Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2008. szeptember 26 22:21:54 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzatának 2008. szeptember 25-ei ülésérõl.


Költségvetés módosítása
Harmadszor módosították a képviselõk az önkormányzat idei költségvetését, melyet a központi költségvetésbõl finanszírozott kiadások beépülése; a költségvetésben nem tervezett, de indokolt intézményi kiadások; központi ill. egyéb forrásból származó feladatellátáshoz kapcsolódó bevételek miatti módosítás; önkormányzati határozatok miatti átvezetés; illetve az intézmények saját hatáskörben kért elõirányzat módosításai indokoltak.
Ennek alapján a bevételek és kiadások fõösszegét 4.324.416 eFt-ban, az önkormányzat általános tartalékát 35.237 eFt-ban, céltartalékát 920.046 eFt-ban hagyták jóvá. Az önkormányzat fejlesztési hitelét változatlanul 45.901 eFt összegben rögzítették.

Intézményi gazdálkodás
A Pénzügyi Bizottság valamint a Képviselõ-testület rendszeresen nyomon követi az intézmények gazdálkodását, melyrõl a GAMESZ készít beszámolót. Az év elsõ 8 hónapjában a bevételek teljesülése a módosított elõirányzathoz képest 65 %-os, ami idõarányosnak tekinthetõ. Bevételkiesés a GAMESZ-nál tapasztalható, ami a lakbér és vízdíj hátralékok miatt van, és év végére várhatóan 7 mFt körül lesz. Az intézménynek nincs ráhatása ezekre a bevételekre, a lakbérek kiszámlázását és a felszólításokat a Vagyongazdálkodási Kft végzi. Az õszi idõszakban várhatóan 49 bírósági per indul a nemfizetõkkel szemben a Kft tájékoztatása szerint. Alacsonyabb a bevétel a tervezettnél a Hunyadi Iskola, valamint a Zeneiskola esetében.
A kiadási oldalon személyi juttatások és járulékok terén szintén idõarányos teljesítés tapasztalható (66 %), odafigyelést a Zeneiskola igényel (76 %). A dologi kiadások terén a módosított elõirányzathoz képest 61 %-os a teljesítés, ami kedvezõnek tekinthetõ, ugyanakkor a Zeneiskola, a Bölcsõde, és a Tûzoltóságnál magasabb az átlagosnál. Faragó Gábor képviselõ, a Pénzügyi Bizottság elnöke hozzászólásában elmondta, hogy összességében az ütemtervnek megfelelõen alakul az intézmények gazdálkodása. A dologi kiadásoknál a Bölcsõde esetében alul lett tervezve a közüzemi költség, melyet a második napirendi pontban, a költségvetés módosításánál korrigált a testület. A Zeneiskola esetében is volt alultervezés a személyi kiadások terén, melyet szintén kezelt a költségvetés módosítása, a dologi kiadások teljesítését pedig javítja az a közel 800 eFt pályázaton nyert összeg, melyet mûködésre és eszközfejlesztésre használhat fel a Zeneiskola. A Tûzoltóság tájékoztatása szerint átcsoportosításokkal év végére várhatóan a tervezettnek megfelelõen alakulnak a dologi kiadások is.
Szabadi István képviselõ a GAMESZ lakbér és vízdíj bevételeinek elmaradása kapcsán kihangsúlyozta, hogy a tartozások leírását nem támogatja, behajtását az elhunyt bérlõk örököseivel szemben is érvényesíteni kell. Bebes István polgármester szerint az önkormányzatnak valóban törekednie kell arra, hogy a rendelkezésre álló bevételei, legyen az lakbér, adó, vagy más bevételi forrás, befizetésre kerüljenek, s biztosította a képviselõt arról, hogy erre figyelmet fordítanak a hivatal, és az intézmények munkatársai is.


Távhõ díjak
A Régióhõ Kft. az elmúlt évben nem kérte a szolgáltatás árának módosítását, mert a szabadpiaci gázbeszerzésbõl kompenzálni tudták az energiaárak emelkedését. Az idei év során már háromszor emelkedtek a gázárak, s további min. 12 %-os emelkedés várható, így a szolgáltató az év során már jelezte, hogy az érvényes távhõdíjtételek nem fedezik a kiadásokat.
A Képviselõ-testület augusztusi ülésén az elõterjesztés lekerült a napirendrõl, mert a Régióhõ Kft. jelezte, hogy tárgyalásokat folytat az energia olcsóbb beszerzésével kapcsolatban, így a kérelemben foglaltaknál alacsonyabb díjjavaslatot fog benyújtani. A tárgyalások eredményesek voltak így az eredeti közel 30 %-os fûtési hõdíj emelkedés helyett 17,17 %-al, míg a használati melegvíz hõdíja az eredeti 30 % helyett 18,34 %-al nõ. A fûtési alapdíj nem emelkedik, míg a használati melegvíz alapdíja 14,3 %-kal nõ a tervezet szerint.
Szabadi István képviselõ a biomassza fûtõmû hatékonyságának növelési lehetõsége iránt érdeklõdött, melyre Németh István, a Régióhõ Kft ügyvezetõje válaszolt. Elmondta, hogy a biofûtõmû mûködésének hatásfoka (85%) nem növelhetõ, az hogy mennyi energiát állítanak elõ vele, az pedig több tényezõtõl függ. Három különbözõ költségû hõforrás áll rendelkezésre, legolcsóbb a gázmotortól vásárolt hõmennyiség, ezt követi a biofûtõmûben elõállított, és legdrágább a gázból elõállított hõ. Amit a gázmotor termel az teljes egészében felhasználásra kerül, a biofûtõmû esetében már érvényesül egyfajta korlát, hiszen a gázmotor által termelt, és a bifûtõmûben elõállított energia 6 MW körüli, míg a város igénye 12 MW. Így mindenképpen szükséges földgázvásárlás, amit viszont elõre le kell kötni. Amennyiben a lekötött mennyiség nem kerül felhasználásra (ill. túllépik a keretet, akkor is) jelentõs felárat kell fizetni, ennek elkerülését a biofûtõmû mûködésének szabályozása tudja biztosítani. Kocsis István képviselõ a költségmegosztók felszerelésérõl, további gázmotor mûködtetésérõl, ill. a biofûtõmû bõvítésének lehetõségérõl érdeklõdött. Bebes István elmondta, hogy az egyéni mérõk beszerelésével kapcsolatban a beadott pályázatokat támogatta az önkormányzat, és a továbbiakban is kész ezen a területen az együttmûködésre a város. Németh István ügyvezetõ elmondta, hogy az egyéni mérõk felszerelése a fogyasztók feladata, ugyanakkor a hõfogadókat - amint a lakosságtól jelzés érkezik róla, hogy élni kívánnak ezzel a költségcsökkentési beruházással – alkalmassá teszik (ahol még nem történt meg) mûszakilag az egyéni mérések lehetõségének biztosítására. Újabb gázmotor beállítása gazdaságtalan lenne az üzemeltetõ cég számára, hiszen csak idõszakosan üzemel így jelenleg sem optimális kihasználtsága. A Biofûtõmû bõvítése pedig nagyon magas költséggel járna, melyre a cégnek nincs forrása, hiszen a szolgáltatás díja csak a szolgáltatás biztosítására, és karbantartásra nyújt fedezetet. Czvitkovics Gyula alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy történtek lépések a földhõ hasznosítására, mely lényegesen környezetbarátabb módon nyújtana energát, mintha a Biofûtõmû kerülne bõvítésre. Érdeklõdtek a képviselõk az iránt is, hogy milyen díjakat fogadtak el a Régióhõ Kft. szolgáltatási területén levõ másik két városban. Németh István elmondta, hogy Szentgotthárdon 3.800 Ft/GJ feletti nettó összeget fogadott el a testület, míg Vasváron 3.500 Ft/GJ körüli összeget hagytak jóvá ( Körmenden a nettó fûtési díj 3.064 Ft/GJ az elõtejesztés szerint). A képviselõk 13 igen 1 nem és 2 tartózkodás mellett hagyták jóvá a rendeletmódosítást.


A távhõszolgáltatás díjegységei
Körmend

2008. október 1-tõl


Kattintson a képere !
nagyításhoz klikk a képre


Regionális hulladékgazdálkodás
Vas megye településeinek nagy része (191) még nem csatlakozott egyetlen a Nyugat-dunántúli régióban megvalósítás alatt levõ, illetve jóváhagyott hulladékgazdálkodási projekthez sem, ami Körmendre is igaz. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megbízásából tanulmány készült ezekre a területekre, mely alátámasztja, hogy az önkormányzatoknak jelentõs beruházásokat kell eszközölniük a jövõben annak érdekében, hogy a jogszabályokban elõírt követelményeknek megfeleljenek a hulladékgazdálkodás terén.
Ugyanakkor a Környezeti és Energia Operatív program (KEOP) keretében Európai Uniós források segítségével ezek a költségek jelentõs mértékben csökkenthetõk. A pályázati kiírás értelmében ennek elsõ lépéseként Társulást kell létrehozni a településeknek, mellyel kapcsolatos elõkészítõ munkákat a legnagyobb lakosságszámmal bíró – beruházásban szintén érdekelt – Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata vállalta magára. Elkészítették a projektjavaslatot, valamint a Társulási Megállapodás tervezetét.
A projektjavaslatban szerepel a régi hulladéklerakók rekultivációja is, ami Körmendet is nagy mértékben érinti, hiszen a Shell benzinkút mögötti területen levõ régi szemétlerakó területének bekapcsolása a projektbe tekintélyes költségektõl kímélheti meg a várost. Ezen túl hulladékudvar is létesülne Körmenden, további szelektív gyûjtõszigetek alakítanának ki, a régiek pedig megújításra kerülnének. Mindez a komplex hulladékgyûjtést és ártalmatlanítást szolgálná, akárcsak a Szombathelyen létrehozandó regionális központ, ahol a beérkezett hulladék átválogatása történne. A kistelepüléseken, családi házas övezetekben a komposztálás elterjesztését, elõsegítését célozza meg a program.
Mindez természetesen költségekkel is jár, amit a Társulásban résztvevõ önkormányzatok lakosságarányosan viselnének. Az alapító vagyoni részhez 484.200 Ft-tal (40 Ft/fõ, 12.105 lakos), a 2009-es költségvetéshez 3,63 mFt-tal (300 Ft/fõ/év), míg 2010-tõl 7,26 mFt-al járulna hozzá Körmend városa a tervezet szerint, melyet a költségvetési rendeletben kell elkülöníteni. A képviselõk egyhangúlag döntöttek a Társulásban való részvétel mellett, s felhatalmazták a polgármestert a megállapodás aláírására, valamint kötelezettséget vállaltak arra, hogy az alapítói vagyonrészt és a mûködési hozzájárulást a költségvetésbõl biztosítják. A Társulás Tanácsába Bebes Istvánt delegálták, s felhatalmazták a polgármestert arra is, hogy a Körmenden rekultiválásra váró ingatlan tulajdonosaival a tárgyalásokat lefolytassa.


Intézményi étkeztetés
A Képviselõ-testület kérésének megfelelõen a Sodexo Kft. elvégezte a Somogyi Béla, valamint az Olcsai Kiss Zoltán Általános Iskola konyhájának felújításáról szóló költségelemzést, melynek eredménye szerint mindkét konyha felújítására hozzávetõlegesen 43 mFt-ot kellene költeni (építészet és eszközbeszerzés). A Kölcsey Utcai Általános Iskola konyháján szintén csak jelentõs beruházással lehetne bõvíteni a kapacitást, mert a jelenlegi feltételek nem alkalmasak a két másik általános iskola ellátására. Az önkormányzati intézményekben 2008 augusztusában 10,44 mFt beruházást hajtottak végre, ezen kívül 2,7 mFt-ot fordítottak konyhai felújításokra, mûszaki munkálatokra, 1,5 mFt-ot pedig eszközök pótlására.
A magas költségeket sem az Önkormányzat sem pedig a Kft. nem tudja vállalni, ezért az augusztusi döntést megváltoztatásával arról szólt az elõterjesztés, hogy a fõzést a megfelelõ kapacitással rendelkezõ Kórházi konyhában biztosítsa a szolgáltató a szerzõdésben megfogalmazott minõségi feltételeknek megfelelõen. Az átszervezésnek akadályát az ÁNTSZ nem látta, a Kft. pedig jelezte, hogy új dietetikus szakembert alkalmaznak, s az egészséges táplálkozást szerepét külön elõadásokban is hangsúlyozni fogják az iskolákban.
A testület ülésén részt vett Borókné Tömösváry Lilla üzemeltetési igazgató, aki részletesen beszámolt a testületnek, arról, hogy milyen lépéseket tettek, és terveznek a szolgáltatás színvonalának biztosítása érdekében, és milyen indokok támasztják alá a Kórházi konyha kapacitásbõvítésével történõ feladatellátást. Szabadi István képviselõ a felújítás költségének nagyságát furcsállotta, melyre az ügyvezetõ igazgató elmondta, hogy a költség becsült összeg, de megvalósításuk nélkül nem mûködhetne a konyha. Szabó Ferenc alpolgármester szerencsésebbnek tartotta volna, ha valamelyik iskolai konyhát lehetett volna a feladatra alkalmassá tenni, de elismerte, hogy ezt a nagyságrendû összeget sem a szolgáltató, sem az önkormányzat nem tudja biztosítani. Bebes István polgármester emlékeztetett arra, hogy a Kórházi konyha állapota és felszereltsége azért jobb a két iskoláénál, mert korábban a Képviselõ-testület által meghatározott, a Kórházban történt fejlesztések során a konyha is felújítására került. A Képviselõ-testület 10 igen 2 nem és 4 tartózkodás mellett határozott arról, hogy a Somogyi és Olcsai Általános Iskolában tálalókonyha mûködjön a továbbiakban, az adagok fõzését pedig a szerzõdésben vállalt korábbi feltételek biztosítása mellett a Kórház konyhájában végezze a szolgáltató.

Pályázat: A könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztéséért
A Társadalmi Infrastruktúra Fejlesztés Operatív Program (TIOP) keretében a fenti címmel kiírásra került pályázaton 40-50 mFt vissza nem térítendõ támogatás nyerhetõ el, mely a könyvtárak oktatási-képzési szerepét a könyvtárak együttmûködésén alapuló korszerû infrastruktúra-fejlesztéssel erõsíti. A fejlesztés eredményeként hozzáférhetõvé válnak az ország bármely könyvtárának nyomtatott és digitális dokumentumai egyaránt. Azokon a kistelepüléseken, ahol nem mûködik könyvtár, illetve a közösségi internet hozzáférés sem biztosított rendszeres idõközökben érkezõ – könyvekkel, folyóiratokkal, számítógéppel és internet hozzáféréssel rendelkezõ – mozgókönyvtár biztosítaná a lehetõségeket, melyet a térségi bázisként szolgáló megyei vagy városi könyvtár mûködtet.
A pályázaton való részvételhez konzorciumot kell létrehozni, melyet a körmendi Faludi Ferenc könyvtár elõkészített. A konzorciumban Körmend, Kõszeg, Szentgotthárd, Vasvár, Õriszentpéter, és Nádasd vesz részt, konzorciumvezetõ Körmend. Sikeres pályázat esetén Körmenden 10-12 mFt-os fejlesztés valósulhatna meg a könyvtárban, amihez nem kell önrészt biztosítani. A megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre, végsõ határidõ 2010. dec. 31. A képviselõk egyhangúlag döntöttek a pályázat benyújtásáról.



Városi ünnepek

Az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság 2008. szeptember 15-i ülésén foglalkozott az októberi városi ünnepek elõkészítésével. A bizottság elõterjesztése alapján A Képviselõ-testület a következõ tervezetet fogadta el október 6. az Aradi vértanúk napja, október 23. Nemzeti ünnep, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója, október 28. városi ünnep, Körmend város alapításának 764. évfordulója, valamint Dr. Batthyány-Strattmann László születésének 138. évfordulója megünneplésével kapcsolatban:
1. Az aradi vértanúk napja
A rendezvény idõpontja: 2008. október 6. hétfõ
18.00 óra

Körmend, Aradi vértanúk emléktáblája (Körmend, Rákóczi u. 2. Rázsó Imre Szakközépiskola elõtti tér; rossz idõ esetén Színházterem)

Program:
Himnusz (Városi Fúvószenekar)
Mûsor: Rázsó Imre Szakközépiskola, Szakiskola és kollégium (a mûsor jellegébõl adódóan nem kell külön beszédet tartani)
Aradi vértanúk emléktáblájának koszorúzása (Városi Fúvószenekar)

A Városi Fúvószenekar menetzenéjével fáklyás vonulás a Szabadság térre.
Koszorúzás a Kossuth szobornál
19.00 óra
Kiállítás megnyitó – Krisztiáni Sándor szobrász

2. 2008. október 23. csütörtök - Nemzeti ünnep - Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója

18.00 óra
Az 1956-os forradalom évfordulója – Városi ünnepség

Körmend, Hõsök tere, Szabadságharcosok kopjafája
Himnusz (Városi Fúvószenekar, Városi Vegyeskar)
Mûsor: Kölcsey Ferenc Gimnázium
Ünnepi beszéd: Németh Zsolt országgyûlési képviselõ
Szabadságharcosok kopjafája megkoszorúzása (Városi Fúvószenekar)
Szózat (Városi Fúvószenekar)

3. Körmend Város ünnepnapja – IV. Béla király városi kiváltságlevele 764. és
Dr. Batthyány-Strattmann László születésének 138. évfordulóján

A rendezvény(ek) idõpontja(i):
2008. október 28. kedd
10.00 óra Megemlékezés Dr. Batthyány-Strattmann László születésének 138. évfordulójáról a Batthyány kastély udvara, a hercegorvos szobránál
Beszédet mond: a Rk. Egyház által javasolt személy
Koszorúzás
Közremûködnek: Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola diákjai

11.00 óra Megemlékezés Körmend várossá nyilvánításának 764. évfordulóján IV. Béla király szobránál
Beszédet mond: …………………….a szereplõ iskola adja a szónokot
Koszorúzás
Közremûködnek: Somogyi Béla Általános Iskola diákjai

14.00 óra Megemlékezés és koszorúzás Dr. Batthyány-Strattmann László emléktáblájánál a Kórház udvarán (szervezõje az intézmény)
Beszédet mond: …………….. az intézmény által felkért személy
Közremûködnek: Kölcsey Utcai Általános Iskola diákjai
18.00 óra Ünnepi képviselõ-testületi ülés
Városi kitüntetések átadása
Batthyány kastély, Színház
Beszédet mond és az ünnepi képviselõ-testületi ülést vezeti: Bebes István polgármester
A városi kitüntetések átadása
Mûsor: Városi Vegyeskar

Az ünnepek rendezõje: Körmendi Kulturális Központ
Közremûködõ partnerek: Körmend Város Önkormányzata, közép- és általános iskolák,
Városi Fúvószenekar, Városi Vegyeskar,



Röviden

- A Képviselõ-testület döntött a Bursa Hungarica Felsõoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez való csatlakozásról, melynek alapjaként 1, 11 mFt-ot különítenek el a költségvetésben.
- Az Önkormányzat kezdeményezi Vitéz Bejczy József repülõ százados postumus repülõ alezredessé történõ elõléptetését. (itt olvashatja az elõterjesztést)
- Elfogadásra került az Õrségi Nemzeti Park Igazgatósága által készített a Kastélyparkra vonatkozó - Természetvédelmi Kezelési Terv, mely összhangban van az önkormányzat által korábban készíttetett tanulmányterv felméréseivel és utasításaival.
(Itt letöltheti a Természetvédelmi Kezelési Tervet és mellékletét)

- Ingatlanvásárlás mellett döntöttek a képviselõk a Szociális Szolgálattervezési Koncepcióban megfogalmazott feladatok ellátása érdekében, melynek értelmében a Thököly u. 44/B épület 12 mFt összegért kerülhet az Önkormányzat tulajdonába.
- Elfogadta Képviselõ-testület Körmend Belváros Szabályzatáról és Szabályozási Tervérõl szóló rendelet módosításának elõkészítését célzó határozatot.




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Ülésezik az önkormányzat  2008. szeptember 19 16:49:48



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.