A Rába vízminőségének első átfogó vizsgálata

droszler | 2008. szeptember 29 20:23:08 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A Rába vízminõségének elsõ átfogó vizsgálata

A Boxmark cég feldbachi bõrgyárában épül
a magasabb fokú tisztítást biztosító új szûrõberendezés

MEGHÍVÓ


A Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság az idén februárban döntött arról, – magyar kezdeményezésre – hogy a két ország közösen végezze el a Rába vízminõségi hossz-szelvény vizsgálatát a forrásvidéktõl a Dunáig. A magyar és az osztrák szakemberek júniusban 52 helyszínen – fõként a jelentõs szennyvízbevezetések fölött és alatt, valamint néhány duzzasztó alvizén – vettek mintát a folyóból, amelyeket azután 92 féle komponensre megvizsgáltak. A folyó teljes hosszára kiterjedõ vízminõség-felmérés átfogó képet nyújt a Rába általános állapotáról, a víz minõségérõl, és a folyót terhelõ tisztított szennyvizek hatásáról. Ilyen széleskörû vizsgálatot eddig csak a Dunán végeztek, a Rábán ez volt az elsõ.

A Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság 2008. szeptember 30-án (kedden) ülést tart az ausztriai Feldbachban, amelyen megtárgyalja a

Rába közös vízminõségi hossz-szelvény vizsgálatának eredményét,

majd 11.00 órakor a Bizottság elsõ meghatalmazottai,

Kóthay László,

a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára és

Wilfried Schimon,

az ausztriai Szövetségi Mezõgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szekciófõnöke

sajtótájékoztató keretében ismertetik azt.

Helyszín: Feldbach, Járási Fõnökség, Bismarckstrasse 11-13.

A sajtótájékoztató befejeztével, várhatóan 11.30 órakor a bizottság – a sajtó kíséretében – megtekinti a Boxmark cég feldbachi bõrgyárában a magasabb fokozatú tisztítást biztosító új szûrõberendezés építését.

(Feldbach, Europastrasse 11.)

2009-re lényegesen javulhat a Rába vízminõsége, az ezt célzó cselekvési program ugyanis az ütemterv szerint halad. A Rába vízminõségének javítására tett intézkedésekrõl legutóbb szeptember 10-én tárgyalt Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter Josef Pröll osztrák miniszterrel Bécsben. Akkor, Szabó Imre kezdeményezésére, megállapodtak abban, hogy a magyar tárca szakemberei a közeljövõben megtekintik a Boxmark cég feldbachi bõrgyárában épülõ új, kiegészítõ szûrõberendezés kivitelezési munkálatait. A magasabb fokozatú, ún. „harmadik szintû” tisztítást biztosító szûrõberendezés építése szeptember elején kezdõdött meg.

További információ: KvVM Sajtóiroda, Gábor Imola (06-30/678-8732)

Budapest, 2008. szeptember 29.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.