetesen ezt csak annak lehet bemesélni, aki nem járt még kint, és nem vásárolt, mivel ott összességében olcsóbban be lehet vásárolni, mint idehaza. Remélhetőleg a hazai élelmiszerárak inkább csökkenni, mint növekedni fognak, mert ezután egyszerűen nem éri meg valamit drágábban adni, mint ott.

- Mennyire ismered a csatlakozás kérdésében a városi MSZP alapszervezet tagjainak véleményét, hogy ők miképp fognak szavazni?

- Bár ilyen felmérést nem végeztünk, de szerintem nincs olyan, aki egyértelműen azt mondaná, hogy ez rossz, és nemmel szavazna. Természetesen mindenkiben sok kérdés van a belépés utáni jövőt illetően. Az MSZP egységesen a csatlakozás mellett van, de említhetem valamennyi parlamenti pártot is, hiszen ők is kérik tagjaikat és szimpatizánsaikat, hogy igennel szavazzanak.

- Elképzelhető, hogy sokan csalódni fognak, és emiatt szavazókat veszíthet három év múlva a választásokon.

- Lehet, hogy ez befolyásolja majd az országgyűlési választások eredményét, de mérhető lemaradás ebből nem fog származni. Mint mondtam, minden parlamenti párt EU párti, így elméletileg ez a lehetőség a számukra is fennáll. A NATO-tagságunkat a Horn-kormány idején készítették elő, és Orbán Viktor írta alá, mégsem emiatt vesztett egy évvel ezelőtt a FIDESZ. A mostani ellenzék egy részének vannak bizonyos fenntartásai, de nyíltan nem mondják ki, hogy inkább ellene kéne szavazni.

- Milyen eredményre számítasz?

- Úgy gondolom, hogy az emberek kb.65%-a megy el szavazni, és 60%-uk szavaz igennel. A máltai népszavazás eredményét érzem a magyar választási eredményhez közelebb állónak, mint a szlovéniait. Természetesen a szlovéniaihoz hasonló eredményt tartanám kívánatosnak. Sokan egyetértenek az igennel, de ez önmagában kevés, el is kell menni szavazni.

Csihar Tamás
Rábavidék
XIV. évfolyam 6. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.