A második személyi hiba

droszler | 2008. augusztus 27 18:30:44 | közérdekü |
Ausztria - Újabb magyar állampolgárt büntettek meg osztrák rendõrök – ezúttal a nickelsdorfi átkelõn – azért, mert elmondása szerint útlevél helyett személyi igazolvánnyal igazolta magát. Ez már a sokadik, a magyarokkal szemben barátságosnak egyáltalán nem mondható lépésük.

Hazánk uniós, majd schengeni csatlakozása kezd hasonlítani ahhoz a házassághoz, ahol az esküvõ lezajlott ugyan, ám a nászéjszaka öröme egyelõre elmarad. Az osztrák határon átlépve egyre többször tapasztalják meg honfitársaink, hogy a schengeni térségben nem vagyunk egyenrangúak. Jó példája ennek az az eset is, ami az elmúlt napokban történt egy jánossomorjai férfivel a nickelsdorfi kishatáron. Takács Jánost elmondása szerint azért büntették meg az osztrák rendõrök, mert nem vitt magával útlevelet, csupán személyi igazolványt.

A férfi már tizennyolc éve dolgozik Ausztriában, ám amint azt a Kisalföldnek elmondta, ilyen eset még nem fordult elõ vele.

– Munkából tartottam hazafelé egyik délután, amikor a kishatáron igazoltatásra állítottak meg az osztrák rendõrök. Kérték az okmányaimat, mire én átnyújtottam a jogosítványt, forgalmi engedélyt és az új típusú személyi igazolványomat a lakcímkártyával együtt – állítja Takács János. – A rendõrök azonban folyamatosan a „passportot" kérték. Meglepett ez a kérés, hiszen hazánk uniós csatlakozása óta személyi igazolvánnyal is átmehetünk Ausztriába. Kérdeztem is a rendõröket, hogy miért van erre a szükség, õk azonban határozottan kijelentették, hogy ez osztrák terület és ide útlevél nélkül nem jöhetek. Ezt követõen a kezembe nyomtak egy 20 eurós bírságról szóló nyugtát, amin azonban a büntetés okát nem tüntették fel. Hozzátették, hogy amennyiben a helyszínen nem fizetem ki a bírságot, úgy feljelentenek és ennek a többszörösére emelkedik az összeg – meséli megdöbbentõ történetét Takács János.

A jánossomorjai férfit számos alkalommal igazoltatták már rendõrök útközben Ausztriában, sõt, munka közben is sok ellenõrzésen átesett már, ám eddig minden esetben elegendõ volt a személyi igazolvány. A jogtalanul kirótt 20 eurós bírságot kifizette, és mint mondja, se ideje, se pénze nincs arra, hogy fellebbezzen vagy felsõbb hivatalos szervekhez forduljon igazáért, ám megdöbbentõnek és megalázónak, egyben tanulságosnak tartja a vele történteket.

A jánossomorjai férfi esete sajnos nem egyedüli. A közelmúltban a Kisalföld adott elsõként hírt arról, hogy egy soproni férfit Ausztriában útlevele hiánya miatt megbüntettek, noha a férfi – állítása szerint – érvényes személyi igazolvánnyal igazolta magát. A bírság akkor 50 euró volt. A magyar Külügyminisztérium az eset kapcsán ismételten tájékoztatta az Osztrák Köztársaság nagykövetségét a használatos érvényes magyar személyi igazolványok okmánytípusairól, részletezve azok pontos jellemzõit és lehetséges érvényességi idejüket. A Külügyminisztérium szerint mindent megtettek annak érdekében, hogy a személyazonosító igazolvánnyal gyakorolható szabad mozgás joga ne ütközzön akadályba. A Külügyminisztérium a soproni férfi ügye kapcsán kérte az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövetségének közbenjárását abban is, hogy a magyar állampolgárok okmányainak ellenõrzése során az osztrák hatóságok a legkörültekintõbb módon járjanak el.

Úgy tûnik azonban, hogy ez a kérés nem sok eredményt hozott, legalábbis a jánossomorjai férfi esete nem ezt bizonyítja.

A jószomszédinak nem mindig mondható viszonyt más is mérgezi. Bizonyára sokan emlékeznek még arra a tavaly december végi éjszakára, amikor hazánk csatlakozott a schengeni térséghez. A határ menti kistelepülések osztrák és magyar lakói együtt örültek annak, hogy mostantól nem lesz sorompó köztük és könnyedén járhatnak át egymáshoz. Másnap reggel aztán jött a hideg zuhany. A sorompó valóban eltûnt, ám az osztrákok – barátságosnak egyáltalán nem mondható módon – több kis átkelõnél is Behajtani tilos! táblát helyeztek ki. Az osztrákok fõ érve az volt, hogy ezek az utak alkalmatlanok a közlekedésre és jelentõsen megemelkedne a településeken az átmenõ forgalom. Így hiába vált szabaddá a mozgás, mégis korlátozták az átjárhatóságot.

Sokan ugyancsak barátságtalan lépésnek tartották, amikor az elmúlt hetekben az osztrák védelmi miniszter bejelentette: az eredeti tervektõl eltérõen az év végével mégsem vonják ki az osztrák sorkatonákat a burgenlandi településekrõl. Norbert Darabos úgy nyilatkozott, azért kellett meghosszabbítani a hadsereg segédszolgálatát a magyar–osztrák határ mentén, mert a magyarok az ukrán határon nem ellenõriznek kellõ komolysággal. A magyar rendõrség cáfolta ezt a kijelentést, hiszen mióta Magyarország tagja a schengeni övezetnek, egyetlen schengeni tagállamtól sem érkezett kifogás a magyar határõrizettel kapcsolatban. Az EU Frontex nevû ügynöksége pedig havonta értékeli a külsõ határokra vonatkozó adatokat és Magyarországot egyetlen esetben sem marasztalták el.

Forrás: Kisalföld


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.